20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κι όμως, απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας – Οδηγείται ξανά στη φυλακή – Ένταση στα δικαστήρια

Ημερομηνία:

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ.

Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Νωρίτερα, ενώπιον των δικαστών συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που επιβλήθηκε στην 28χρονη Ηριάννα Β.Λ. για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς καθώς και για κατοχή και μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

Τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής υπογράμμισαν πως με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε τα σχέδια που έκαναν διακόπηκαν πρόωρα και ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όταν η Ηριάννα έλαβε το λόγο τόνισε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί.

Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.

Η καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού στην κατάθεσή της τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.

Η πρόεδρος σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.

Με τη σειρά του ο συνήγορος της νεαρής κοπέλας ανέφερε ότι θα μπορέσει να λάβει την πρώτη άδεια μετά από δύο χρόνια και η δεύτερη μάρτυρας -επίσης καθηγήτριά της- τονίζει πως χρειάζεται πρακτική άσκηση άρα η φυσική της παρουσία είναι απαραίτητη. «Δε γίνεται ούτε καν μέσω διαδικτύου», ανέφερε.

Η μητέρα της Ηριάννας, υποστήριξε πως όλα αυτά που έχτισε στην καριέρα της η κόρης της, θα χαθούν αν παραμείνει στη φυλακή.

Ο Περικλής είπε «σταμάτησε η ζωή μου» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λέγοντας «νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν» και «ανατράπηκε η ζωή μου».

Ειδικός γιατρός στην κατάθεσή του για τον Περικλή επικαλέστηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει, για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ., μέσα από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι λόγοι που προβάλλονται «δεν σχετίζονται με την υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» και πως η Ηριάννα «έχει καταδικαστεί για αδικήματα συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και οπλοκατοχή που αν αφεθεί ελεύθερη μπορεί να ξανακάνει.»

Κατά τον ίδιο, το διδακτορικό της μπορεί να συνεχιστεί αργότερα και δεν βλέπει λόγο να αφεθεί ελεύθερη.

"google ad"

Σημειώνεται εδώ πως το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, μόνο την αίτηση αναστολής.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην efsyn.gr

Το ιστορικό 

Η διδακτορική φοιτήτρια Ηριάννα Β.Λ. στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα – και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη.

Η 28χρονη Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση «ΣΠΦ», βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της όπου κοιμόταν και η ίδια. Το ζευγάρι είχε προσαχθεί.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Στην δίκη της 28χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, επίσημου πραγματογνώμονα των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορα μοριακής βιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.

Στην περίπτωση της Ηρριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.

Αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης από popaganda.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...