21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ο περιορισμός μόνο στο θέμα του ονόματος οδηγεί σε αποπροσανατολισμό

Ημερομηνία:

Η επίκεντρωση μόνο στο ζήτημα του ονόματος στο θέμα του «Μακεδονικού» οδηγεί σε αποπροσανατολισμό, δίνοντας ώθηση σε εθνικιστικές αντιδράσεις και στην λογική του “διαίρει και βασίλευε’ ένθεν κακείθεν, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
Το στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημειωσε ότι «συσκοτίζει την συνολικότερη εικόνα ότι η προσπαθεια επίλυσης του ζητήματος εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή που αντανακλούν τις έντονες αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Εντάσσεται στα πλαίσια ενίσχυσης του ρόλου του ΝΑΤΟ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και βεβαίως και στην ΕΕ αργότερα».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το ΚΚΕ «λεει καθαρά ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας και τον ενεργητικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς. Αυτό σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τον εκσυγχρονισμό της βάσης του Άραξου την νέα στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη». Τόνισε μάλιστα ότι ο ο Περισσός «δεν θεωρεί ότι η λύση με την σφραγίδα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων είναι μια λύση που εξυπηρετεί τους λαούς» αλλά «αντίθετα, αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λαοί της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ «για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση, πρέπει να απεμπλακούμε, να αποδεσμευθούμε και να καταγγελθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς», συμπληρώνοντας πως οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν μας διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Αναφερόμενος στο όνομα της ΠΓΔΜ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί επ’ ωφελεία των λαών των Βαλκανίων, πρέπει να εμπεριέχει «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο το ΚΚΕ είχε πει από το ’92, δεύτερον, να σταματήσουν οι αλυτρωτικές βλέψεις, και τρίτον αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων», τόνιζοντας ότι το ΚΚΕ θα εξετάσει πρώτα την πρόταση και στην συνέχεια ο Περισσός θα τοποθετηθεί με βάση την συνολική λογική του και πιο συγκεκριμένα «όχι στην εμπλοκή, όχι στην αναβαθμιση του ρολου του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και τα τρία χαρακτηριστικά που ανέφερε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους πλειστηριασμούς ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει δημιουργεί τις προϋποθέσεις διευκόλυνσης των πλειστηριασμών, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και στοιχείων της επαγγελματικής δραστηριότητας επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, από την στιγμή που εντάσσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα χρέη προς το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για το ζήτημα της απεργίας ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δυσκολεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κήρυξής της, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έκανε ένα περαιτέρω βήμα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας αγοράς εργασίας όπου θα βάζουν την σφραγίδα τους οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομήχανων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, ξεκινώντας το ξήλωμα του πουλόβερ από την βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης που είναι το δικαίωμα στην απεργία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την κυβέρνηση «δεν την έπιασε ο πόνος ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος, γιατί τότε δεν θα επέτρεπε παράλληλες οργανώσεις, άτυπες οργανώσεις, όπως η ένωση εργαζομένων, να υπογράφουν συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με την εργοδοσία σε βάρος των συνδικάτων και των σωματείων».
Σχετικά με την «προστασία των εργαζομένων κατά προτεραιότητα σε περίπτωση πτωχεύσεων», ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή μόνο έξι μισθών σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων στους εργαζόμενους και καμία ασφάλεια για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...