15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Παραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά λόγω κορονοϊού

Ημερομηνία:

Αίτημα για οικονομικές ενισχύσεις στα θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω των συνεπειών της πανδημίας, απευθύνουν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης.

Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, οι αγροτικοί σύλλογοι παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης ζητούν την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης καθώς όπως επισημαίνουν η χρονική περίοδος που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού συνέπεσε απόλυτα με την περίοδο συγκομιδής του μεγαλύτερου (σε ποσοστό) όγκου της ετησίας παραγωγής, σε όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η παραγωγή κηπευτικών στα θερμοκήπια στην Κρήτη είναι σχεδιασμένη τεχνικά να εκμεταλλεύεται τις κλιματολογικές συνθήκες κατά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο, ώστε να προμηθεύει σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική αγορά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Τέλος ζητούν την οικονομική αποζημίωση της παράγωγης που πετάχτηκε (δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές πόσο για αυτό το μέγεθος), ώστε να μπορέσουν οι παράγωγοι να ξεκινήσουν την καλλιέργεια κηπευτικών ξανά, αποφεύγοντας, όπως τονίζουν, έτσι τη δημιουργία συνθηκών επισιτιστικής κρίσης, μέσα στους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των αγροτικών συλλόγων Σελίνου, Τυμπακίου, Σητείας και Ιεράπετρας:

«Ως εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Φυτικής Παράγωγης στην Περιφέρεια Κρήτης, σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή για να υπενθυμίσουμε, ότι το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση (για όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη) λόγω covid-19, δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί από το Υπ.Α.Α.Τ.

Είναι πλέον γνωστά όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι παραγωγοί της Κρήτης στο ξεκίνημα της πανδημίας και δεν χωρεί καμία άλλη καθυστέρηση για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε ενεργήσετε άμεσα, θέτοντας το ως ΘΕΜΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με σκοπό να γίνει ξεκάθαρη η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης προς τους αγρότες της. 

Σας καλούμε επίσης, με προσωπική σας παρέμβαση προς τον κ. Βορίδη ,να μεταφέρετε την παρατεταμένη αγωνία των παραγωγών για το μέλλον των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στον τόπο μας. 

Σήμερα, στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Κρήτη θα έχει ποιοτική και ποσοτική παράγωγη κηπευτικών στους επόμενους, αν παραμείνουν χωρίς οικονομική ενίσχυση οι θερμοκηπιακές περιοχές.

Ευελπιστούμε στην θετική και άμεση ανταπόκριση σας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ