14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Εισβολή τουρκικών λεμονιών εκτοπίζει τα κρητικά από την αγορά

Ημερομηνία:

Και… ξαφνικά, εισβολή των Τούρκων με… λεμόνια έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική αγορά, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κρήτη. Μεγάλες είναι οι εισαγωγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε λεμόνια Τουρκίας, που λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έρχονται στη χώρα μας σε πολύ χαμηλές τιμές, εκτοπίζοντας το ελληνικό λεμόνι.

Στην Κρήτη, πάντως, το ντόπιο λεμόνι βρίσκεται στο φουλ της παραγωγής του, ενώ οι τιμές στη λιανική αγορά τόσο στο λεμόνι όσο και στα χειμωνιάτικη είδη οπωροκηπευτικών έχουν αρχίσει να μειώνονται και να ομαλοποιούνται. Την ίδια ώρα, οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν ελέγχους υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στα προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες, καταγγέλλοντας ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι αφορούν μόνο στα δικαιολογητικά που τα συνοδεύουν ή που… δεν τα συνοδεύουν!

Η… εισβολή των Τούρκων στις εισαγωγές του λεμονιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγωγές είναι αθρόες τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Μάλιστα, ήδη στην αγορά της Θεσσαλονίκης το 95% των λεμονιών που διακινούνται είναι από την Τουρκία, σε τιμές 38 και 40 λεπτών το κιλό, ενώ, όπως τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και διευθυντής στο Β’ Κατάστημα Ηρακλείου της πρώην ΑΤΕ Κωστής Παπαδάκης, λεμόνια Τουρκίας διακινούνται κανονικά και σε μεγάλες ποσότητες στην τοπική αγορά.

«Τουρκικά λεμόνια υπάρχουν και στην Κρήτη. Και η εισαγωγή των λεμονιών καταδεικνύει το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας. Και δεν είναι μόνο τα λεμόνια, είναι πάρα πολλά προϊόντα γεωργικά που προέρχονται από το εξωτερικό. Πηγαίνοντας στα σούπερ-μάρκετ, θα δείτε ότι τα 7 στα 10 είδη είναι από το εξωτερικό. Και είναι είδη των οποίων η καλλιέργεια στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλή. Είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες καλλιέργειάς τους στην Ελλάδα. Επομένως, το παράδειγμα των λεμονιών δείχνει το γενικότερο πρόβλημα, που πρέπει να μας απασχολήσει και να δούμε τι θα κάνουμε.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ολόκληρη η Κρήτη να είναι ένας απέραντος λεμονόκηπος και όχι να φέρνουμε λεμόνια από το εξωτερικό, είτε από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης.

«Έτσι χάνουμε χρήματα για τις εισαγωγές αυτές. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο χάνει η Ελλάδα για να εισάγει αυτά τα προϊόντα. Αντίθετα, θα μπορούσαμε όλα αυτά τα προϊόντα να τα παραγάγαμε στη χώρα μας και να κερδίζαμε αυτό το τεράστιο ποσό που δαπανούμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια οικονομική αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας»…

Μάλιστα, ο γεωπόνος κ. Παπαδάκης στο σημείο αυτό επισημαίνει και την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών όταν έρχονται από τρίτες χώρες.

Μεγάλες είναι οι εισαγωγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε λεμόνια Τουρκίας, που λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έρχονται στη χώρα μας σε πολύ χαμηλές τιμές, εκτοπίζοντας το ελληνικό λεμόνι.

«Είναι επικίνδυνα διότι είναι ανεξέλεγκτη η χρήση φυτοφαρμάκων στις χώρες αυτές. Φυτοφαρμάκων μάλιστα που στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούμε. Είναι απαγορευμένα στις αναπτυγμένες χώρες. Όταν όμως φέρνεις προϊόντα από την Αίγυπτο, από την Τουρκία, από τη Χιλή κ.λπ., φέρνεις προϊόντα που έχουν ψεκαστεί με ισχυρά δηλητήρια», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο Κωστής Παπαδάκης κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρής αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, για να υπάρξει η σωστή καθοδήγηση του αγρότη προκειμένου να παράγει.

«Εδώ βλέπουμε το παράδοξο πλέον, τα ορνιθοτροφεία να πηγαίνουν στα χωριά και να πουλάνε αβγά. Όταν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε νοικοκυριό στο χωριό που να μην είχε τις κότες του», λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όλο το καλοκαίρι, μέχρι και τον Οκτώβριο ελληνική παραγωγή λεμονιών δεν υπάρχει. Και έτσι οι τιμές αυξάνονται, με τα λεμόνια Αργεντινής να πωλούνται μέχρι και 3,30 ευρώ/κιλό και της Ισπανίας να κυμαίνονται γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.

«Αρχίζει η επάρκεια, πέφτουν οι τιμές»

«Σε αυτήν την περίοδο, το κρητικό λεμόνι βρίσκεται σε πλήρη επάρκεια. Αρχίζει η επάρκεια και στα άλλα είδη εποχής και γι’ αυτό οι τιμές, που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε υψηλά επίπεδα, έχουν αρχίσει να μειώνονται», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο οπωροπώλης Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

"google ad"

«Η λιανική τιμή των λεμονιών έχει πέσει στο 1,50 ευρώ το κιλό. Ξεκίνησαν από τα 2 ευρώ τα κρητικά λεμόνια και τώρα που αυξάνεται η προσφορά έχουν πέσει οι τιμές», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα προϊόντα, τα λάχανα πωλούνται γύρω στα 0,80 με 1 ευρώ το κιλό, το μπρόκολο και το κουνουπίδι από 1,50 έως 2 ευρώ το κιλό, τα κολοκυθάκια γύρω στο 1 ευρώ το κιλό (υπαίθρια που βγαίνουν ακόμα), τα μαρούλια γύρω στα 70 λεπτά το τεμάχιο και τα κρεμμύδια στα 50 λεπτά το κιλό.

Η Μεσαρά παράγει τα πάντα

«Εμείς καλύπτουμε άνετα την εσωτερική αγορά σε όλα τα κηπευτικά. Μελιτζάνα, πιπεριά, ντομάτα και αγγούρι είναι τα βασικότερα είδη στα οποία υπάρχει επάρκεια την περίοδο αυτή», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο στα προϊόντα αυτά είναι γύρω στα 70 λεπτά το κιλό. Και ξεκαθαρίζει ότι ο καταναλωτής θα βρει στην αγορά τα προϊόντα αυτά με τιμές που είναι μεγαλύτερες σε ποσοστό σίγουρα άνω του 30 με 40%.

Όργιο ελληνοποιήσεων

«Ζητάμε να κάνουν ελέγχους για φυτοφάρμακα»

«Το θέμα είναι ότι φέρνουν ντομάτες από τρίτες χώρες που μπαίνουν από τα βόρεια σύνορά μας, οι οποίες δεν είναι ποιοτικά καλές. Τις φέρνουν σε χαμηλότερες τιμές από τις δικές μας και δημιουργούν πρόβλημα στις δικές μας. Όμως ο καταναλωτής τις αγοράζει πολλές φορές σαν ελληνικές, χωρίς να είναι», λέει ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για ανάλογα παιχνίδια και στην πατάτα. «Η Μεσαρά και τα Μάλια θα βγάλουν τα Χριστούγεννα φρέσκια πατάτα. Και θα ακολουθήσει το Λασίθι. Ας το γνωρίζουν αυτό οι καταναλωτές, για να αποφεύγουν να πέφτουν θύματα ελληνοποιήσεων πατάτας», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Τέλος, όπως μας μετέφερε, χθες από κοινού οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης, που ανήκουν στην άτυπη Ομάδα Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης, έστειλαν έγγραφο στον Σταύρο Αραχωβίτη και ζητούν: «Με βάση τις πληροφορίες για τις κατασχέσεις εισαγόμενων από τρίτες χώρες προϊόντων ντομάτας και πιπεριάς, που δεν είχαν σήμανση, να γίνονται και έλεγχοι για υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, τόσο στα ντόπια προϊόντα όσο και σε αυτά των τρίτων χωρών»…

Ο Μανόλης Ορφανουδάκης καλεί το υπουργείο να κάνει σωστά τους ελέγχους, όπως έκανε πέρυσι και στους Κρητικούς παραγωγούς, όπου και είχε επιβάλλει πρόστιμα σε παραβάσεις που είχε εντοπίσει.

«Εμείς πιστεύουμε», κατέληξε, «ότι τα προϊόντα των τρίτων χωρών είναι πολύ βεβαρημένα»…

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...