21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κορωνοϊός: Ανάσα ελπίδας από την κολχικίνη – Η οδηγία του υπ. Υγείας – Φάρμακο και όχι πανάκεια

Ημερομηνία:

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Θάνατοι – τόσο τυχαίοι όσο και εκ προθέσεως – έχουν προκληθεί από υπερβολική δόση κολχικίνης. Οι τυπικές παρενέργειες μέτριων δόσεων μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερική διαταραχή, διάρροια και ουδετεροπενία. Οι υψηλές δόσεις μπορούν επίσης να βλάψουν το μυελό των οστών, να οδηγήσουν σε αναιμία και να προκαλέσουν τριχόπτωση. Όλες αυτές οι παρενέργειες μπορεί να προκύψουν από την αναστολή της μίτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νευρομυϊκή τοξικότητα και ραβδομυόλυση.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι ανακοινώσεις της καναδικής ερευνητικής ομάδας μπορεί να έφεραν έναν αέρα αισιοδοξίας, όμως είναι αλήθεια ότι θα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι περιορισμένα και γεννάται εκ νέου το ερώτημα μήπως η πίεση από την πανδημία οδηγεί σε χρήση ουσιών χωρίς να έχουν γίνει ενδελεχείς μελέτες.

Άλλωστε ερευνητές, ιατροί και άνθρωποι της πρώτης γραμμής δεν θα ήθελαν μια επανάληψη του φιάσκου της χλωροκίνης, τις πρώτες εβδομάδες έξαρσης της πανδημίας.

«Δεν το πιστεύω. Υπάρχει αρκετή αληθοφάνεια, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εύρημα, όμως αυτές οι ανακοινώσεις δεν μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα» επισημαίνει ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown.

Στο δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Μοντρεάλ την Παρασκευή, αναφέρεται ότι οι θάνατοι ήταν 21% λιγότεροι ανάμεσα σε ασθενείς που πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο.

"google ad"

Όμως στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται στατιστικά σημαντικά παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί είναι κοντά. Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν 329 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 βάσει οικογενειακών επαφών ή κλινικών συμπτωμάτων, αλλά δεν είχαν θετικό τεστ PCR, σημειώθηκε μείωση κατά 25% στη νοσηλεία και σημαντικές μειώσεις στην ανάγκη για μηχανικό αερισμό και θανάτους.

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αυτά τα αποτελέσματα ως λιγότερο αξιόπιστα επειδή η δοκιμή δεν πέτυχε τον κύριο στόχο της. Συμφώνησαν επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό ή που πέθαναν είναι πιθανό να είναι μικρός, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το δελτίο τύπου δεν περιλαμβάνει απόλυτους αριθμούς σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύτηκαν, χρειάστηκε να τεθούν σε αναπνευστήρες ή πέθαναν.

«Κανένας δεν θα τρέξει να βγάλει συμπεράσματα εάν κάποιος λέει πως κάτι πλησιάζει τη στατιστική σημαντικότητα, αλλά δεν μπορούμε να δούμε τα δεδομένα» σημειώνει ο Γκρέγκ Σπένσερ, διευθυντής του τμήματος παγκόσμιας υγείας στο Κολούμπια και συμπληρώνει «θα ήταν τεράστια πρόοδος, αλλά χρειάζομαι περισσότερα, όλοι χρειαζόμαστε περισσότερα».

Από την πλευρά του ο Ήθαν Βάις καρδιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δηλώνει «πόσες θεραπείας έδειχναν υποσχόμενες και δείτε τι συνέβη». Έδωσε το παράδειγμα της ρεμδεσιβίρης και τόνισε «ας δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα και μετά μπορούμε να συζητήσουμε».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...