Κρήτη: Ευλογία για τις ελιές οι έντονες βροχοπτώσεις

Κανένα σχόλιο

Αρκετά ευνοϊκές φαίνεται να είναι οι γενικότερες επιπτώσεις της κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων των πρώτων ημερών του 2019 στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, παρά τις κάποιες ζημιές που προκάλεσαν στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Νίκο Μιχελάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη και με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι βροχές που έπεσαν κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουάριου σε διάφορες περιοχές της Κρήτης ήταν αρκετά ικανοποιητικές. Στις περισσότερες περιοχές έπεσαν από 200-300 mm νερό καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 30% των συνολικών βροχοπτώσεων της περσινής χρονιάς.

Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες περιοχές της Δυτικής Μεσσαράς και του Ν. Λασιθίου, οι οποίες δέχτηκαν γύρω στα 100 mm αλλά και εκεί μπορεί να συμπληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Επομένως, αν, όπως φαίνεται, οι βροχές συνεχιστούν, η κάλυψη των υδατικών αναγκών των ελαιοδέντρων κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσής τους μπορεί να εξασφαλιστεί σε καλό βαθμό.

"Sponsored links"

Επισημαίνει επίσης πως «και οι σημαντικές χιονοπτώσεις, που είχαμε τελευταία, στους ορεινούς όγκους του νησιού, είναι πολύ ευνοϊκές. Οπωσδήποτε θα εμπλουτίσουν τους υπόγειους υδροφορείς και τα φράγματα με νερό και έτσι θα συντελέσουν σημαντικά στη συμπλήρωση, αν χρειαστεί, των αναγκών των ελαιοδέντρων με νερό κατά την κρίσιμη περίοδο της άνοιξης αλλά και κατά το θέρος. Έτσι, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες αντίξοες συνθήκες τους επόμενους μήνες, Φεβρουάριο – Απρίλιο, οι οιωνοί για μια καλή βεντέμα (σ.σ.: συγκομιδή) είναι ευνοϊκοί».

Από την άλλη πλευρά, η πρώιμη συγκομιδή και το γρήγορο «ξεφόρτωμα», όπως το λένε οι παραγωγοί, ευνοεί κατά τον επιστήμονα γεωπόνο, οπωσδήποτε από θρεπτικής πλευράς την ερχόμενη καρποφορία. «Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για την εξασφάλιση κάποιου αξιόλογου εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς. Απαραίτητη είναι και η επίτευξη καλής ποιότητας, γεγονός που απαιτεί ριζικές αλλαγές στη δακοκτονία, αλλά και διαμόρφωση καλών τιμών, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της εσωτερικής μας αγοράς, δεν προμηνύεται καθόλου σίγουρη», όπως δήλωσε.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις