21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία

Ημερομηνία:

Ξεκίνησε την Πέμπτη η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self test ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των test σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self test είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα τεθεί σε λειτουργία από την Κυριακή (11/04), 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

cnn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...