Κορωνοϊός: Με νευρολογικά συμπτώματα 8 στους 10 ασθενείς

Κανένα σχόλιο

Πολλοί ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα κατά την έναρξή της, ενώ άλλοι στην πορεία της.

Ανησυχητικά ευρήματα για τα προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 στους ασθενείς, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οκτώ στους δέκα παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρά.

Όπως έδειξε η μελέτη, στα κύρια νευρολογικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς συμπεριλαμβάνονται:

"Sponsored links"

 • Πονοκέφαλος
 • Ίλιγγος
 • Μυαλγίες
 • Εγκεφαλοπάθεια
 • «Θόλωμα» του μυαλού
 • Διαταραχή της όσφρησης ή/και της γεύσης

Η πιο σοβαρή νευρολογική εκδήλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι η εγκεφαλοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από αλλοίωση των νοητικών λειτουργιών με συνέπειες που κυμαίνονται από την ήπια νοητική σύγχυση έως το κώμα, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Igor Koralnik, υπεύθυνο της Κλινικής Neuro COVID-19 στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 500 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο Σικάγο με νόσο Covid-19. Όπως έδειξε η ανάλυση των ιατρικών φακέλων τους:

 • Το 42% παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα κατά την έναρξη της νόσου
 • Το 63% παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο
 • Το συνολικώς 82% είχαν νευρολογικά συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή στην πορεία της νόσου τους

Ποια ήταν τα συχνότερα νευρολογικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα ήταν οι μυαλγίες, που αναφέρθηκαν από το 45% των ασθενών. Ακολουθούσε ο πονοκέφαλος, τον οποίο εκδήλωσε το 38%. Όσον αφορά τα άλλα συμπτώματα:

 • Το 31,8% των ασθενών είχαν εγκεφαλοπάθεια
 • Το 29,7% των ασθενών είχαν ίλιγγο
 • Το 16% των ασθενών είχαν διαταραχή της γεύσης
 • Το 11% των ασθενών είχαν διαταραχή της όσφρησης

Συνολικά, τα προαναφερθέντα συμπτώματα αποτελούσαν το 95,8% όλων των νευρολογικών εκδηλώσεων που καταγράφηκαν στους συγκεκριμένους ασθενείς. Σε σπάνιες περιπτώσεις (από το 0,2% έως το 1,4% των ασθενών η κάθε μία) παρατηρήθηκαν και άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως:

 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Κινητικές διαταραχές
 • Κινητικά και αισθητήρια ελλείμματα
 • Αταξία
 • Επιληπτικές κρίσεις

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, μόνο το 32% των ασθενών με εγκεφαλοπάθεια μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν είχαν εγκεφαλοπάθεια ήταν 89%.

Επιπλέον, η θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλότερη στους ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια. Έφθανε το 22%, έναντι 3% στους ασθενείς χωρίς αυτήν.

Οι παράγοντες κινδύνου

Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νευρολογικά συμπτώματα είχαν οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στους ασθενείς που παρουσίασαν αναπνευστική δυσχέρεια και χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ο κίνδυνος νευρολογικών συμπτωμάτων ήταν τετραπλάσιος. Οι ασθενείς αυτοί ήταν συνολικώς οι 134 από τους 509 που συμμετείχαν στη μελέτη.

"Sponsored links"

Προγενέστερες μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζουν σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς. Αντίστοιχα στην Κίνα έχουν καταγραφεί σε τέσσερις στους δέκα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Οι διαφορές στη συχνότητα θα μπορούσαν να εξηγούνται από γενετικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των λαών ή στη σταδιακά μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όντως έχει αναφερθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και γίνεται πιο μεταδοτικός. Τουλάχιστον όμως δεν φαίνεται να γίνεται πιο θανατηφόρος.

«Συνεχίζουμε τη μελέτη μας για να καταγράψουμε τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές εκδηλώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», είπε ο Dr Koralnik. «Για τον σκοπό αυτό παρακολουθούμε ασθενείς που μόλις πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά και ασθενείς με επίμονα συμπτώματα».

Όπως εξήγησε, στους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται άτομα που δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ακόμα και με ήπια νόσο, όμως, αρκετοί εκδήλωσαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως «θόλωμα» της σκέψης.

 iatropedia

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις