23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κείμενο της κατάληψης Rosa Nera μετά την εκκένωσή της: “Δε διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων”

Ημερομηνία:

Με κείμενο το οποίο μοιραζόταν σε πολίτες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, η κατάληψη Rosa Nera αναφέρεται στην σημερινή εκκένωσή της μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας:

Τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες, εκ των οποίων οι 5 είναι μετανάστες και οι οποίοι κρατήθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους που μεταφέρθηκαν ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυου προς την κατάληψη κόσμου μέχρι την ώρα της μεταγωγής των συλληφθέντων όπου οι μπάτσοι επέλεξαν να σπάσουν το σώμα των συγκεντρωμένων με χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικων.

Η συγκυρία της εκκένωσης της κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει  από πειθάρχηση των καταπιεσμένων και του κόσμου της εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράστευσης και η προσταγή προς συμμόρφση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για μια ακόμη φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα της εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

Καμία ευθύνη όμως δεν μας βαραίνει γιατί το μονο που πραγματικά έχουμε στα χέρια μας είναι οι αγώνες στους χώρους εργασίας για τον μισθό και την ασφάλιση, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των σχέσεων έξω από τις αξίες του εμπορευματος και του θεάματος.

Σ’ ένα κόσμο που χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και τη μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης, σε ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δε διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι φυσικό ότι όσοι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη από την τουριστική εκμετάλλευση του λόφου αυτό δε θα το κατανοήσουν ποτέ.

Η Belvedere και η κάθε Belvedere κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργος Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού της αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και της διαχείριση της Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μας δίνει πνοή για την συνέχεια.

Οι καταλήψεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δομές και τις σχέσεις εκείνες που κανένα κράτος και κανένας μπάτσος δεν θα καταφέρει να αντιληφθεί. Το μόνο που μπορούν να νιώσουν είναι τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα που θα ανθίζουν μια ζωή.

Δύναμη στους συντρόφους/ισσες που έχουν συλληφθεί.

Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες/στριες.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Μπάτσοι και αφεντικά δεν βλεπετε άσπρη μέρα, κατάληψη θα μείνει για πάντα η Rosa Nera.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι 16 συλληφθέντες τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...