Κρήτη: Καταστράφηκαν έγγραφα από το 1880 των Γενικών Αρχείων Κράτους λόγω πλημμύρας

1 Σχόλιο

Πλημμύρισε στο Ηράκλειο της Κρήτης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το κτίριο όπου στεγάζεται παράρτημα της Κεντρικής Δημόσιας Υπηρεσίας με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, η ζημιά θα είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο Παιδείας είχε κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων της υπηρεσίας για να αγοραστούν ράφια.

Η βροχή προκάλεσε ζημιά σε αρχεία του προηγούμενου αιώνα, από το 1880 ως σήμερα.

"Sponsored links"

Πρόκειται για έγγραφα που προέρχονται από τα Δικαστήρια, τις δημόσιες Υπηρεσίες, τα Συμβολαιογραφεία ακόμα και έγγραφα που προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γραφεία του Νομού, στο πέρασμα των χρόνων.

Το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, είχε σαν αποτέλεσμα να μπει νερό μέσα στο κτίριο όπου στεγάζεται η Υπηρεσία, εδώ και τρία χρόνια περίπου, στη λεωφόρο Πλαστήρα. Το νερό μπαίνοντας μέσα, έκανε μούσκεμα τους τόμους των αρχείων, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στο πάτωμα.

Μια ζημιά που θα είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο είχε κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων της Υπηρεσίας για να αγοραστούν… ράφια!

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπαλλήλων του Αρχείου, τα ράφια δεν αγοράστηκαν και όσες μεταλλικές βιβλιοθήκες υπάρχουν εντός του χώρου, έχουν προέλθει από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως ο Δήμος Ηρακλείου.

Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον ξεκινά άμεσα η προσπάθεια για να σωθεί το αρχείο που βράχηκε. Μια διαδικασία πολύ δύσκολη από την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σωθεί το σύνολο των τόμων. Οι εργαζόμενοι του αρχείου με τη βοήθεια εθελοντών, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση διάσωσης του υλικού.

Πρόκειται για χιλιάδες τόμους, ύψους 60 εκατοστών ο καθένας. Ήταν τόσο ο όγκος του νερού, ώστε σε σημεία αυτό έφτασε τους 20 πόντους, όπως έδειξε μια πρώτη αυτοψία, στην οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κύριοι Πέτρος Ινιωτάκης και Μαρίνος Παττακός από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείου του Κράτους μεταφέρθηκε στο κτίριο αυτό για να είναι καλύτερες οι συνθήκες φύλαξης του και να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν, προκειμένου να μην είναι απροστάτευτοι οι χιλιάδες τόμοι.

ekriti.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Η.Τ.

    Τραβάτε, να ρωτήσετε στο ΚΚΕ. Διέσωσαν το δικό τους αρχείο και έχουν εμπειρία από τέτοια καταστροφή.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις