Κορωνοϊός-Κομισιόν: Ύφεση 9% η Ελλάδα φέτος, «ψαλίδισμα» υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2021

Κανένα σχόλιο

Προς το χειρότερο αναθεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις οικονομικές προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει στις 6 Μαΐου σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η χειρότερη εκτίμηση προκύπτει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου. Παράλληλα η Κομισιόν κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο την πρόταση της για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.

"Sponsored links"

Ειδικότερα, για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.

Χειρότερη εκτίμηση για 2021 στην Ελλάδα

Σχετικά με την Ελλάδα η ύφεση φέτος θα είναι 9%, ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Μαΐου που ήταν 9,7%. Το 2021 η ελληνική οικονομία θα ανταπτυχθεί με ρυθμό 6,0% από 7,9% που προέβλεπε το Μάιο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, η Ιταλία με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2% η Ισπανία με 10,9%, η  Γαλλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 9,8%.

Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις της γιατί είναι άγνωστος ο ακριβής αντίκτυπος του τομέα του τουρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οικονομικός αντίκτυπος της καραντίνας σε όλες τις χώρες ήταν πιο σοβαρός από τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο καθιστά επιτακτικά την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση στα κράτη μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με την ενδεικτική κατανομή της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν από το ταμείο ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις