21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κρήτη: Θέλουν να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη βόσκηση που καταστρέφει τις περιουσίες τους

Ημερομηνία:

Στο έλεος της ανεξέλεγκτης βόσκησης οι περιουσίες σε περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης.

Μιλάμε για ένα διαχρονικό και άλυτο πρόβλημα για το οποίο επικρατεί αναβρασμός στους κατοίκους διαφόρων περιοχων, όπως στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τη Μεσαρά, το Αβδού κ.α. για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους, από κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εκεί.

Παρά τις καταγγελίες και τα επεισόδια που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς, οι κτηνοτρόφοι σε τακτική βάση βόσκουν τα πρόβατά τους σε καλλιεργούμενες ιδιόκτητες εκτάσεις όπως ελιές, αμπέλια, περιβόλια, ακόμα και αν είναι περιφραγμένα, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σ’ αυτά.

Οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης βόσκησης, βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται ανελέητα από τα ανεπιτήρητα κοπάδια των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στις περιοχές τους, αγανακτισμένοι για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους.

Μάλιστα στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αύριο Παρασκευή, παρουσία των τοπικών Αρχών, της Αστυνομίας και των κατοίκων.

Σύμφωνα με αυτούς οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει είναι ανυπολόγιστες αν αναλογιστεί κανείς τις ζημιές που αφορούν την καταστροφή των φυτών, των καρπών των δένδρων και των κηπευτικών.

Η καταστροφική δράση κτηνοτρόφων και η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελεί μεγάλη πληγή για την ύπαιθρο της Κρήτης προκαλώντας ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στα δάση, καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών του νομού.

Χωρίς φύλαξη

Στην ευθύνη φύλαξης της υπαίθρου από περιστατικά υπερβόσκησης και καταπάτησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς και στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρονται οι κάτοικοι διάφορων περιοχών της Κρήτης, ανάμεσα τους και η Μεσαρα και φυσικά περιοχές της Ιεράπετρας.

Μάλιστα το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή μέσα απο Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από Βουλευτές του νησιού.

Οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης βόσκησης, βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται ανελέητα από τα ανεπιτήρητα κοπάδια των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στις περιοχές τους, αγανακτισμένοι για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους.

Οι ίδιοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς για να προστατέψουν την περιουσία τους θα πρέπει να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ομάδα των κτηνοτρόφων και είτε να εμπλακούν σε μια νομική διαδικασία μηνύσεων και δικαστηρίων για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, είτε πρέπει φτασουν στην αυτοδικία.

Σημειώνεται ότι για την κατάσταση αυτή είναι ενήμερες οι Αρχές, ενώ κατά καιρούς έχουν αποσταλεί από τους κατοίκους επιστολές και προς την Εισαγγελία

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...