22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορονοϊός: Τις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο ερευνά το Ινστιτούτο Παστέρ

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο Παστέρ ρίχνεται στη μάχη για την εξεύρεση της θεραπείας του κορονοϊού, προχωρώντας σε μία σειρά πρωτοβουλιών. Στο επίκεντρο και οι επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο.

Σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σχεδιάζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή «μάχης» έναντι του θανατηφόρου ιού.

Το Ινστιτούτο Παστέρ αποτελεί ένα από τα τρία Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τον νέο κορονοϊό, λειτουργώντας επτά ημέρες την εβδομάδα – 20 ώρες την ημέρα, και εξετάζοντας χιλιάδες τεστ ελέγχου του COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια εξεύρεσης της θεραπείας ή του εμβολίου για τον ιό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προβεί σε:

  • Δημιουργία τράπεζας κλινικών δειγμάτων από ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
  • Ανάπτυξη, προτυποποίηση και πιστοποίηση τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2, με στόχο την επιτήρηση της ανάπτυξης ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Απομόνωση και ταυτοποίηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 και ανάπτυξη διαγνωστικών μεθοδολογιών, όπως οροεξουδετέρωση, για την ανίχνευση ειδικής ανοσίας. Στη δράση αυτή το ΕΙΠ συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας μολυσματικών νόσων.
  • Μελέτη του ιολογικού προφίλ και διερεύνηση της ύπαρξης ελλειμματικών μορφών του SARS-CoV-2 ιού σε δείγματα ορών ή επιχρισμάτων από ασθενείς στην Ελλάδα, που ανάρρωσαν ή κατέληξαν. Η δράση αυτή θα συνεισφέρει στην εργαστηριακή αξιολόγηση της πορείας της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη από το νέο ιό.

Καθώς και:

  • Μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό με κλασικές μεθόδους ανοσολογίας και τη χρήση της τεχνολογίας αλληλούχησης νέας γενιάς NGS. Ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα ότι ο SARS-CoV-2 εκλύει μια ιδιαίτερη ανοσολογική απάντηση, διαφορετική από άλλους συγγενείς προς αυτόν ιούς. Η ιική λοίμωξη επιφέρει δραματικές συνέπειες στο προφίλ της γονιδιακής έκφρασης, κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στόχος του ΕΙΠ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενών με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
  • Αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού από δείγματα ασθενών με σκοπό τη μελέτη της μοριακής εξέλιξης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό και τη συσχέτιση μεταλλάξεων/πολυμορφισμών με τη βαρύτητα της νόσου, εντοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα στελέχη υψηλής παθογένειας. Στόχος του ΕΙΠ είναι η ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων από την επιδημία SARS-CoV-2 στον ελληνικό πληθυσμό με στόχο τον πλήρη χαρακτηρισμό των ιικών γονιδιωμάτων, της ετερογένειάς τους εντός του ξενιστή και τη δημιουργία χάρτη διασποράς μέσω φυλογεωγραφικής ανάλυσης.
  • Μελέτη της αλληλεπίδρασης του ιού SARS-CoV-2 με νευρικά κύτταρα του ανθρώπου και οι επιπτώσεις της δράσης του στον εγκέφαλο. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό σοβαρά νοσούντων εμφανίζει νευρολογικά προβλήματα. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με ποικίλους τρόπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, μέχρι στιγμής η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σ’ ένα ασφαλές και επιβεβαιωμένο συμπέρασμα για το φάρμακο ή το εμβόλιο εναντίον του COVID-19.

Στο μεταξύ, οι τελευταίες μελέτες αναδεικνύουν ακόμη ένα εύρος δράσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς – πέραν των συνεπειών σε καρδιά, αναπνευστικό κ.α. – έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις και στο νευρολογικό σύστημα – εγκέφαλο των ασθενών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...