Κρήτη: Καθηγητής Πανεπιστημίου «φιγουράρει» σε βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις – Εξηγήσεις ζητάει ο Πρύτανης

Κανένα σχόλιο

Σαν κεραυνός εν αιθρία φαίνεται πως έπεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η αποκάλυψη της εφημεριδας «Νέας Κρήτης» αναφορικά με τον καθηγητή με τις πολλές περγαμηνές, για χάρη του οποίου ολόκληρη θέση με συγκεκριμένο -το δικό του- γνωστικό αντικείμενο δημιουργήθηκε.

Φαίνεται πως, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πέρα από ελάχιστους ανθρώπους, παροικούντες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κανείς άλλος δεν ήξερε το ποιόν του συγκεκριμένου καθηγητή και πολύ περισσότερο τη “δράση” του στο εξωτερικό.

Σήμερα πάντως – μετά το δημοσίευμα – όλοι ξέρουν. Ένας-ένας οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ μπαίνουν στην ομοσπονδιακή ακαδημαϊκή βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις (Academic Sexual Misconduct Database) των ΗΠΑ για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως το όνομα του συγκεκριμένου καθηγητή φιγουράρει σε μια υπόθεση η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται και τελεσίδικη (Resolved).

"Sponsored links"

Και δε φτάνει μόνο αυτό. Υπάρχουν στο διαδίκτυο πλείστα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ που μιλούν για την περίπτωση. Μάλιστα, στο φως έρχονται και άλλα στοιχεία. Όπως γράφουν τα αμερικανικά μέσα, η καταγγέλλουσα φοιτήτρια αναγκάστηκε να αλλάξει πανεπιστήμιο όταν με αφορμή το γεγονός της καταγγελίας της δέχτηκε και bulling από δύο συμφοιτητές της που δούλευαν μαζί στο εργαστήριο – του συγκεκριμένου καθηγητή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, οι δύο συμφοιτητές της σταμάτησαν να της μιλάνε και, παρότι εργαζόταν στο ίδιο project, σταμάτησαν να της στέλνουν ενημερωτικά e-mails και να την καλούν στις συναντήσεις της ομάδας, ενώ, όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη της έρευνας σε επιστημονικό περιοδικό, το όνομά της δε συμπεριλήφθηκε, ενώ αντίθετα συμπεριλήφθηκε κανονικά αυτό του καθηγητή.

Μάλιστα η φοιτήτρια κατήγγειλε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι το πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει ένα «σεξουαλικά εχθρικό περιβάλλον», με τις Αρχές να θέτουν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο μικροσκόπιο της έρευνας με κατηγορίες για διακρίσεις βάσει φύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής είχε ήδη παραιτηθεί πριν καν βγει απόφαση για τις καταγγελίες και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα: γιατί τέτοια σπουδή;

Έξαλλος ο πρύτανης

Πάντως, φήμες θέλουν τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκο Κατσαράκη, να είναι έξαλλος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου – η οποία συνεδρίαζε για άλλα ζητήματα, ανάμεσά τους και το πώς θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική – να απειλεί θεούς και δαίμονες.

Ίδια περιγράφεται πως ήταν η κατάσταση και άλλων αντιπρυτάνεων. Γιατί, πέρα από τις μεθοδεύσεις για την “κατάληψη” της συγκεκριμένης θέσης, ο καθηγητής με τις περγαμηνές είχε υποβάλει, σε συνεργασία με τον… τοπικό μέντορά του, αίτημα προς τον ERC (European Research Council) προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση για ένα συγκεκριμένο project. Δεν είναι λίγοι τώρα που φοβούνται πως, αν όλα αυτά φτάσουν στα αφτιά των Ευρωπαίων, το νεοσυσταθέν πανεπιστήμιο θα γίνει διεθνώς δακτυλοδεικτούμενο.

Και το ζητούμενο τώρα είναι τι μέλλει γενέσθαι; Θα προχωρήσουν στην εκλογή καθηγητή;

Με ποιο εκλεκτορικό σώμα; Κι οι εκλέκτορες θα αποφασίσουν με τα βιογραφικά που έχουν ήδη κατατεθεί ή θα γίνει νέα πρόσκληση; Τι θα γίνει με τον μέντορα που ενώ ήξερε όλη την αλήθεια “πούσαρε” το πουλέν του; Θα παραμείνει αυτός στη (μεγάλη) θέση του;

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις