Καλά νέα: Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για νέα σύγχρονη γέφυρα στον ποταμί Κερίτη

Κανένα σχόλιο

Ο Δήμος Πλατανιά ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ Υπουργείου Υποδομών, Δήμου Πλατανιά και της Περιφέρειας Κρήτης , για το σύνολο των Μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή νέας σύγχρονης Γέφυρας, στον Κερίτη ποταμό, στην περιοχή του Αλικιανού.

Στο προσεχές διάστημα θα υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση, από τους εκπροσώπους των τριών Φορέων που εμπλέκονται.

Μετά τα παραπάνω μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακό έργο για το Δήμο Πλατανιά και ιδιαίτερα για την περιοχή της Δ.Ε. Μουσούρων, κάτι για το οποίο ο Δήμος Πλατανιά είχε πρωτοστατήσει και είχε απαιτήσει την πραγματοποίηση του.

"Sponsored links"

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική γέφυρα του Κερίτη 111 ετών καταστράφηκε κατά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου 2019.

Η κατάρρευση της γέφυρας μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΑ TV. Τη στιγμή της κατάρρευσης, πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν έκπληκτοι και οργισμένοι από το γεγονός.

Στον Δήμο Μουσούρων, που είναι το δημοτικό διαμέρισμα της περιοχής, σύμφωνα με την απογραφή του ’40, ήταν 6.000 ψυχές και η γερμανική βαρβαρότητα θανάτωσε 397 παλληκάρια στο χωριά της κοιλάδας του Κερίτη. “Προς δόξα και τιμή του μεγαλείου του γερμανικού πολιτισμού…”.

Στην πτώση των Γερμανών έγινε το μετερίζι των ελευθέρων πολεμιστών και σαν άλλο τείχος της ‘Βέργας’ στην Καλαμάτα, που εκεί οι Μανιάτες γράψανε ξεχωριστή ιστορία στην επανάσταση του ’21, έτσι και στη Γέφυρα του Κερίτη, το ’41, οι Κρητικοί ελεύθεροι αγωνιστές, γράψανε κι εκείνοι μια ξεχωριστή ιστορία που εντυπωσίασε τον κόσμο ολόκληρο.

Εκεί στα θεμέλιά της γκρεμισμένης πια γέφυρας και στους γύρω χώρους είναι θρονιασμένη η δόξα που ποτίζεται και θεριεύει με το αίμα που χύθηκε στην αντίσταση και στις θυσίες που ακολούθησαν. Εκεί το αίμα θα παραμένει πάντα ζεστό και θα τροφοδοτεί το δέντρο της λευτεριάς.

Φωνή και κλάημα άκουσα στη γέφυρα Κερίτη,

ποιες να ‘ταν απού κλαίγανε και τα δεντρά μαραίναν…

Δεν ήταν μια δεν ήταν δυο δεν ήταν τρεις και δέκα,

ήταν των εκατό οχτώ χαροκαημένες μάνες…

"Sponsored links"

Μάνες γυναίκες κι αδερφές κακοθανατισμένων…

Η μια ‘κλαιγε τον άντρα της, η γι άλλη τον υγυιόν τζη,

οι αδερφές τους αδερφούς τη λεβεντιά της Κρήτης…

27 του Μάη του ’41 η πρώτη εκτέλεση στην περιοχή επτά ανθρώπων. 2 του Ιούνη του ’41 σαράντα τεσσάρων ανθρώπων.

1η Αυγούστου του ’41 εκατόν οκτώ ανθρώπων εκεί στα θεμέλια της ιστορικής γέφυρας και δέκα ακόμη ανθρώπους την ίδια μέρα που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της κύκλωσης και της σύλληψης.

Η ιστορική γέφυρα του Κερίτη ποταμού είχε δημιουργηθεί με τη φροντίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου πριν από έναν αιώνα το 1908 και αποτελεί ξεχωριστό στολίδι του τόπου και της περιοχής.

Αρχιτέκτων της γέφυρας ήταν ο Αναστάσιος Λογοθέτης από τα Κύθηρα, γαμπρός της Αλικιανιώτικης Οικογένειας Κατζουρού.

Ο ίδιος αρχιτέκτων σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο του χωριού το 1910. Η γέφυρα με τα τρία ευμεγέθη τόξα κατασκευάσθηκε με κυβοπλίνθους(νταμαρόπετρες), με την εργασία των κατοίκων του Αλικιανού και των γύρω χωριών.

Λίγα μέτρα βορεινότερα, έμελε να γίνει και το θυσιαστήριο των 108 εκτελεσθέντων από τη γερμανική θηριωδία του 1940, που σήμερα μας τη θυμίζει το επιβλητικό ηρώο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κει, στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου από Χανιά προς Αλικιανό.

Η απόφαση που όρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο τη Γέφυρα Κερίτη

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1644/44519/27-8-1998 – ΦΕΚ 1052/Β/12-10-1998

Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης της γέφυρας του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανός Ν. Χανίων.

“Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης την γέφυρα του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανού Ν. Χανίων γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη”.

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 και 17 του ΝΔ 216/1943 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 παρ. 5 του Ν 1337/1983 και ισχύει

Ν 1469/1950

Ν 2039/1992 (ΦΕΚ 61/Α/13-4-1992)

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις