17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος είναι τρομακτικά μεταδοτικό – Αυξάνει το R έως και 0,7%

Ημερομηνία:

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι «πολύ» πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοση του, σύμφωνα με μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παραλλαγή αυτή αυξάνει τον ρυθμό αναπαραγωγής –  τον αριθμό R όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες – από 0,4% έως και 0,7%

Ο αριθμός R στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς, εκτιμάται τώρα ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,3. Ωστόσο, πρέπει να είναι κάτω από 1,0 για να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Eίπε ότι οι διαφορές μεταξύ των τύπων ιών ήταν «αρκετά ακραίες».

«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο παραλλαγμένος ιός», είπε στο BBC καθηγητής Αξελ Γκάντι από το Imperial College του Λονδίνου. «Αυτή είναι η πιο σοβαρή αλλαγή στον ιό από την έναρξη της επιδημίας», πρόσθεσε.

Η μελέτη του Imperial College υποδηλώνει ότι η μετάδοση της νέας παραλλαγής τριπλασιάστηκε κατά το lockdown του Νοεμβρίου στην Αγγλία, ενώ η προηγούμενη έκδοση του ιού μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται γρήγορα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος ακμής και ο αριθμός τους έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα πρώιμα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιός εξαπλώθηκε πιο γρήγορα μεταξύ των παιδιών κάτω των 20 ετών, ιδιαίτερα σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκάντι που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα πρώιμα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου όπου τα σχολεία ήταν ανοιχτά και οι δραστηριότητες του ενήλικου πληθυσμού ήταν πιο περιορισμένες. Βλέπουμε τώρα ότι ο νέος ιός έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητά του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πάντως, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά της νέας μορφής του.

Οι παραλλαγές του ιού υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και είναι προϊόν της φυσικής διαδικασίας με την οποία οι ιοί αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στους ξενιστές τους καθώς αναπαράγονται. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά του ιού, αλλά πολύ περιστασιακά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ή/και να γίνει πιο ανθεκτική στην ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο νέος ιός έχει ομομαστεί «Variant of Concern 202012/01» ή VOC από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.

Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο και πιστεύεται ότι προήλθε από τη Νοτιοανατολική Αγγλία τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρος.

"google ad"

Η παραλλαγή εντοπίζεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να καταγράφονται στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία. Κρούσματα της έχουν καταγραφεί σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.

huffingtonpost.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ