ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05/12/2020 - Παγκράτι: Έκοψαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά εν μέσω χειμώνα και πανδημίας
05/12/2020 - Κώστας Πελετίδης: Έθεσε εαυτόν στη διάθεση του ΕΣΥ
05/12/2020 - «Νεκρός Αδερφός»: Μια ταινία γεμάτη ντοκουμέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
05/12/2020 - Καπετάνιος της ANEK LINES o καπετάνιος της χρονιάς
05/12/2020 - Γιώργος Σταθάκης: «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»
05/12/2020 - Μιτάτο: Τα πέτρινα ιγκλού της Κρήτης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
05/12/2020 - Ηράκλειο: Αρπακτικά πτηνά από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα
05/12/2020 - “Τις μέρες του Αλέξη θα ανατέλλουμε”: Και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών καλεί στην πορεια για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο
05/12/2020 - Στο Δήμο Ηρακλείου στηρίζουν τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό, στα Χανιά βάζουν μουσική στα μεγάφωνα στην άδεια από πολίτες πόλη
05/12/2020 - Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): A. ΣΒΩΛΟΣ – Α. ΜΑΝΕΣΗΣ
05/12/2020 - ΚΚΕ: Κάλεσμα Κουτσούμπα σε αριστερούς και προοδευτικούς για αγωνιστική συμπόρευση
05/12/2020 - Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test
05/12/2020 - Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
05/12/2020 - Όσα δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι ηρωίδες νοσηλεύτριες από την Κρήτη | Βίντεο
05/12/2020 - Χανιά: Το κορωνο-“πάρτι”… 6 ατόμων σε δωμάτιο ξενοδοχείου έφερε σύλληψη και τσουχτερό πρόστιμο!
05/12/2020 - “Από τις ευθύνες σας για την πανδημία δεν θα σας γλιτώσει καμιά αστυνομία”: To πανό στο Ενετικό Λιμάνι που έκανε εντύπωση
05/12/2020 - Και ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης καλεί στη συγκέντρωση της Κυριακής για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, παρά τη σχετική απαγόρευση
05/12/2020 - Πρώτα η κυβέρνηση καρατόμησε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, τώρα ο Γεωργιάδης ετοιμάζει μήνυση
05/12/2020 - Ινδία: Η μεγαλύτερη απεργία στην Ιστορία με πάνω από 250 εκατ. συμμετέχοντες
05/12/2020 - Π. Πολάκης: Η απαράδεκτη κ. Σ. Νικολάου πρέπει να παραιτηθεί ή να τη διώξει ο κ. Μητσοτάκης τώρα!
Αγώνας της Κρήτης

Και ξαφνικά παίζουν καθυστέρηση Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ για αιολικά πάρκα σε περιοχές NATURA και υποβρύχια καλώδια

Κανένα σχόλιο

Ζήτησαν από την περιφέρεια να μην…συζητήσει τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα αιολικά μαμούθ που χεδιάζουν στην Κρήτη- τι κρύβεται πίσω από την κίνηση

Στροφή 180 μοιρών κάνουν ξαφνικά Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ για τα αιολικά πάρκα- μαμούθ (μαζί με τα καλώδια) που σχεδιάζουν για την Κρήτη! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  οι δύο εταιρείες ζήτησαν εγγράφως από την περιφέρεια να «παγώσει» την εξέταση των περιβαλλοντικών μελετών μέχρι νεωτέρας! Όλα δείχνουν ότι οι αντιδράσεις φορέων, περιφέρειας, οικολογικών οργανώσεων, αλλά και η πρόσφατη αρνητική δήλωση του υπουργού κ.Τσιρώνη ,από το Ηρακλειο, έδωσαν…αρνητικά σημάδια στους δύο κολοσσούς που προτίμησαν να περιμένουν τις εξελίξεις παρά να τις δρομολογήσουν και να προλάβουν το Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ήταν θέμα χρόνου να οριστικοποιηθεί η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για 50 και πλέον αιολικά πάρκα που θα έστηναν οι δυο εταιρείες, τα…3 καλώδια υποβρύχια που υπόσχονταν. Και ξαφνικά οι εταιρείες…ζητούν καθυστέρηση!

"Sponsored links"

Τα έγγραφα των δυο εταιρειών, ΕΛΙΚΑ ΑΕ (Κοπελούζος) και ΤΕΡΝΑ έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην περιφέρεια Κρήτης και είναι…μάλλον πανομοιότυπα! Οι δύο εταιρείες, ενώ ήξεραν ότι οι μελέτες έχουν πρωτοκολληθεί και εντός 45 εργάσιμων ημερών έπρεπε να συζητηθούν γιατί ο Νόμος αυτό προβλέπει, παρενέβησαν και ζητούν να μην γίνει συζήτηση  σε αυτή τη φάση! Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤΕΡΝΑ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει και…μείωση των αιολικών, αλλά και συνεργασία για το υποβρύχιο καλώδιο!

Τα έγγραφα των εταιρειών επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που επισημαίνει πάντως ότι για την παράταση της όποιας συζήτησης δεν καλύπτεται από αυτά η περιφέρεια!

«Όντως έχουν έρθει τα έγγραφα στην περιφέρεια και ζητούν να καθυστερήσει η συζήτηση των μελετών. Δεν ξέρουμε τι έχουν κατά νου, αλλά αυτό ζητούν» τόνισε ο κ.Καλογερής που διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι αρκετό για να μην γίνει η συζήτηση!

«Κοιτάξτε εμάς δεν μας καλύπτει το έγγραφο των εταιρειών για να μην συζητήσουμε τώρα και να μην πάρουμε απόφαση. Χρειάζεται έγγραφη διαβεβαίωση και από το υπουργείο ώστε να αποσύρουμε προσωρινά τις μελέτες» τόνισε ο κ.Καλογερής που ίσως και σήμερα θα βρίσκεται στο υπουργείο.

Τι τρέχει

Γιατί όμως αυτή η νέα κίνηση από τις εταιρείες; Μια καταρχήν σκέψη είναι ότι είδαν ότι το κλίμα είναι ήδη αρνητικό και ήθελαν να προλάβουν  ένα «όχι» τόσο από την περιφέρεια Κρήτης όσο και το υπουργείο.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι θέλουν να τρέξουν πρώτα στις υπηρεσίες, αρχαιολογίες, δάση κλπ και να πάρουν βεβαιώσεις. Οι θετικές θα είναι υπέρ τους , οι αρνητικές θα είναι αφορμή για να…αποσύρουν Κάποια αιολικά πάρκα.

Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά έχουν προβλήματα. Θυμίζουμε ότι μεβάση την πρώτη μελέτη των υπηρεσιών της περιφέρειας και με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο περιφερειακό συμβούλιο τα στοιχεία των δύο επενδύσεων είναι…καταλυτικά για το περιβάλλον της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

"Sponsored links"

-Τα αιολικά Πάρκα των 2 επενδύσεων ευρίσκονται εντός περιοχών NATURA σε ποσοστό άνω του 70%!

-Μόλις το …3.75% της ΕΛΙΚΑ (Κοπελούζος) είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ που προτείνει το αναθεωρημένο Χωροταξικό που θα περάσει από το συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

-Μόλις το …2,15% της ΤΕΡΝΑ είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ.

«Εμείς πρέπει να μελετήσουμε και να δούμε σοβαρά αυτές τις επενδύσεις οι οποίες ετοιμάζουν να βάλουν αιολικά σε δεκάδες βουνοκορφές της Κρήτης χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ούτε ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε φυσικό κάλλος» τόνισε τότε ο αντιπεριφερειάρχης .

Αλλά και υπουργός κ.Τσιρώνης έστειλε αρνητικό μηνυμα πριν μια εβδομάδα από το Ηρακλειο.

Ο κ.Τσιρώνης όταν ερωτήθηκε είπε ότι η δική του θέση είναι ότι “δεν χωράνε στην Κρήτη” αυτά τα αιολικά τερατώδη σχήματα και επεσήμανε ότι οι πάντες πρέπει να προσαρμοστούν με το χωροταξικό σχέδιο και όχι το αντίθετο.

“Δεν μπορεί εάν κάποιος θέλει να κάνει ένα διυληστήριο κάπου να προσαρμόζεται το Χωροταξικό Σχέδιο. Το αντίθετο πρέπει να γίνετα. Πρώτα γίνεται η χωροταξία, τα αρχαιολογικά, τα μνημεία” τόνισε ο κ.Τσιρώνης και επεσήμανε ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται πλήρως αυτή την περίοδο και για το μέλλον. “Ήδη οι εγκατεστειμένες μονάδες, συν μια μικρή ισχύς λοιπόν ΑΠΕ θα εξασφάλιζε ενεργειακή επάρκεια” τόνισε δε ότι το καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλαδα είναι και ευρωπαϊκός σχεδιασμός και επεσήμανε ότι “αυτό γινεται για να καλύπτει η μία περιοχή την άλλη”.

“Με αυτή την έννοια χωρίς να θέλω να απαντήσω οριστικά είναι εκτός λογικής που έχουμε εμείς για την Ελλάδα” ανέφερε.

Οι δύο όμιλοι

Θυμίζουμε ότι οι δύο όμιλοι ,που έχουν «καπαρώσει» το αιολικό δυναμικό της Κρήτης και έχουν δεσμεύσει πάνω από 70 βουνοκορφές του νησιού, επανήλθαν δριμύτεροι για τον σχεδιασμό ,που αρχικά είχε ενταχθεί στα φαστ τρακ και αποσύρθηκε. Πρώτος ο Κοπελούζος έστειλε τις…κούτες με την περιβαλλοντική μελέτη . Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση. ..

Και κατόπιν ήταν η σειρά της ΤΕΡΝΑ- όπως είχε προαναγγελθεί- να στείλει τα…πακέτα περιμένοντας να κριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, όπως όλα δείχνουν.

Πάντως όπως και στην περίπτωση Κοπελούζου μπορεί το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ να έχει μειωθεί στα…855 Μεγαβάτ, αλλά προβλέπει δύο υποβρύχια καλώδια! Το αναμενόμενο είναι φυσικά  το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης της Κορακιάς- Μέγαρα Αττικής συνολικού μήκους 323 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η μελέτη προβλέπει και υποβρύχιο καλώδιο από τη Σητεία στην Κοράκια μήκους 127 χιλιομέτρων- αυτό προφανώς δεν θα είναι σε μεγάλα Βαθη…

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα