Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου «Λαογραφική Ξενάγηση στην Κρήτη» του Κανάκη Γερωνυμάκη

Κανένα σχόλιο

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης γεννήθηκε στον Βουβά Σφακίων το 1926. Ήταν τα χρόνια δύσκολα και δεν πήγε ποτέ Γυμνάσιο. Αγαπούσε πολύ την μελέτη ενώ είχε άριστο μνημονικό. Διέθετε παρατηρητικότητα και αξιοποιούσε τα ερεθίσματα που δεχότανε από το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό εργαζότανε από παιδί στην λίγη οικογενειακή τους περιουσία και ως ανειδίκευτος εργάτης, σε τυροκομεία σε ελαιουργεία κ.λπ. Ιδιώτευσε αργότερα ως μελισσουργός, ελαιοκόμος, αμπελουργός και για μία δεκαπενταετία χτίστης.

Από τα νεανικά του χρόνια παρατήρησε ότι κάποια πράγματα από την πολιτιστική μας κληρονομιά χάνονται και κάποια άλλα αλλοιώνονται και κρατούσε στην τσέπη του μολύβι και μπλοκάκι και κατέγραφε αυτά που πίστευε ότι απειλούνται και για να τα διασώσει σκόπευε να τα παραδώσει σε έμπειρους ερευνητές. Είχε πολλές θετικές ευαισθησίες.

Το 1961, σε ηλικία 35 ετών διορίστηκε γραμματέας στην κοινότητα Ασφένδου και απεδείχτει επιτυχημένος, αν και του Δημοτικού. Συνετέλεσε σε κάθε προοδευτικό έργο της Κοινότητάς του και ως γραμματέας, μα και από τη θέση του αντιπροέδρου της Κοινότητας, που είχε κάνει προηγουμένως για δύο τετραετίες.

"Sponsored links"

Για 17 χρόνια ήτανε Πρόεδρος στον Γ.Π. Συνεταιρισμό Ασφένδου. Μετείχε πάντα στους Συλλόγους και στις διάφορες επιτροπές της Κοινότητας.

Για 17 χρόνια είχε και δεύτερη κοινότητα αυτή της Αγίας Ρουμέλης. Πάμπολλες φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός ομιλητής σε τελετές και εκδηλώσεις.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια όπως:

1) Το 2000 στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λαϊκής Ιατρικής στο Ρέθυμνο

2) Το Κρητικό Παραμύθι το 2010 στο Καστέλι Πεδιάδος

3) Διεθνές Συνέδριο, Χανιά και Κουστογέρακο, ο 16ος αιώνας στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη

4) Το 2015 Στα Ανώγεια τα Κρητικά Μοιρολόγια

5) Στους Λάκκους και στου Καράνου Κυδωνίας το 2015 το Ριζίτικο Τραγούδι

Έχει τιμηθεί από τον στρατό με πολεμικό σταυρό Γ’ Τάξεως. Έχει πάρει Α και Β έπαινο από την Ακαδημία των Αθηνών. Έχει λάβει 24 τιμητικά διπλώματα από Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και από τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς. Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, της Ένωσης Στιχουργών Χανίων και της Παγκρητίου Ένωσης Λογοτεχνών.

"Sponsored links"

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αναφέρονται στη Λαογραφία, τον Πολιτισμό και την Παράδοση από τα οποία ξεχωρίζουν: “Νέος μαντιναδολόγος”, 1969, “Σφακιανή λαογραφία”, 1992, “Τα νάκλια τση Κρήτης”, 1993, “Περιπλοκάδια”, 1995, “Κοινότητα Ασφένδου”, 1996, “Παραβολικά ποιήματα”, 1997, “Η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν”, 1998, “Σφακιανό λαογραφικό λεξικό”, 1999, “Κρητική λαϊκή ποίηση”, 2002, “Κρητικά παραμύθια”, 2003, “Φυτά και βότανα της Κρήτης”.

Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο «Λαογραφική Ξενάγηση στην Κρήτη». Του ευχόμαστε να εκδώσει ακόμα αρκετά βιβλία και να έχει πάντα την διαύγεια που διαθέτει.

Σε επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσομε τμήματα απ’ το καινούργιο βιβλίο του.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις