Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών για τους πρόσφυγες: “Θα ζήσουμε μαζί”

Κανένα σχόλιο

“Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία” αναφέρει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, τοποθετούμενο για το ζήτημα εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη, αφού άλλωστε “Οι βάσεις του πολέμου “φιλοξενούνται” στον τόπο μας, ήρθε η ώρα να φιλοξενηθούν και τα θύματά τους”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη ξεκίνησε μια καταστροφολογία για το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες στον τουρισμό, στην οικονομία…ακόμα και στον πολιτισμό μας.

"Sponsored links"

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία.

Απειλή πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και βέβαια και για την υπόλοιπη κοινωνία είναι τα απομονωμένα κλειστά στρατόπεδα, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε επαρκείς υποδομές υγιεινής. Απειλή είναι όσοι κερδοσκοπούν αναλαμβάνοντας τη σίτιση προσφύγων και τελικά τους παρέχουν μόνο πατάτες.

Για αυτό απαιτούμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα “στο πουθενά”. Κατάλληλες υποδομές. Μέριμνα για τη σωστή σίτιση, ειδική μέριμνα για τη διατροφή εγκύων, μωρών, παιδιών. Ιδιαίτερα στο θέμα της διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία των catering έχει δείξει τεράστιες απάτες με υπερκοστολόγηση γευμάτων που δεν τρώγονται. Για αυτό και είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εταιρίες catering που έχουν προκαλέσει προβλήματα με το άθλιο φαγητό που παρέχουν και να προκριθούν άλλες λύσεις όπως η ύπαρξη υποδομών για μαγείρεμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και όχι γκετοποίησή τους.

Οι όποιες συγκρίσεις με τα νησιά του Β.Αιγαίου είναι άτοπες. Από τα νησιά αυτά περάσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί περισσότεροι από όσους υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, τις τόσο απαράδεκτες για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι τοπικές οικονομίες δούλεψαν, τα δρομολόγια των πλοίων πολλαπλασιάστηκαν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα λειτούργησαν ακόμα και το χειμώνα.

Για όσους πάλι ανησυχούν για το “πλήγμα στο πολιτισμό μας”, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως ο ρατσισμός και μισαλλοδοξία δεν είναι δείγματα πολιτισμού. Πολιτισμός είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η έγνοια για τον κατατρεγμένο.

Πρόσφυγες θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια. Και το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν είναι μικρό. Οι βάσεις του πολέμου “φιλοξενούνται” στον τόπο μας, ήρθε η ώρα να φιλοξενηθούν και τα θύματά τους.

Θα ζήσουμε μαζί!”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις