18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά – Όταν η Παναγιά των Παρισίων έκανε έρανο για τη συντήρησή της επειδή ο Μακρόν δεν ήθελε να δώσει χρήματα… | Φωτογραφίες από την καταστροφή

Ημερομηνία:

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυροσβεστική κατάφερε σήμερα το πρωί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων, που δέσποζε για πάνω από 800 χρόνια στο Παρίσι.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το μνημείο – ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία και την παγκόσμια κληρονομιά. «Notre Drame» (Το Δράμα Μας) γράφει η Liberation στο πρωτοσέλιδό της για την ανείπωτη καταστροφή, παραφράζοντας το «Notre Dame» (Η Παναγία μας), όπως αποκαλείται ο ιστορικός ναός στα Γαλλικά.

Η φωτιά, φέρεται να ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ναού κι εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Η κτιριακή δομή του ναού παρέμεινε ωστόσο όρθια.

Οι πυροσβέστες της γαλλικής πρωτεύουσας έδωσαν μία άνιση μάχη για να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και, ανεκτίμητης αξίας, έργα τέχνης ήταν δυνατόν.  Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά και είναι ευτυχώς το μόνο θύμα της πυρκαγιάς.

Αποσβολωμένοι, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η εικόνα θύμιζε ένα απόσπασμα από την «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό, στο οποίο περιγράφει τα βαριά μαύρα σύννεφα στον ουρανό σαν αιώρες φτιαγμένες από κλαδιά μυρτιάς και τα παρομοιάζει με ιστούς αράχνης στον έναστρο ουρανό. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία κι άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί.

Μακρόν: «Θα ανοικοδομήσουμε την Notre Dame μαζί»

"google ad"

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Όταν η Παναγία των Παρισίων έκανε έρανο για τη συντήρηση της

Ο Μακρόν πάντως δεν έδειχνε πάντα την ίδια ευαισθησία.

Μόλις πριν ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2018, η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού, η Νοτρ Νταμ, που και περισσότερο από 850 χρόνια στέκεται αγέρωχη προχωρούσε σε έρανο αφού λόγω της χρόνιας κρατικής αδιαφορίας είχε συγκεντρώση πάρα πολλά προβλήματα από κτιριακής άποψης.

Η πέτρινη πρόσοψη είχε υποστεί φθορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και την ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι δυο πλαϊνοί πύργοι βοηθούνται από υποστυλώματα. Τα γλυπτά, από τα οποία τρέχει το νερό, είχαν χάσει την πλαστικότητά τους ενώ η σκαλωσιά χρειαζόταν συντήρηση και είχε αντικατασταθεί από μια ξύλινη.

Στον κεντρικό πύργο το νερό έσταζε  από την οροφή με αποτέλεσμα να υφίσταται φθορές ο σκελετός της στέγης.

Το κονδύλι που διατίθεται από το γαλλικό κράτος ήταν μικρό και δεν επαρκούσε για τη συντήρηση της. Για το λόγο αυτό η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού και αφού η πολιτεία αδιαφόρησε, αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα. Στόχος ήταν η συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αντί να προσφέρει χρήματα από τα κρατικά ταμεία για τη συντήρηση του μνημείου – σύμβολου του Παρισίου επιφόρτισε τον Στεφάν Μπερν, τον πιο γνωστό Γάλλο παρουσιαστή, να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης. Η ιδέα του ήταν να συγκεντρώνουν χρήματα από τους τουρίστες.

Ωστόσο η γαλλική εκκλησία αντέδρασε και επέμενε η επίσκεψη να παραμείνει δωρεάν.

Παναγία των Παρισίων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Αγία των Gargoyles

Η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού, η Νοτρ Νταμ είναι το μνημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη γαλλική πρωτεύουσα. Η φωτιά της Δευτέρας, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και παγκόσμια θλίψη, με όλα τα διεθνή ΜΜΕ να έχουν πρώτη είδηση την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

Μέσα στον καθεδρικό ναό οι πιστοί έψαλαν δύο φορές τον ύμνο Te Deum, μία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μία στο τέλος του Δευτέρου προκειμένου να ευχαριστήσουν το Θεό για τη λήξη τους.

Η απελευθέρωση του Παρισίου
Η απελευθέρωση του Παρισίου  ASSOCIATED PRESS

Με αφορμή την καταστροφή, και ενώ η ΟΥΝΕΣΚΟ υπόσχεται συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πάμε να δούμε τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για την εμβληματική Παναγία των Παρισίων.

1.Είχε καταστραφεί ξανά

Πρόκειται για έναν γοτθικό ναό, εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά, τα θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε το 1163 ο πάπας Αλέξανδρος Γ’.

Χρειάστηκαν περίπου 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί (1345), ενώ κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε κατά την περίοδο 1841-1864. Το αποτέλεσμα είναι ένα θεόρατο κτίριο, μήκους 128 μέτρων, με δύο ψηλούς πύργους 69 μέτρων, η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα 9.000 άτομα.

2.Ο Κουασιμόδος ήταν αληθινός

Αντίθετα µε ό,τι πιστευόταν ώς τώρα, φαίνεται ότι ο καµπούρης της Παναγίας των Παρισίων ήταν υπαρκτό πρόσωπο και όχι απλώς δηµιουργία της φαντασίας του Βίικτωρος Ουγκώ.

Περί το 1820, ο βρετανός γλύπτης Χένρι Σίµπσον προσελήφθη στην αναστήλωση του καθεδρικού ναού του Παρισιού, της περίφηµης Νοτρ Νταµ ντε Παρί. Αλλά ο Σίµπσον, όπως άλλωστε και ο Ουγκώ, ήταν γραφοµανής. Στους επτά τόµους των αποµνηµονευµάτων του, στους οποίους ενέκυψε ένας λονδρέζος αρχειοθέτης της Τέιτ Γκάλερι, ο Αντριαν Γκλιου, ανακαλύφθηκε µια αναφορά σε κάποιον καµπούρη γλύπτη µε άγνωστο επίθετο, ο οποίος δούλευε στο εργοτάξιο του ενός από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Η “Παναγία των Παρισίων”, ιστορικό µυθιστόρηµα, ήταν το πρώτο από τα σπουδαία έργα του Βίκτωρος Ουγκώ που τον κατέταξαν στους µεγάλους του µυθιστορήµατος του 19ου αιώνα.

Στα αποµνηµονεύµατα του Ουγκώ ανακαλύφθηκε µια αναφορά σε κάποιον καµπούρη γλύπτη που δούλευε σε ένα από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα.

3.Οι στέψεις

Μετά την Επανάσταση, η μεγάλη εκκλησία της Notre Dame χρειαζόταν πολλές εργασίες επισκευής και ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του στύλου. Το 1871, ο καθεδρικός ναός παραλίγο να καεί από τους Κομουνάρους αλλά κατάφερε να επιβιώσει.

Κατά τη διάρκεια της φημισμένης ζωής της, η Notre Dame υπήρξε τόπος πολλών επίσημων τελετών, συμπεριλαμβανομένου του The Crown of Thorns που τοποθετήθηκε στον καθεδρικό ναό το 1239 από τον St Louis. Η στέψη του Henri VI της Αγγλίας, η στέψη της Μαρία Α΄ της Σκωτίας, της βασίλισσας της Γαλλίας και του αυτοκράτορα Ναπολέοντα, όταν κατέλαβε το στέμμα για τον εαυτό του και στη συνέχεια για την αυτοκράτειρά του Josephine, έγιναν εδώ.

4.Τα αγάλματα-δαίμονες

Διάσημα είναι και τα αγάλματα-δαίμονες (gargouilles) που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Τα gargouilles άλλοτε έχουν διακοσμητικό ρόλο και άλλοτε χρησιμεύουν ως υδρορροές για να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

5.Τα έργα τέχνης

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Πάνω από την κεντρική πύλη, απεικονίζεται σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες, η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, ο βίος της Παρθένου Μαρίας και εικόνες από τη ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ. Τα αγάλματα, που ζωγραφίστηκαν το Μεσαίωνα, χρησίμευαν ως Βίβλος για τους αναλφάβητους. Τα γλυπτά των τυμπάνων και των αψίδων, εκτός από αυτά των υπέρυθρων της κεντρικής πύλης, είναι όλα αυθεντικά.

Τα σημεία του ναού που είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πύλη με τον τεράστιο Ρόδακα στο πάνω μέρος της και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα ξεχωριστά γλυπτά και κυρίως ο εσωτερικός διάκοσμος, με τα έξοχα παράθυρα, υαλογραφικής τέχνης, τα περίφημα «Βιτρώ».

Μετά την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, θα δούμε ποια από τα παραπάνω θα έχουν “επιζήσει”. Το ένα εκ των δύο κωδωνοστάσιων πάντως, κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

Παναγία των Παρισίων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Αγία των Gargoyles

news247.gr,

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ