21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κομάντος αυτοκτονίας για να κλέψουν μετασχηματιστές

Ημερομηνία:

Σοβαρά περιστατικά κλοπής υλικών ηλεκτροδότησης, κυρίως συρμάτων χαλκού, στο σύστημα φωτισμού των δρόμων καταγράφονται και στην Κρήτη.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κρήτης, εκτός από την οικονομική βλάβη που υφίσταται η περιφέρεια από τις αλλεπάλληλες κλοπές, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται και στο σκοτάδι που απλώνεται στις περιοχές απ’ όπου «ξηλώνονται» τα καλώδια, με μεγάλο πλέον τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

Οι τεχνικές υπηρεσίες αναγκάζονται να κάνουν κάθε μέρα περιπολίες στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Υπολογίζεται ότι μόνο στο νομό Χανίων έχουν κλαπεί 20 χιλιόμετρα καλωδίου.

Το τελευταίο κρούσμα κλοπής σημειώθηκε στην περιοχή Σίβα Τεμένους, στον καινούργιο δρόμο, όπου οι άγνωστοι αφαίρεσαν περίπου μισό χιλιόμετρο καλωδίου, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η περιοχή.

Στο χάρτη επικινδυνότητας κλοπής χαλκού από τους μετασχηματιστές, που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ, με κόκκινο χρώμα έχει σημειωθεί ο νομός Κορινθίας, όπου καταγράφεται το 50% των κλοπών, η Ηλεία με την Αχαΐα έχουν η καθεμιά τους ποσοστό 10% και ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές.

Κομάντος αυτοκτονίας για να κλέψουν μετασχηματιστές

«Αποστολές αυτοκτονίας», λόγω του μεγάλου κινδύνου ηλεκτροπληξίας, χαρακτήρισε ο διευθυντής της ΔΕΗ Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, Σπύρος Μυλωνάς, τις νυχτερινές επιδρομές των μεταναστών στην επαρχία για την κλοπή χαλκού από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Οπως αποκάλυψε στην «Ε» ο κ. Μυλωνάς, οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας μετάλλων σχεδιάζουν και συντονίζουν στην Αθήνα την επιχείρηση κλοπής μεγάλων ποσοτήτων χαλκού από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ και στη συνέχεια στέλνουν να την υλοποιήσουν αλλοδαπούς, κυρίως από ασιατικές χώρες, που βιώνουν την εξαθλίωση στην πρωτεύουσα και έχουν μεγάλη ανάγκη για μερικά χρήματα.

«Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πραγματοποιούν, ίσως χωρίς να το γνωρίζουν, στην κυριολεξία “αποστολές αυτοκτονίας”, καθώς μια μικρή απροσεξία αρκεί για να κεραυνοβοληθούν από το ηλεκτρικό ρεύμα μέσης τάσης 25.000 βολτ. Κατεβαίνουν στην επαρχία και μεταβαίνουν σε άγνωστες γι’ αυτούς περιοχές και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης σκαρφαλώνουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και ρίχνουν στο έδαφος τους μετασχηματιστές. Στη συνέχεια ανοίγουν το εσωτερικό τους, αφαιρούν το χαλκό και τον επιστρέφουν στους εντολείς τους. Ηδη στη βόρεια Ελλάδα είχαμε τρία κρούσματα θανατηφόρου ηλεκτροπληξίας σε αντίστοιχα άτομα που προσπάθησαν να κλέψουν το χαλκό», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μυλωνάς.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ, οι κλοπές και οι ζημιές στους μετασχηματιστές παρουσιάζουν τα τελευταία δύο χρόνια αυξητική τάση, με συνέπεια τη μεγάλη οικονομική ζημιά της επιχείρησης αλλά και το βύθισμα στο σκοτάδι πολλών περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οπως λέει στην «Ε» ο κ. Μυλωνάς, το 2012 στην περιφέρεια Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων οι «αλλοδαποί κομάντος αυτοκτονίας» κατάφεραν να κλέψουν το χαλκό από 350 συνολικά μετασχηματιστές και η ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

«Ζημιές καταγράφονται και στις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς τους θερινούς μήνες, όταν οι αγρότες ποτίζουν τα χωράφια τους, ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς ρεύμα μετά τις επιδρομές των κλεφτών μετάλλου. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και χάρη στην παρέμβασή της έχουμε σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δεκάδες ακόμη μετασχηματιστές», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Ελευθεροτυπία, 16/1/2013

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...