14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καταγγελίες γονιών για την αστυνομική βία κατά μαθητών στη Λάρισα: «Του έσπασαν το χέρι και τον πατούσαν στην πλάτη»

Ημερομηνία:

Καταγγελίες γονέων, οι οποίοι μεταφέρουν τις μαρτυρίες των παιδιών τους για αστυνομική βία σε βάρος τους – βία η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του ενός παιδιού – συγκλονίζουν εκ νέου την κοινή γνώμη και έρχονται να προστεθούν στο πλήθος ανάλογων καταγγελιών των τελευταίων μηνών.

Το νέο περιστατικό καταγγέλεται ότι συνέβη σε πάρκο της Λάρισας. Όπως αναφέρουν οι γονείς, την Τρίτη 30 Μαρτίου πέντε μαθητές που καθόταν σε πάρκο στη Λάρισα και συζητούσαν περικυκλώθηκαν από ασφαλίτες οι οποίοι επιχείρησαν να τους τρομοκρατήσουν.

Οι μαθητές θεώρησαν ότι είχαν να κάνουν με κλέφτες, καθώς οι άνδρες ήταν με πολιτικά, και προσπάθησαν να φύγουν. Ο ένας μαθητής βρέθηκε στο έδαφος με λαβή ακινητοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του.

Το περιστατικό αστυνομικής βίας καταγγέλθηκε εγγράφως από γονέα μαθητή και από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας, ενώ, ακολούθησε και νέα καταγγελία γονέα. Η αστυνομία, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι οι καταγγελίες ερευνώνται.

Οι γονείς των μικρών μαθητών εξετάζουν το ενδεχόμενο άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματος με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών με πολιτικά.

Ο γονέας στην καταγγελία του αναφέρει ότι το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και ωμής βίας κατά ανήλικων παιδιών σημειώθηκε στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου Λάρισας στις 30 Μαρτίου στις ώρα 20:30.  «Ως γονέας και πολίτης θεωρώ αδιανόητο το παιδί μου, 13 χρονών, αντί να βγαίνει μια βόλτα στο πάρκο με σκοπό να ξεσκάσει (ειδικά αυτό τον καιρό λόγω της πανδημίας), να γυρίζει από αυτό με κλάματα και σε κατάσταση σοκ» .

Όπως αναφέρει ο γονέας του μαθητή, τρία κορίτσια και δύο αγόρια κάθονταν και συζητούσαν στο πάρκο, όταν περικυκλώθηκαν από 6 έως 7 άτομα με μάσκες, χωρίς διακριτικά και χωρίς να συστηθούν, ρίχνοντας το φως των φακών που κρατούσαν στα πρόσωπα, «αρχίζοντας να διατάζουν να δείξουν τα χέρια τους, να τους ψιθυρίζουν διάφορα λόγια με άκομψο τρόπο, χωρίς τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς τους ζητούν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά νομίζοντας ότι είναι θύματα ληστείας, πανικοβλήθηκαν, «λόγω της συμπεριφοράς και της εμφάνισης των εν λόγω ατόμων» και προσπάθησαν να απομακρυνθούν. Ο ένας μαθητής προσπαθώντας να απομακρυνθεί, ακινητοποιήθηκε με λαβές και τρικλοποδιά. «Προσέξτε: 3-4 ενήλικα άτομα έπιασαν από το λαιμό και στη συνέχεια έριξαν βίαια στο έδαφος ένα 13χρονο. Αποτέλεσμα; O 13χρονος συμμαθητής της κόρης μου στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι και τα υπόλοιπα 4 παιδιά σε κατάσταση σοκ, να τρέχουν, να φωνάζουν βοήθεια και να αναζητούν καταφύγιο στα πέριξ του πάρκου εμπορικά καταστήματα!» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Το παιδί με το σπασμένο χέρι αντί να το μεταφέρουν άμεσα στο νοσοκομείο το μετέφεραν στον Τμήμα για ανάκριση! Η αντίδραση της αστυνομίας στους γονείς του μαθητή όταν έφτασαν στο Τμήμα ήταν να ζητήσουν απλά ένα συγνώμη. «Τι να του εξηγήσουμε του παιδιού σαν γονείς; Δεκατριών χρονών παιδί να βλέπει κάποιους, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι είναι όργανα της τάξης, να πιάνουν στα καλά καθούμενα συμμαθητή της με κεφαλοκλείδωμα και με λαβές να τον ρίχνουν βίαια στο έδαφος και να του σπάνε το χέρι!» αναρωτιέται ο γονέας.

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας καταγγέλλει το περιστατικό σημειώνοντας παράλληλα ότι οι γονείς ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο  αστυνομικό  τμήμα δύο  ώρες αργότερα, ενώ δίνουν τα εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους αστυνομικούς που δέρνουν πλέον και 13χρονους μαθητές στα πάρκα.

Η καταγγελία του γονέα που δημοσιεύτηκε στο paidis.com

«Ως γονέας και πολίτης θεωρώ αδιανόητο το παιδί μου (13 χρονών) αντί να βγαίνει μια βόλτα στο πάρκο με σκοπό να ξεσκάσει (ειδικά αυτό τον καιρό λόγω της πανδημίας), να γυρίζει από αυτό με κλάματα και σε κατάσταση σοκ μη θέλοντας ξανά να πάει εκεί, προχωρώ στην παρούσα καταγγελία προς εσάς γνωρίζοντας ότι κάνοντας ανάλογη καταγγελία στην Αστυνομία δεν πρόκειται ουσιαστικά να ακουστώ.

Κατά δήλωση των παιδιών (τα οποία τονίζω είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ και προσπαθούμε ως γονείς να τα ηρεμήσουμε) – η κόρη μου με δύο φίλες της και δύο φίλους, όλοι της ηλικίας της και συμμαθητές -(ήσυχα παιδιά της γειτονιάς μας) καθόντουσαν και συζητούσαν στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου στις 20:30΄.

Ξαφνικά τους κυκλώνουν 6-7 ενήλικα άτομα με μάσκες, χωρίς διακριτικά, χωρίς να τους συστηθούν, θαμπώνοντάς τους με φακούς στο πρόσωπο και αρχίζουν να τους διατάζουν να δείξουν τα χέρια τους, να τους ψιθυρίζουν διάφορα λόγια με άκομψο τρόπο, χωρίς τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς τους ζητούν.

"google ad"

Τα παιδιά πανικοβλήθηκαν, επειδή θεώρησαν ότι μάλλον ήταν θύματα ληστείας, λόγω της συμπεριφοράς και της εμφάνισης των εν λόγω ατόμων και η αντίδρασή τους είναι να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν. Το ένα αγόρι της παρέας προσπαθώντας να απομακρυνθεί, για κακή του τύχη, το ακινητοποίησαν με λαβές και τον έριξαν με τρικλοποδιά στο έδαφος.

Προσέξτε: 3-4 ενήλικα άτομα έπιασαν από το λαιμό και στη συνέχεια έριξαν βίαια στο έδαφος ένα 13χρονο. Αποτέλεσμα; O 13χρονος συμμαθητής της κόρης μου στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι και τα υπόλοιπα 4 παιδιά σε κατάσταση σοκ, να τρέχουν, να φωνάζουν βοήθεια και να αναζητούν καταφύγιο στα πέριξ του πάρκου εμπορικά καταστήματα!

Εκ των υστέρων και προσπαθώντας να ηρεμήσουν τα παιδιά, τους δήλωσαν ότι ήταν αστυνομικοί. Εξ όσον έμαθα και από τους γονείς του αγοριού, τα άτομα/θύτες ήταν όντως της αστυνομίας οι οποίοι διερευνούσαν το ενδεχόμενο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (επιλέγοντας προς έλεγχο 13χρονα…!).

Το παιδί παρότι πονούσε, αντί να το πάνε άμεσα στο νοσοκομείο το μετέφεραν στον Τμήμα για ανάκριση. Όταν ειδοποιήθηκαν οι γονείς του, φτάνοντας στην αστυνομία τους ζήτησαν συγνώμη για το συμβάν και τους εξήγησαν ότι έτσι συνηθίζεται να γίνεται η «έφοδος»! Συγνώμη λάθος δηλαδή !

Οι γονείς πήγαν άμεσα το παιδί στο Νοσοκομείο όπου και του τοποθετήθηκε γύψος. Το παιδί μου όπως και τα υπόλοιπα παιδιά είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Η κόρη μου χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή της εμπλοκής και της ακινητοποίησης του συμμαθητή της και αναζητά το λόγο.

Τι να του εξηγήσουμε του παιδιού σαν γονείς; Δεκατριών χρονών παιδί να βλέπει κάποιους, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι είναι όργανα της τάξης, να πιάνουν στα καλά καθούμενα συμμαθητή της με κεφαλοκλείδωμα και με λαβές να τον ρίχνουν βίαια στο έδαφος και να του σπάνε το χέρι !

Ξανατονίζω: 13 χρονών και ήσυχο παιδί – χαμηλών τόνων! Το παιδί μου όπως και τα άλλα παιδιά δηλώνουν ότι δεν θα θέλουν να ξαναπάνε στο πάρκο για παιχνίδι, γεγονός αδιανόητο.

Δεν νοείται όργανα της Αστυνομίας-Ασφάλειας χωρίς διακριτικά, να μην συστήνονται σαφώς στον πολίτη, στα καλά καθούμενα να του ρίχνουν φακούς στο πρόσωπο, να μην εξηγούν καν τον λόγο ελέγχου και να ασκούν ωμή βία άνευ λόγου !

Πόσο μάλλον όταν οι δέκτες είναι παιδιά 13 χρόνων τα οποία πηγαίνουν απλά μια βόλτα σε πάρκο της πόλης !

Θα τους άρεσε τους κυρίους αυτούς να συμβεί κάτι ανάλογο στα παιδιά τους;

Ευνόητο ότι ως γονείς εξετάζουμε το ενδεχόμενο άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματος με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία αυτών τον ανθρώπων».

Η μαρτυρία του δεύτερου γονέα

Ο Νίκος Κεχαγιάς, πατέρας ενός από τα πέντε παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία Αγ. Αντωνίου στη Λάρισα περιγράφει στο News 24/7 τι του είπε η κόρη του, ο 13χρονος το χέρι του οποίου έσπασαν οι αστυνομικοί, και τα υπόλοιπα παιδιά που του μίλησαν για το περιστατικό.

«Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί με τα πολιτικά και χωρίς κανένα διακριτικό, είπαν στα παιδιά που εκείνη την ώρα έπαιζαν με τα κινητά τους “Δείξτε τα χέρια σας”. Τα τρια πρώτα παιδιά τρόμαξαν και άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας “Κλέφτες, κλέφτες” γιατί είχαν δει 6-7 άγνωστους, φορώντας μάσκες – που προφανώς ήταν μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό- να τους περικυκλώνουν νύχτα, χωρίς να τους λένε ποιοι είναι» περιγράφει ο Νίκος Κεχαγιάς.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν τα παιδιά (τρια κορίτσια και δύο αγόρια) ενώπιον του ίδιου και των υπόλοιπων γονιών, τα παιδιά ήταν τα μόνα άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία εκείνη την ώρα, οπότε και είχε νυχτώσει. «Η κόρη μου κοκάλωσε από τον φόβο της και έμεινε ακίνητη χωρίς να ξέρει τι να κάνει και είδε μπροστά της το περιστατικό με το πέμπτο παιδί της παρέας. Ενώ λοιπόν ο 13χρονος προσπάθησε να φύγει, οι αστυνομικοί τον έπιασαν από τον σβέρκο, του έβαλαν τρικλοποδιά, του έκαναν τη γνωστή λαβή για να του βάλουν το χέρι πίσω από την πλάτη και στη συνέχεια όσο ήταν κάτω το πατούσαν στην πλάτη με τα πόδια», περιγράφει.

Ο κ. Κεχαγιάς, λέει πως το 13χρονο παιδί, ενώ ήταν κάτω, άκουσε τον αστυνομικό να λέει «Ω ρε μ… του το έσπασα». Αυτό που τον εξοργίζει περισσότερο, είναι πως παρά το γεγονός ότι φαίνεται να κατάλαβαν τι έχει συμβεί, οι αστυνομικοί δεν πήγαν το παιδί αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά αντίθετα το μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα για να πάρουν κατάθεση. Τελικά χρειάστηκε να πάνε οι γονείς του 13χρονου στο Α.Τ. και να το μεταφέρουν εκείνοι στο νοσοκομείο, όπου του τοποθετήθηκε γύψος, καθώς έχουν σπάσει τα δύο κόκκαλα μεταξύ του καρπού και του αγκώνα, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενδεικτικό, του τρόπου που επιχείρησαν οι αστυνομικοί, ήταν το γεγονός πως: «Μόνο μετά το τέλος του περιστατικού, ένας από τους αστυνομικούς έδειξε την ταυτότητά του στα παιδιά για να τα ηρεμήσει, καθώς δεν είχαν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει. Και δεν θεώρησαν πως πρέπει να δηλώσουν την ιδιότητά τους νωρίτερα».

Τα υπόλοιπα εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου μεταφέρθηκε ο 13χρονος με το σπασμένο χέρι. «Το ίδιο το παιδί, μου είπε πως ενώ ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα, όταν μίλησε στον άνδρα που του έσπασε το χέρι, ο ίδιος του είπε χαμογελώντας: “Μπορείς να μου κάνεις μήνυση”. Πιστεύετε ότι ξέρει το παιδί τη λέξη μήνυση και το έβγαλε από το μυαλό του;». Ακόμη, λέει: «βρισκόταν λίγο αργότερα μέσα στο τμήμα και έλεγε πως πονούσε το χέρι του, ένας από τους συναδέλφους των αστυνομικών, ο οποίος δεν ήταν στο σημείο, του έλεγε: “Δεν σε πιστεύω, λες ψέματα”».

Ο πατέρας της μαθήτριας που βρισκόταν στην πλατεία και έμεινε ακίνητη να παρακολουθεί το περιστατικό, περιγράφει πως: «Η κόρη μου ήρθε στο σπίτι σε κατάσταση σοκ. Κάναμε ώρες να την ηρεμήσουμε». Ο ίδιος, την επομένη συναντήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι γονείς, με όλα τα παιδιά όπου άκουσαν τις περιγραφές, ενώ το περιστατικό μεταφέρθηκε και στους δασκάλους των σχολείων τους. Τα τέσσερα 13χρονα παιδιά φοιτούν στο ίδιο σχολείο, ενώ το πέμπτο είναι από κοντινό σχολείο.

Η ανακοίνωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας

«Επειδή  δηλώνετε  Υπουργός  Προστασίας του Πολίτη  και συνηθίζετε, μάλιστα, να κάνετε  λόγο για αστυνομικούς που τους χειροκροτεί ο κόσμος, σας  ενημερώνουμε  δημόσια  για  ένα  ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ  αστυνομικής  βίας  σε  βάρος  13χρονων παιδιών  σε  πάρκο  της  Λάρισας. Όπως  καταγγέλλουν  οι  γονείς  και  τα  παιδιά,  την  Τρίτη  30  Μαρτίου  στις 20:30 μμ, μια  ομάδα  πέντε  μαθητών  γυμνασίου (τρία κορίτσια και δύο αγόρια) κάθονταν  στο  πάρκο  του  Αγίου Αντωνίου  και  συζητούσαν,  όταν  ξαφνικά  μια  ομάδα  ενηλίκων –χωρίς  διακριτικά- τους  περικύκλωσε και  άρχισε  να  τους  κάνει  διάφορες  ερωτήσεις  σε  επιθετικό  τόνο (δεν θα αναφέρουμε εδώ τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν) αποσκοπώντας στην τρομοκράτησή τους!

Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά, επειδή νόμισαν ότι ήταν κλέφτες, να βάλουν τις φωνές, ενώ ένα από αυτά προσπάθησε να φύγει από το σημείο. Οι  ενήλικοι, εκπαιδευμένοι ασφαλίτες, άρπαξαν τον άτυχο μαθητή, τον πέταξαν κυριολεκτικά στο έδαφος και στη συνέχεια, εκτελώντας τη γνωστή λαβή  ακινητοποίησης, του έσπασαν  το χέρι!!!

Επαναλαμβάνουμε, κύριε Χρυσοχοΐδη, έσπασαν το χέρι του δεκατριάχρονου παιδιού!!! Αν δεν έχετε ακόμα εξοργιστεί (πολύ  πιθανόν, υπάρχει άλλωστε και η συνήθης δικαιολογία του λάθους!) μάθετε και τις επόμενες «επιτυχίες» των  συγκεκριμένων αστυνομικών. Ενώ είχαν σπάσει το χέρι του μαθητή, και  μάλιστα ένας εξ αυτών γύρισε και είπε  στους  υπόλοιπους «ρε  μ…α  του  το  έσπασα» -συνεπώς είχαν πλήρη επίγνωση της πράξης τους-  αντί να μεταφέρουν το παιδί στο  νοσοκομείο, το έσυραν  στην  αστυνομία για ανάκριση!

Οι  γονείς ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο  αστυνομικό  τμήμα δύο  ώρες αργότερα! Αυτά συνέβησαν στη Λάρισα, τμήμα της ελληνικής  επικράτειας, και  όχι  σε  κάποιο  στενοσόκακο μιας κακόφημης γειτονιάς  τριτοκοσμικής  χώρας, κύριε  Χρυσοχοΐδη.

Καλούμε   κάθε  πολίτη  αυτής  της  χώρας να εκφράσει  με  κάθε  πρόσφορο τρόπο τον  αποτροπιασμό  του για  τα  παραπάνω  και να  απαιτήσει  να  σταματήσει  η  τρομοκράτηση και  η  άσκηση  βίας απέναντι  στους  πολίτες. Καλούμε  το  ΔΣ  της  ΕΛΜΕ Λάρισας  να  πάρει  θέση και  μαζί  με  όλα  τα  σωματεία  σε  όλη  τη  χώρα  να  ορθώσουν   ασπίδα  προστασίας και  υπεράσπισης  των  παιδιών  μας».

ΕΔΕ από την αστυνομία

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία διερευνα το περιστατικό:

«Σχετικά με καταγγελία που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες με αναφορές σε επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών που έλαβαν χώρα την 30η Μαρτίου στη Λάρισα, κατά τη διενέργεια ελέγχου, ανακοινώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, η διερεύνηση του περιστατικού ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος. Επιπρόσθετα, διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ