Καταγγελίες ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακυρώσει την απόφαση εκκένωσης εστιών παρά την εισήγηση των λοιμοξιολόγων – Tι λένε οι φοιτητές των εστιών στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έρχεται από τους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας και συγκεκριμένα από τους φοιτητές των εστιών των πανεπιστημίων της χώρας και αφορά την εκκένωση των φοιτητικών εστιών, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Την Τρίτη σύμφωνα και με πληροφορίες του TPP, συνεδρίασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων με παρόντα και τoν κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη δράση κατά του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα καταλήγοντας στο πόρισμα ότι η εκκένωση των εστιών, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση πρόκειται να αποτελέσει πηγή αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και εισηγήθηκαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση. Ωστόσο η εισήγησή τους δεν έγινε δεκτή, με το επιχείρημα ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Το ζήτημα ανέδειξε και η καμπάνια «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη#AntiviruSolidarityGR», ενώ ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» μεταφέρει τις ενημερώσεις που έλαβαν φοιτητές της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «Μένουμε Σπίτι» και κάνουμε ότι μπορούμε απέναντι στη διασπορά της πανδημίας, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αποφάσισε να λάβει κάποιο μέτρο για τις φοιτητικές εστίες της χώρας, αναστέλλοντας τη λειτουργίας τους από σήμερα, 25 Μαρτίου. Έτσι, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να σπάσουν την καραντίνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ προς ώρας δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, μεταξύ άλλων, για όσους έχουν ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους, για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν τα έξοδα, για όσους εργάζονται στον τόπο σπουδών τους.

Οι αντιδράσεις, σύμφωνα με καταγγελίες και πληροφορίες του TPP από την φοιτητική κοινότητα, προκάλεσαν συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα να εισηγείται ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης, καθώς πιθανή μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς την περιφέρεια θα αποτελέσει πηγή διάδοσης των κρουσμάτων. «Η επιτροπή προτείνει την παραμονή μας στις εστίες με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής» ανέφεραν οι πληροφορίες.

"Sponsored links"

Παρόλα αυτά κόντρα στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση, αρνήθηκε να αναστείλει την απόφαση. Μάλιστα οι εστιακοί φοιτητές καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύμανσης καθώς αυτή έχει ήδη γίνει στα δωμάτιά τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο TPP ότι η απόφαση δεν ανακαλείται, καθώς έχει ήδη δημσιευθεί σε ΦΕΚ. Απορρίφθηκε έτσι η εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων.

Επίσης, σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», μεταφέρονται οι ενημερώσεις μέσα από κλειστό γκρουπ της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, πρώτα για τη θετική εισήγηση της Επιτροπής και στη συνέχεια για την κυβερνητική άρνηση. Το θέμα «θεωρείται λήξαν και δεν θα υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση της επιτροπή» υποστηρίζουν φοιτητές που βρίσκονταν σε επικοινωνία με μέλος της επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους με όποιον τρόπο μπορεί να καταστεί αυτό δυνατόν, χωρίς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και έλεγχος για την πρόληψη μετάδοσης του ιού σε περίπτωση που υπάρχει νοσούντας ή φορέας ανάμεσά τους. Για αυτό το λόγο οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες και έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους ώστε να μην καταλήξουν «απειλή» για την υγεία των οικείων τους αλλά κανενός άλλου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση – καταγγελία της καμπάνιας Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη#AntiviruSolidarityGR

Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη

Ως Καμπάνια πληροφορηθήκαμε ότι η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων με παρόντα τον Τσιόδρα (κυβερνητικός εκπρόσωπος για την διαχείριση της επιδημίας), εισηγήθηκε να ανασταλεί η απόφαση εκκένωσης των εστιών. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση.

Να καταγγελθεί η εγκληματική εμμονή της κυβέρνησης να εκκενώσει τις εστίες πανελλαδικά! Η μεταφορά δεκάδων ή εκατοντάδων φοιτητών στα σπίτια όπου διαμένουν οι οικογένειες, γονείς και ίσως ηλικιωμένοι, και μάλιστα εν τω μέσω της καραντίνας είναι επικίνδυνη και αντίθετη με τη λογική ελέγχου της διάδοσης του ιού.

#ΚανέναςΜόνος #ΚαμίαΜόνη #covid19 #antiviruSolidarityGR #FightForLife

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε πλήθος εύλογων αντιδράσεων στην φοιτητική κοινότητα και συγκεκριμένα στις τάξεις των εστιακών φοιτητών, καθώς αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια των οικογένειών τους, μετά από δέκα και πλέον ημέρες καραντίνας, έως σήμερα Τετάρτη 25 Μαρτίου. Οι φοιτητές που κατοικούν στις εστίες σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση, με το υπουργείο να λαμβάνει μέτρα που καλύπτουν μόνον ένα μικρό μέρος των φοιτητών.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας βρήκε λύση μόνο για όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα όσοι φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαποί, που αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους.

"Sponsored links"

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους. Γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ), οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΠΑ έχουν κάνει μόνο μία απολύμανση για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει μόνο 2 αντισηπτικά χωρίς κιόλας να ανανεώνεται το υγρό» σημειώνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι λένε οι εστιακοί φοιτητές από την Κρήτη

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εστιακοί φοιτητές από την Κρήτη αναφέρουν τα εξής:

Το μήνυμα που στέλνουν οι εστιακοί φοιτητές από την Κρήτη αλλά και απ όλη την χώρα είναι ξεκάθαρο: «Η κυβέρνηση να πάρει τώρα τα αναγκαία μέτρα για να μείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές είναι απαραίτητο! Κανένας οικότροφος μόνος του!».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι σύλλογοι εστιακών φοιτητών προς την κυβέρνηση και όσους έσπευσαν να υπερασπιστούν την πρωτοφανή απόφαση της για το κλείσιμο των εστιών που αφήνει δεκάδες φοιτητές στον αέρα. Στην πλειοψηφία τους με βάση και τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων συλλόγων αφορά συναδέλφους εστιακούς που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να φύγουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε διότι εργάζονται, είτε γιατί ανήκουν αυτοί ή η οικογένειά τους σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί έχουν γονείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να πάρουν το ρίσκο να τους επιβαρύνουν ή να τους κολλήσουν, και φυσικά συνάδελφοι που σπουδάζουν στην χώρα μας ενώ είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκαν 6 κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, οργανώθηκαν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις εστιακών με όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την υγεία μας. Ακούσαμε μια σειρά δικαιολογίες, οι εξειδικευμένες οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες μας και όλους τους φοιτητές. Στην συνέχεια και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας, με απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης δόθηκε η δυνατότητα για ένα επίδομα μετακίνησης στους φοιτητές για να φύγουν. Όμως και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται, δεν λύνει το οικονομικό το βασικό πρόβλημα δεκάδων φοιτητών των παραπάνω κατηγοριών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εντείνεται η προσπάθεια να μπει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε καραντίνα για να προστατευτούν από την εξάπλωση του υιού. Αυτή την στιγμή στις Εστίες συνεχίζει να διαμένει περίπου το 20% των οικότροφων κάθε εστίας… Επίσης δεν έχει γίνει ακόμα σαφές με πιο τρόπο συγκεκριμένα θα λυθεί το θέμα των πυρόπληκτων εστιακών, των εστιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο που διαμένουν σε ξενοδοχείο που θα κλείσει με βάση άλλη απόφαση.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος το δικαίωμά μας να μείνουμε στις εστίες, και παράλληλα με «απειλές» οτι θα σας κόψουμε το ρεύμα κτλ. Οι εστίες στα Χανιά και στις πόλεις μας υπό την βασική προϋπόθεση να υλοποιηθεί το πλαίσιο πάλης μας (το παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά) δηλαδή με όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής μπορούν να μας δώσουν την δυνατότητα να μείνουμε. Εξάλλου στις περισσότερες υπάρχει ατομική τουαλέτα και χώροι υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει συγχρωτισμός αφού σε εστίες για 200 άτομα έχουν μείνει κάτι λίγες δεκάδες…

Δεν δεχόμαστε την ίδια ώρα που οι γονείς μας βρίσκονται στο αέρα χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς να εντείνεται, να αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη τα δικαιώματα στο όνομα της βοήθειας στις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να φωνάζουν για μέτρα αναγκαία έστω και τώρα! Σε αυτές τις συνθήκες δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν σαν βάρος και κόστος. Οι εστιακοί φοιτητές θα μείνουμε εδώ ενωμένοι!

Στην ίδια κατεύθυνση έχουν εκδώσει φοιτητικοί σύλλογοι της Κρήτης ανακοίνωση στήριξης και αλληλεγγύης στους εστιακούς καθώς και διεκδίκησης μέτρων από την κυβέρνηση. Ο σύλλογος Ψυχολογίας, Βιολογικού, CSD, Φυσικού και άλλοι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και οι ίδιοι οι σύλλογοι εστιακών που παραθέτουμε αποσπάσματα. Την ίδια ώρα και εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ έχει εκδώσει αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Όπως εκδώσαμε και στην ανακοίνωσή μας:

Μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις δεκάδων Συλλόγων Οικότροφων Εστιών σε όλη τη χώρα και στο Πολυτεχνείο Κρήτης ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες ως Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης λέμε ότι :

Η κυβέρνηση εμμένει σε μια γραμμή που έχει διαμορφώσει για κλείσιμο των εστιών, η οποία έχει δεχθεί την καθολική κατακραυγή των εστιακών πανελλαδικά.

Η οδηγία που εξέδωσε περιέχει προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών φοιτητών, ωστόσο δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Δεν απαντάει κανείς τι θα γίνει για τους φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες.

Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εστιακών μένουν στον αέρα, ενώ αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό. Σωστά είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη μας ανακοίνωση ότι:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία, δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικού ελέγχου και πρόληψης για τους εστιακούς φοιτητές! Αντί να εξετάσει δωρεάν όλους τους φοιτητές, οι οποίοι μένουν και κυκλοφορούν στις εστίες, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση προς τους τόπους καταγωγής τους, διακινδυνεύοντας χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουν αν είναι φορείς του ιού, να κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας και πιθανόν να διασπείρουν τον ιό.

Στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχουν οι προϋποθέσεις(μέσα ατομικής υγιεινής, ατομικά δωμάτια) αν παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να συνεχίσουν να στεγάζονται οι φοιτητές. Δηλαδή υλοποιώντας το πλαίσιο αιτημάτων μας.

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Καταγγέλλουμε κάθε σενάριο για αναγκαστική εκκένωση, διακοπή ρεύματος και υδροδότησης ειδικά σε αυτή την περίοδο, θα μας βρουν ενωμένους και ετοιμοπόλεμους! Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Απαιτούμε:

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ. Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα).
• Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου τονίζει μεταξύ άλλων:
«(…) Από την πλευρά μας εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία και κανένας να βρεθεί στο δρόμο εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας.
• Να παραμείνουμε όλες/οι στις εστίες και να μην απομακρυνθούν και τα προσωπικά μας αντικείμενα (είχε δοθεί και τέτοια αυθαίρετη οδηγία από την μέριμνα)
• Να μην διακοπεί καμιά από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (σίτιση, ρεύμα, νερό, ίντερνετ κ.ο.κ)
• Τακτική ανανέωση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (αλκοολούχα αντισηπτικά κ.ο.κ)»
Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο εκτός της εναντίωσή του στην παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης και στον τρόπο που υλοποιείται, καταγγέλλει και την στάση των αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου που από 24/3 ανακοίνωσαν την αναστολή των δρομολογίων προς το ΕΛΜΕΠΑ (Πρώην ΤΕΙ) με αποτέλεσμα να αποκόβουν τους εστιακούς από την πόλη, να έχουν ακόμα και χρηματική επιβάρυνση για να πάνε σπίτια τους!
agonaskritis.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις