19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κομισιόν: Όταν θα έχουμε εμβόλιο μπορεί να μην έχουμε… σύριγγες

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις χώρες μέλη για τον κίνδυνο να προκύψουν ελλείψεις σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντιλάκια και προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτούνται για πιθανούς μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και τις κάλεσε να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών προμηθειών, σύμφωνα με ένα έγγραφο της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το μπλοκ έχει επίσης ζητήσει από κυβερνήσεις της ΕΕ να εξετάσουν την αγορά από κοινού περισσότερων αντιγριπικών εμβολίων και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιάζονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος ταυτόχρονα από γρίπη και από COVID-19 το φθινόπωρο που αναμένεται έξαρση και των δύο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτυχθεί ή εγκριθεί πλήρως κάποιο εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά οι χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν προμήθειες ενός πιθανού εμβολίου ώστε, αν και όποτε κριθούν αποτελεσματικές οι κλινικές δοκιμές του, να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες ανοσοποίησης.

Κάποιες χώρες ελπίζουν ότι αυτό θα συμβεί ίσως και το τρέχον έτος.

Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό ένα εμβόλιο, πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στην παρασκευή και στην διάθεσή του.

«Τα εμβόλια κατά της COVID-19, όταν θα αναπτυχθούν, πιθανόν να μην συνοδεύονται από σύριγγες και από άλλα αντικείμενα», όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικούς του τομέα υγείας από ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια περίληψη έκθεσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

«Πιθανόν να υπάρξουν ελλείψεις», προειδοποίησε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναφέρουν τα αποθέματά τους σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντιλάκια, αλκοολούχο διάλυμα και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες.

Επίσης κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών προμηθειών με αντιπροσωπείες από την Ιταλία και την Ολλανδία να εκφράζουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι κοινές προμήθειες προτιμώνται καθώς εξασφαλίζονται καλύτερες τιμές και αποφεύγεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει, καθώς οι προετοιμασίες για μια πιθανή εφαρμογή προμηθειών είναι εμπιστευτικές.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε στη συνάντηση ότι έχει προσεγγίσει τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων με το ερώτημα αν υπάρχουν διαθέσιμες επιπλέον δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...