15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Και ξαφνικά πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ για τις πορείες: Οι «αντάρτες» βουλευτές και η συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου

Ημερομηνία:

Και ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις πορείες. Οι αντιδράσεις τεσσάρων βουλευτών του Κινήματος, προεξάρχοντος του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, έχουν θέσει σε συναγερμό τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr, στις δύο συνεδριάσεις της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ -μία πριν από τις διορθώσεις Χρυσοχοϊδη και μία μετά, την Τρίτη το μεσημέρι- όπου συζητήθηκε η στάση του κόμματος επί του νομοσχεδίου υπήρξε μακρά συζήτηση και διαφωνίες. Επί των 18 παρόντων (από τους 22 βουλευτές που έχει το κόμμα) οι 14 ήταν υπέρ της στήριξης του ν/σ και κατά οι τέσσερις. Πρόκειται για τους Χ. Καστανίδη, Μιχ. Κατρίνη, Γιώργο Μουλκιώτη και Ανδρέα Πουλά, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ενστάσεις τους. Ο μεν κ. Καστανίδης κατέθεσε επιχειρήματα σε νομικό επίπεδο, οι δε υπόλοιποι τρεις βουλευτές ήταν της άποψης ότι «δεν πρέπει να ταυτιστούμε με τη ΝΔ». Ωστόσο, όπως διαβεβαίωναν πηγές  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και οι τέσσερις βουλευτές δήλωσαν σαφώς ότι θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας.

Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο Χάρης Καστανίδης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε πυρά κατά… ριπάς για το νομοσχέδιο, δημιουργώντας αναστάτωση σχετικά με τη στάση του απόψε το βράδυ, στην ονομαστική ψηφοφορία.

«Μπορώ να εικάσω ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά δεν παίρνω όρκο», ήταν η επωδός στελεχών της Χ. Τρικούπη όταν δέχονταν ερωτήσεις για τη στάση Καστανίδη αλλά και των υπολοίπων τριών βουλευτών. Επί της ουσίας, ο κ. Καστανίδης ανέπτυξε στην ομιλία του το περιεχόμενο της τροπολογίας του ΚΙΝΑΛ το οποίο δήλωσε μεν ότι θα ψηφίσει το ν/σ επί της αρχής, αλλά παραμένουν οι προβληματισμοί του για μια σειρά διατάξεων, τις οποίες και θα καταψηφίσει στην ψηφοφορία επί των άρθρων απόψε, εφόσον δεν επέλθουν τροποποιήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ωστόσο, στη Χ. Τρικούπη κρατούν υπό σημείωση το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα αρνητικά του νομοσχεδίου, χωρίς να κάνει πουθενά λόγο για θετικά σημεία μετά τις αλλαγές. Στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη.

Η συνάντηση Φώφης-Παπανδρέου

H Φώφη Γεννηματά επεδίωξε και είχε -σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές- συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απών από τις δύο συσκέψεις της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο φέρεται να έχει και ο ίδιος ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Η πρόεδρος του Κινήματος του ζήτησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να ασκήσει την επιρροή του στον Χ. Καστανίδη (πρώην υπουργό επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου) και στους υπολοίπους τρεις βουλευτές, ώστε να μη δημιουργηθεί ρωγμή στην εικόνα του κόμματος. Οι πληροφορίες είναι φειδωλές τόσο για τη συνάντηση όσο και για το περιεχόμενό της, ως εκ τούτου είναι άγνωστο τι απάντησε στο αίτημα Γεννηματά ο Γ. Παπανδρέου.

Εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας

Το τι θα γίνει στην αποψινή ψηφοφορία θα φανεί σε λίγες ώρες. Στελέχη της Χ. Τρικούπη σημείωναν με νόημα ότι η απόφαση να στηριχθεί επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις πορείες «είναι απόφαση της παράταξης και όχι της Γεννηματά μόνο», υπονοώντας ότι μια τέτοια απόφαση εγείρει εκ των πραγμάτων αξίωση κομματικής πειθαρχίας του συνόλου των βουλευτών.

Φυσικά, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, εξ ου και όταν ερωτώνται αν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα σε τυχόν αντάρτες, επιλέγουν την… εύκολη οδό: «Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, η πολιτική δεν γίνεται με τα εάν…» είναι οι απαντήσεις που δίνουν…

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...