Καταστροφή για τα τουριστικά λεωφορεία της Κρήτης ο κορωνοϊός – Μηδενίστηκε η δουλειά

Κανένα σχόλιο

Με άρθρο του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης κ. Στράτος Μαγκουσάκης αναφέρει:

Προβληματισμός και αγωνία τόσο για την εργασία μας όσο και για το μέλλον των οικογενειών μας, επικρατεί στις τάξεις του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης μετά το μηδενισμό του μεταφορικού έργου μας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Από τη μια η έλλειψη, μέχρι τώρα, ουσιαστικών μέτρων για τον τουρισμό από την πλευρά της Πολιτείας και από την άλλη η εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, δημιουργούν έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο μας και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

"Sponsored links"

Είναι ενδεικτικό ότι μετά και την ματαίωση εκδρομών εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων επί 83 μέρες, 6.500 τουριστικά λεωφορεία σε όλη την Ελλάδα παραμένουν καθηλωμένα και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για το μέλλον της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας το καλοκαίρι που έρχεται.

Την ίδια ώρα οι οφειλές μας, τα δάνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ρυθμίσεις στην εφορία τρέχουν. Οφειλές που εμείς οι επαγγελματίες είχαμε προγραμματίσει να πληρώσουμε με χρήματα από την περυσινή σαιζόν τα οποία μάλιστα περιμέναμε να εισπράξουμε λίγες ημέρες πριν την πανδημία και τώρα αυτές οι πληρωμές έχουν μετατεθεί για μετά από 75 μέρες, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν ποτέ!

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι μπροστά στην κατάρρευση του κλάδου μας κανείς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά και με σχέδιο με τις τουριστικές μεταφορές επιβατών οι οποίες έχουν αφεθεί στο έλεος της απραξίας…

Το ζητούμενο τώρα που σε λίγο ανοίγει η τουριστική περίοδος και με τους επισκέπτες στη χώρα μας να αναμένονται δραματικά λιγότεροι κάτω από ποιες συνθήκες και με τι πρωτόκολλα θα εκτελείται το μεταφορικό μας έργο και ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετακίνησης μικρότερου, για υγειονομικούς λόγους, αριθμού επιβατών ανά λεωφορείο.

Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι οι τουριστικές μεταφορές αποτελούν, μαζί με τις εναέριες και τις θαλάσσιες, τους τρείς πυλώνες του τουρισμού της χώρας μας. Επομένως η λήψη άμεσων μέτρων για τον κλάδο μας πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα για το κράτος καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ξενοδοχεία αφού αυτά δεν μπορούν ούτε να λειτουργήσουν και ούτε να ανοίξουν χωρίς λεωφορεία.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης για τη στήριξη των τουριστικών λεωφορείων ΤΕΟΜ είναι:

1:Αναστολή όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων όπως ρυθμίσεις εφορίας και ασφαλιστικές εισφορές.

2:Μείωση τελών κυκλοφορίας στο 50% από αυτό που ισχύει σήμερα.

3:Μείωση Φ.Π.Α από το 24% στο 13%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία έχουν 9%
ΦΠΑ στις μεταφορές των επιβατών.

"Sponsored links"

4: Πενταετή παράταση ορίων ηλικίας λεωφορείων ή εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απελευθέρωση τους.

5: Απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για το 2021.

6: Άτοκα δάνεια με διαδικασίες εξπρές και με περίοδο χάριτος 1-2 έτη υπολογιζόμενα βάσει του τζίρου τις επιχείρησης.

Και βέβαια στους προβληματισμούς μας για την τουριστική σαιζόν που έρχεται οπότε και
περιμένουμε απαντήσεις από την Πολιτεία περιλαμβάνονται οι ερωτήσεις:

–Εφόσον λήξουν τα μέτρα ποίος θα είναι ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών ανά τουριστικό πούλμαν;

–Ποιος θα επιδοτεί τις υπόλοιπες κενές θέσεις;

–Ποια μέτρα θα ισχύουν ώστε να είναι υγειονομικά ασφαλές ένα οργανωμένο οδικό ταξίδι;

–Με τι κόμιστρο θα μπορεί να οργανωθεί κατά άτομο μια μονοήμερη εκδρομή, ένα πολυήμερο οδικό ταξίδι, ένα πρωινό ή απογευματινό μπάνιο και μια μεταφορά συλλόγου;

Περιμένουμε τις άμεσες αποφάσεις και τα μέτρα της πολιτείας ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως επιχειρήσεις από την πανδημία covid-19, και όλοι οι εργαζόμενοι των τουριστικών λεωφορείων να μπορέσουν να μείνουν όρθιοι και να συνεχίσουν την εργασία τους.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις