Κρήτη: Αγωνία για την κατρακύλα της τιμής της ντομάτας

Κανένα σχόλιο

Εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω της κατρακύλας της τιμής της ντομάτας στα 20 λεπτά ή και χαμηλότερα.

Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, αν και η παραγωγή – λόγω αυξημένου κόστους αλλά και λόγω της απειλής που λέγεται Tuta Absoluta – φέτος είναι μειωμένη, δεν επαληθεύεται ο γνωστός κανόνας της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης. “Περιμέναμε καλύτερες τιμές, ωστόσο η ντομάτα πάει στα δημοπρατήρια με τιμή στα 20 λεπτά ή και χαμηλότερα, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες του προϊόντος δεν είναι μεγάλες” – σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, κάνοντας λόγω για τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, που πλέον είναι αυξημένο στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του εντόμου Tuta. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ποσότητες παραμένουν αδιάθετες.

“Οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια να κρατήσουν το προϊόν στο θερμοκήπιο” – τονίζει ο Μανώλης Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί είναι απροστάτευτοι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ λόγω και της προεκλογικής περιόδου οι έλεγχοι ατονούν.

"Sponsored links"

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου εξέφρασε την απορία και των ίδιων των παραγωγών για τους λόγους που διαμόρφωσαν την κατάσταση αυτή, εκτιμώντας ότι η ντομάτα θα συμπαρασύρει στην “κατρακύλα” και τα άλλα κηπευτικά: “Το βαρόμετρο για εμάς είναι η ντομάτα και φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει την τιμή και των υπόλοιπων προϊόντων” – σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, εξαιρώντας κάποια φρούτα όπως το πεπόνι και το καρπούζι που προς το παρόν διατηρούν μια σχετικά καλή τιμή.

Αδυνατούν να καλλιεργήσουν ξανά, αλλά και … να επιβιώσουν

Οι παραγωγοί, ωστόσο, φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένη σε αυτή την κατάσταση, με τον κρατικό μηχανισμό να μη φαίνεται ούτε πρόθυμος ούτε αποτελεσματικός να διαγνώσει τα “παιχνίδια” που παίζονται στην πλάτη των αγροτών, τετραπλασιάζοντας την τιμή της ντομάτας στο “δρόμο” από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή. Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο οριακή, ώστε οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

“Επικρατεί ανησυχία και αναβρασμός μεταξύ των αγροτών, καθώς οδεύουμε στα τέλη του δεύτερου κύκλου παραγωγής και δεν ξέρουμε ούτε αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα κόστη ολοκλήρωσης της περιόδου, αλλά ούτε το πώς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο” – σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας και το υπαρκτό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους, έχοντας απέναντί τους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τιμές των προϊόντων τους.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις