ΚΚΕ Χανίων: Ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς γυμνός μπροστά σε φυσικά φαινόμενα όπως ένας σεισμός

Κανένα σχόλιο

Μετά και τον χθεσινό σεισμό το ΚΚΕ Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

Η σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ που έγινε αισθητή στον Νομό μας την Τετάρτη 27/11, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το βασικό ζήτημα της προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τις φυσικές καταστροφές.

Είναι κοινή διαπίστωση των επιστημονικών φορέων, ότι λόγω συγκυριών, όπως το μεγάλο εστιακό βάθος,η απόσταση που πραγματοποιήθηκε (στη θαλάσια περιοχή 20 χλμ νοτίως των Αντικυθήρων), ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έφερε δυσμενή αποτελέσματα. Άλλωστε η επιφανειακή σεισμική επιτάχυνση που έφερε στα Χανιά ήταν πολύ υποδεέστερη από αυτή που ορίζουν οι αντισεισμικοί κανονισμοί ότι πρέπει να πληρούν οι κατασκευές.

"Sponsored links"

Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι χειρότερο ώστε να διαπιστωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς γυμνός απέναντι στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η ευθύνη είναι διαχρονική και βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις.

Τα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα από τα ταμεία χρηματοδότησης της ΕΕ,όπως η ίδια κυνικά παραδεχόταν σε έκθεσή της,που δημοσιεύτηκε μετά από σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών,ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο είναι υποστελεχωμένες.

Αυτές είναι οι πολιτικές επιλογές που οδηγούν σε γεγονότα όπως αυτό που παρατηρήθηκε στα Χανιά, να λειτουργεί κτήριο δημόσιας υπηρεσίας (ΔΟΥ Χανίων), χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ενώ έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι έχει πρόβλημα στατικότητας. Αντίστοιχα η πλειοψηφία των σχολικών μονάδων και στον Νομό Χανίων ούτε πληρούν τις σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές ούτε έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός τους έλεγχος.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ όπως και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν συνειδητή πολιτική επιλογή. Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, χτυπάνε περαιτέρω την κοινωνική ασφάλιση, ψηφίζουν προκλητικές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στο μεγάλο κεφάλαιο συνολικά. Είναι οι ίδιοι που έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο δαπανώντας δις ευρώ κάθε χρόνο για αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Νομού μας να οργανώσουν πιο αποφασιστικά την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των παιδιών τους. Να δείξουμε την αμέριστη αλληλεγγύη στον Αλβανικό λαό που δοκιμάζεται αυτές τις μέρες από τον σεισμό που άφησε πίσω του δεκάδες θύματα. Ο αντίπαλος των λαών είναι κοινός. Είναι η πολιτική της ΕΕ,το κυνήγι του κέρδους,η ικανοποιήση των βιομήχανων,των εφοπλιστών,των τραπεζιτών της κάθε χώρας.

Η αντισεισμική θωράκιση και η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, είναι υπόθεση λαϊκής πάλης. Αλλά πρέπει να είναι καθαρό ότι μόνο η εξουσία που δεν θα αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, αλλά ως κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλο το λαό, που θα υλοποιεί προγράμματα λαϊκής στέγης, παρέχοντας στους εργάτες και τις οικογένειές τους ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, με Κεντρικό Σχεδιασμό, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Υποδομές δηλαδή στηριγμένες στην κοινωνική ιδιοκτησία και ενταγμένες στον Κεντρικό Σχεδιασμό. Μια πολιτική εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις