20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Και τί δεν ζητά το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει τη δόση των 25 δισ.

Ημερομηνία:

Την ίδια ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί πολύ σκληρά μέτρα για να εκταμιεύσει προς τη χώρα μας τη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ.

«Λίγος χρόνος για να γίνουν πολλά» διαμηνύουν στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Οπως μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων το Mega, οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών, που ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο επαφών με την ελληνική πλευρά, σήμερα μελετούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συνθέτουν τον καμβά του φετινού προϋπολογισμού, πάνω στον οποίο θα “χτίσουν” τις προβλέψεις για την επόμενη τριετία και θα “κουμπώσουν” τα μέτρα που απαιτούνται για να μην χαθούν οι νέοι στόχοι, με την Αθήνα πάντως να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα.

Το μεγάλο παζάρι Ελλάδας-θεσμών ξεκινά από τη Δευτέρα, καθώς για τότε αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους εκπροσώπους των δανειστών, και σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ σκληρό και θα εντείνεται όσο προχωρά η διαπραγμάτευση, με τον χρόνο και τη λήξη των πληρωμών προς την ΕΚΤ να πιέζουν ασφυκτικά.

Αυτή και μόνο η αναβολή σημαίνει κατά πολλούς ότι οι απεσταλμένοι των θεσμών δεν ενδιαφέρονται να κλείσουν μια διαπραγμάτευση όπως-όπως και απαιτούν να γίνουν πολλά μέσα σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως, την ώρα που το απώτατο καταληκτικό όριο για τις επαφές πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αφού στις 20 Αυγούστου πρέπει να αποπληρωθεί η δόση των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο σημάδι αισιοδοξίας πως θα κλείσει συμφωνία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι υπάρχει η λύση ενός νέου ενδιάμεσου δανείου-γέφυρα, όπως αυτό που πήραμε πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Κι επειδή τα λεφτά που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο άμεσα προσεχές διάστημα δεν είναι λίγα- σχεδόν 5 δισ. ευρώ ως τις 21 Σεπτεμβρίου κι άλλα 7,16 ως τις αρχές Οκτωβρίου- η πίεση για νέα προαπαιτούμενα θα ενταθεί όσο προχωράνε οι διαπραγματεύσεις.

Από τις πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των δανειστών -και κυρίως του ΔΝΤ- η κυβερνητική πλευρά βρέθηκε με 16 νέα προαπαιτούμενα τα οποία έπεσαν στο τραπέζι προκαλώντας αρνητική αίσθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες (έως τον Νοέμβριο) να έχει περάσει από τη Βουλή και εν συνεχεία υλοποιήσει μια σειρά σκληρών και επώδυνων μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων, το Ασφαλιστικό, τα φορολογικά, τις ανάγκες των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια», την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τις νέες ανατροπές στην έκτακτη εισφορά και τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό, στο τραπέζι είναι η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους.

Υπό συζήτηση είναι οι εσωτερικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (κλιμάκια, συντελεστές) χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, ενώ «καίνε» η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών για μεσαία- υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, η μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων.

Στο Δημόσιο, έρχεται νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση και «ψαλίδι» στα επιδόματα, καθώς και μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.

Παγίδες κρύβει η απελευθέρωση αγορών που ζητάνε οι δανειστές, αφού «ακουμπάει» την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το πώς θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το πώς θα πωλείται το γάλα, το πώς θα λειτουργούν οι φούρνοι.

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...