Καλό ταξίδι, Γιάννη Ιωάννου – Κάποια αγαπημένα σκίτσα

Κανένα σχόλιο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Γιάννης Ιωάννου, ένας από τους επιδραστικότερους και πιο ουσιαστικούς γελοιογράφους που πέρασαν από τον ελληνικό τύπο.

Τα σκίτσα του στηλίτευσαν όλη την πολιτική και την κουλτούρα που έφερνε στην Ελλάδα η μεταπολίτευση τη δεκαετία του 1980 και συνέχισε ακάθεκτος μέχρι το τέλος να στηλιτεύει και να σκιτσογραφεί την πραγματικότητα για να μας την ξεσκεπάσει. Δεν «ξεγελάστηκε» από καμιά πολιτική αλλαγή, καμιά ελπίδα και καμιά εξουσία.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το πολύ πλούσιο blog του https://yannis-ioannou.com/ το οποίο ενημέρωνε καθημερινά σχεδόν, μην αφήνοντας τίποτε άθικτο από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα. Σε αυτό θα βρείτε και τις εμβληματικές δουλειές που εξέδωσε

"Sponsored links"

Ακολουθεί μία πολύ πρόσφατη φωτογραφία του [από την ιστοσελίδα catisart], όπου ο Γιάννης Ιωάννου είναι με τον Ιταλό γελοιογράφο Altan, δίπλα του η Νίκη Τζούδα, εκδότρια του ιστορικού περιοδικού “Βαβέλ” και αριστερά η Ιταλίδα γελοιογράφος Marilena Nardi, στο Μετρό Συντάγματος στις 2 Απριλίου 2019. Και η ανακοίνωση που έδωσε στον τύπο η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, της οποίας ο Ιωάννου ήταν μέλος.

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Ιωάννου

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Ιωάννου που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 9 Μάη.

Αποχαιρετάμε έναν κορυφαίο δημιουργό που επί δεκαετίες σχολίαζε την επικαιρότητα με μοναδικό τρόπο, βαθιά πολιτικό και παράλληλα διασκεδαστικό και εκτονωτικό. Τον άνθρωπο που μας χάρισε τον εμβληματικό Τρίτο Δρόμο, τον πατέρα του Κοσμά του Ευρωπαίου και δημιουργό χιλιάδων γελοιογραφιών που αποτύπωναν απαράμιλλα την επικαιρότητα αλλά και το κλίμα της εποχής τους. Κόμιξ και γελοιογραφίες που «έσκαβαν» τον φλοιό της επικαιρότητας και έβγαζαν στην επιφάνεια τον πυρήνα της εποχής. Έναν από τους σπουδαιότερους και δημοφιλέστερους Έλληνες σκιτσογράφους.

Αποχαιρετάμε έναν δάσκαλο που άφησε βαθιά, γιγαντιαία χνάρια στα οποία πατήσαμε δειλά στο ξεκίνημα μας όλοι σχεδόν οι νεότεροι σκιτσογράφοι , τόσο στη γελοιογραφία όσο και στο πολιτικό κόμικ. Που άνοιξε δρόμους για την Τέχνη μας. δρόμους τους οποίους ακολουθάμε και παλεύουμε να κάνουμε δικούς μας.

Αποχαιρετάμε έναν συνάδελφο, που πονούσε πολύ την ελληνική γελοιογραφία, που μοιραζόταν γενναιόδωρα ιδέες και σκέψεις για το πώς θα μείνουμε όρθιοι παρά την Κρίση του Τύπου. Για το πώς η Γελοιογραφία θα συνεχίσει να υπάρχει, πως θα εξελιχθεί, πως θα διαδοθεί. Που αγωνιούσε για τις πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις μας .

Αποχαιρετάμε έναν φίλο που έφυγε νωρίς. Έναν σπάνιο άνθρωπο βαθιά ευγενή, αξιοπρεπή και σεμνό, γύρω από τον οποίο μαζευόμασταν για να τα πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να τα πούμε.

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η ελληνική γελοιογραφία φτώχυνε κι άλλο με την απώλεια του Γιάννη Ιωάννου . Έχουμε όμως για παρηγοριά τις αναμνήσεις αλλά και το πλούσιο, εμβληματικό έργο του. Θα είναι πάντα δίπλα μας, μέσα μας. Στις καρδιές, στο μυαλό, αλλά και στα σκίτσα μας.

"Sponsored links"

Καλό ταξίδι, Γιάννη…

toperiodiko.gr

Ακολουθούν κάποια επιλεγμένα σκίτσα:

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις