Κοινωνικοί εταίροι προς κυβέρνηση: Άμεση ανάγκη στήριξης, άρσης των υφεσιακών παραμέτρων και σταθεροποίησης της οικονομίας

Κανένα σχόλιο

Οι εκπρόσωποι της παραγωγικής οικονομίας που συνυπογράφουν την επιστολή υπέβαλαν σειρά προτάσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς και αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι έλεγχοι κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, «η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο. Η ανάγκη στήριξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι κατεπείγουσα και επιτακτική. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η επικείμενη παγίωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση».

Ειδικότερα, οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και η ΚΕΕΕ υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις «δημοσιονομικά ουδέτερες, άμεσα εφαρμόσιμες και απολύτως αναγκαίες» για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την «ανακοπή της αιμορραγίας θέσεων εργασίας».

"Sponsored links"

Τα μέτρα που προτείνουν αφορούν στη ρευστότητα, στις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, στη διευκόλυνση των εξαγωγών και των επενδύσεων, καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ζητούν μεταξύ άλλων μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις επιτρεπόμενες συναλλαγές, πλήρη εξυπηρέτηση των εισαγωγών παραγωγικών επιχειρήσεων καθώς και για την τροφοδοσία της τουριστικής βιομηχανίας, συμψηφισμούς φορολογικών υποχρεώσεων με επιστροφές καθώς και ζημιών με κέρδη, επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στους εξαγωγείς, αναθεώρηση και επιτάχυνση του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, μείωση του κόστους της ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο).

Οι φορείς της αγοράς ζητούν επίσης να ενταθούν οι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία που στερεί πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα και εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και αποσυμφόρηση των τραπεζών «από μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια και επιχειρηματικά zombies προς την κατεύθυνση της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, της αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων σε οικονομική κρίση, της δρομολόγησης πόρων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Σε ότι αφορά την αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι έλεγχοι κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα, παραθέτουν λίστα με 39 συγκεκριμένα προβλήματα που προκάλεσαν ή επιδείνωσαν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο.

» Η ανάγκη στήριξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι κατεπείγουσα και επιτακτική. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η επικείμενη παγίωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.

» Η ανακοπή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας προϋποθέτει άμεσα μέτρα που αφορούν στην ρευστότητα, στις φορολογικές υποχρεώσεις, στις εξαγωγές, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις επενδύσεις.

» Οι συνημμένες προτάσεις μας είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, άμεσα εφαρμόσιμες και απολύτως αναγκαίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και θα συμβάλουν αμέσως στην ανακοπή της αιμορραγίας θέσεων εργασίας.

"Sponsored links"

» Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της οικονομίας σε τομείς όπως η ρευστότητα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

» H αναλυτική καταγραφή των προτάσεων επισυνάπτεται στο Παράρτημα Ι της επιστολής. Σας κοινοποιούμε επίσης (Παράρτημα ΙΙ), την αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι έλεγχοι κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

» Είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε αναλυτικά τις προτάσεις αυτές» καταλήγει η επιστολή.

Την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Κ.Μίχαλος (ΚΕΕΕ), Β.Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Ανδ.Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ), Θ.Φέσσας (ΣΕΒ), Γ.Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), Γ.Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ).

left.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις