17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κρήτη: Καλές οι προοπτικές με μουδιασμένο όμως ξεκίνημα το ’19 για την ναυαρχίδα του τουρισμού

Ημερομηνία:

Οι προοπτικές του τουρισμού στην Κρήτη μοιάζουν αρκετά καλές αν και η φετινή χρονιά ξεκινά μουδιασμένα μετά το περσινό ρεκόρ επισκεπτών. Δυναμικό παρόν από ομογενείς και κυρίως τα παιδιά τους απο την Γερμανία και άλλες χώρες. Για τον τουρισμό μίλησαν στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Ανδρέας Μεταξάς, επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό κλάδο (Ξενοδοχεία Μεταξά, Maris) και ο Φώτης Κοκοτός των ξενοδοχείων Elounda.

Μιχ. Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης

«Η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας. Μια μικρογραφία της Ελλάδας,» τόνισε ο κ. Βλατάκης.

Κάπου 4,5-5 εκ. τουρίστες εκτιμάται πως επισκέφθηκαν το νησί πέρυσι, το 25% περίπου του συνόλου της χώρας, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί φέτος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κατά κεφαλή ποσό που δαπανούν για διακοπές εμφανίζει μείωση τα τελευταία χρόνια.

«Το 2001, κάπου 13 εκ. ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και ξόδεψαν 11,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι, ήλθαν 33 εκ. και δαπάνησαν 15-16 δισ.ευρώ,» παρατήρησε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν κάπου 1600 ξενοδοχεία και βίλες που νοικιάζονται στην Κρήτη ενω τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες με πάνω απο 200.000 διαθέσιμες κλίνες.

Τα πρώτα ξενοδοχεία στο νησί χτίστηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ενω πριν λειτουργούσαν πανσιόν στις πόλεις.

Η διάρκεια διαμονής στο νησί έχει μειωθεί απο 14 μέρες παλιά σε 10 μέρες και λιγότερο σήμερα.

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου

«Η σεζόν ξεκινάει μουδιασμένα,» σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.

Ερωτηθείς για το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία, ο ίδιος ανέφερε πως ενδεικτικά, η διαμονή με ημιδιατροφή σ’ ένα 3άστερο ξενοδοχείο κοστίζει μεταξύ 40 και 80 ευρώ την ημέρα τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, 50 με 120 ευρώ σε 4στερο και 80 με 250 ευρώ για 5στερο ξενοδοχεία. ‘Ενα γεύμα σε ταβέρνα πάει προς 10-15 ευρώ το άτομο.

Το 10% περίπου των ξενοδοχείων εκτιμάται πως ανήκουν στην κατηγορία των υπερπολυτελών.

Αναφορικά με το μοντέλο του all inclusive, o ίδιος παρατηρεί ότι «τα all inclusive μεγάλα ξενοδοχεία για οικογένειες γίνονται καλύτερα και κερδίζουν έδαφος«.

Ερωτηθείς αν παιδιά ομογενών επισκέπτονται το νησί, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως νεαρά παιδιά ομογενών 2ης και 3ης γενιάς έρχονται απο την Γερμανία όλη την σεζόν.

"google ad"

Από την άλλη πλευρά, λίγοι τουρίστες από την Ασία επισκέπτονται την Κρήτη. Οι περισσότεροι είναι Γερμανοί και ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι.

Ανδρέας Μεταξάς, επιχειρηματίας (Ξενοδοχεία Μεταξά)

Οι Κρητικοί στις αρχές έβλεπαν τους τουρίστες ως μουσαφίρηδες, δηλαδή φιλοξενούμενους. Ομως, τις δεκαετίες του 1980 και 1990 χάσαμε την αυθεντικότητά μας, τόνισε ο κ. Μεταξάς, προσθέτοντας ότι την δεκαετία του 2000 ξεκινήσαμε την προσπάθεια να κερδίσουμε την αυθεντικότητά μας. Η επάνοδος της αυθεντικότητας με τοπικά προϊόντα, ντόπιους εργαζόμενους, γνήσια ήθη και έθιμα, π.χ. κούρεμα των προβάτων εν χορδές και οργάνεις

«Σε τι διαφέρει η Κρήτη; Στην φιλοξενία,» απάντησε.

Ο κ. Μεταξάς πιστεύει πως μια γραμμή τραίνου που θα διέτρεχε το νησί θα συνέβαλλε αρκετά στην ενίσχυση του τουρισμού, αναδεικνύοντας τοπία ενώ θα διευκόλυνε τις συγκοινωνίες.

Φώτης Κοκοτός, (Elouda Mare, Porto Elouda)

O κ. Κοκοτός αναφέρθηκε στην ιστορία των πολυτελών ξενοδοχείων της Ελούντα και του πατέρα του που κατάλαβε νωρίς την σημασία της περιοχής ως προορισμού πολυτελείας παρά την ύπαρξη της Σπιναλόγκας, του νησιού των λεπρών, σε κοντή απόσταση που όλοι σχεδόν θεωρούσαν μειονέκτημα.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρατηρούμενη μείωση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη, ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα των τουριστών και η μέση διάρκεια διαμονής που εμφανίζει μείωση στις περισσότερες περιοχές.

Η μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής συνδέεται με την αύξηση των city breaks για Σαββατοκύριακα και γενικότερα την τάση να ταξιδεύει κάποιος σε περισσότερα μέρη στον κόσμο, μένοντας λίγες μέρες στο καθένα.

Παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα
Ηχολήπτης: Σοφία Μαντά
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Γούναρης

ert.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ