Και πάλι σχεδιασμοί για λειτουργία λατομείου εξόρυξης γύψου στο Ελαφονήσι

Κανένα σχόλιο

Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο έρχεται το σενάριο λειτουργίας του λατομείου εξόρυξης γύψου στο Ελαφονήσι.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα “Χανιώτικα Νέα” και δημοσίευση στο “Διαύγεια” η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση κοιτασμάτων γύψου στη θέση “Προφήτης Ηλίας” Στομίου Βάθης Ιναχωρίου Δήμου Κισσάμου Χανίων εκτάσεως 249.182,76 τ.μ., και υπαγωγή της δραστηριότητας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) και Πρότυπες Τεχνικές Δεσμεύσεις (ΠΤΔ) στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Β.Ε.Ε.” με έδρα την Αθήνα.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός των περιοχών που το χωροταξικό της Περιφέρειας Κρήτης ορίζει ως «εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου», ενώ υπάρχουν και οι σύμφωνες γνώμες της αρχαιολογίας ότι δεν είναι αρχαιολογική ζώνη, της διεύθυνσης δασών ότι δεν είναι δάσος και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.

"Sponsored links"

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες για πραγματοποίηση εξορυκτικών ερευνών για γύψο στο Στόμιο στο Ελαφονήσι.

Το 2011 πολίτες και φορείς είχαν αντιδράσει εντονάτατα στην έγκριση δημιουργίας όχι μόνο λατομείου με τη χρήση εκρηκτικών, αλλά και δρόμου πρόσβασης, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Ζώνη Ενεργού Προστασίας.

Αργότερα, το 2013, εγκρίθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση γυψωρυχείου 271 στρεμμάτων στο Στόμιο Κισσάμου, κοντά στην προστατευόμενη με τριπλή κύρωση μοναδική περιοχή του Ελαφονησίου. Οι φορείς της περιοχής ζήτησαν και πέτυχαν την ανάκληση της απόφασης, ενώ ο Δήμος Κισσάμου είχε ζητήσει την παραίτηση του τότε αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή, προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καταλογίζοντάς του αμέλεια σε όλη την υπόθεση.

Πιο πρόσφατα, το 2016 υπήρξε άλλη μια προσπάθεια για εξορυκτικές έρευνες για γύψο στο Στόμιο του Ελαφονησίου με κατάθεση εννέα αιτημάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ο τότε Δήμαρχος Κισσάμου κ. Σταθάκης είχε δηλώσει την ριζική αντίθεση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και αυτή τη φορά αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις