Κρήτη: Σε απόγνωση οι αμπελουργοί λόγω καιρού

Κανένα σχόλιο

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αμπελουργοί της Κρήτης, λόγω της μειωμένης παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά και οινοστάφυλων, που παρατηρείται τη φετινή χρονιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί τους προηγούμενους μήνες.

Οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών που όλο αυτό αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διαδικασία τρύγου, “μετρούν” τις πληγές τους, βλέποντας τους κόπους όλου του χρόνου…να έχουν καταστραφεί.

Το χαλάζι και στη συνέχεια ο καύσωνας που έπληξαν το νησί, έδωσαν ένα γερό “χτύπημα” στις καλλιέργειες, οι οποίες δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν με τον τρόπο που έπρεπε, με αποτέλεσμα η σοδειά φέτος να είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

"Sponsored links"

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης η κατάσταση φέτος με τα σταφύλια είναι θλιβερή, καθώς μετά το χαλάζι και τον καύσωνα τα αμπέλια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

“Η κατάσταση είναι θλιβερή. Τα σταφύλια που έχουν “χτυπηθεί” από το χαλάζι και τον καύσωνα δεν είναι εξαγώγιμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πωληθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τον κύριο κορμό της αμπελουργίας στο Νομό Ηρακλείου αποτελούν οι περιοχές του Προφήτη Ηλία και των Αρχανών. Μέχρι τώρα από τις περιοχές αυτές έχουν κοπεί περίπου 3.000 τόνοι σταφυλιών, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όπου κόβονταν περισσότεροι από 18.000 τόνοι. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί. Δεν ήταν τόσο οι ασθένειες, που τυχόν παρουσίασαν τα αμπέλια, όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν το νησί”αναφέρει ο ίδιος.

kafsonas

Ο κ. Ιερωνυμάκης επισημαίνει ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει περισσότερο τους παραγωγούς, καθώς η δουλειά τους είναι αρκετά δύσκολη και όποιος δε γνωρίζει το αντικείμενο αυτό, δε μπορεί να καταλάβει πόσο κόπο και προσπάθεια καταβάλλουν, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το κράτος αντί να στηρίζει τους παραγωγούς, συνεχώς τους επιβάλλει οικονομικές επιβαρύνσεις, στις οποίες δε μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι’αυτό και οι περισσότεροι πολίτες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες” προσθέτει ο ίδιος.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού δεν προτιμούν τα τοπικά προϊόντα, αλλά φθηνά προϊόντα, που έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία έρχονται από άλλες χώρες σε αρκετά χαμηλές τιμές και όχι τα δικά μας που ποιοτικά είναι σαφώς καλύτερα”, αναφέρει ο Πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης.

Τιμές

Οι τιμές στα επιτραπέζια σταφύλια κυμαίνονται φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά με το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής να έχει φτάσει στα ύψη.

"Sponsored links"

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, αναπτύχθηκαν αρκετές αρρώστιες, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να αυξηθούν οι ψεκασμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του παραγωγού.

Στα πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια οι τιμές φέτος θα κυμανθούν από 70 έως και 1 ευρώ, ενώ στα σουλτανί από 45 μέχρι και 70 λεπτά, τιμές όμως που δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

“Ο καλύτερος παραγωγός φέτος, λόγω των μεγάλων ζημιών, που έχουν συντελεστεί, δε θα καλύψει ούτε καν το κόστος παραγωγής του” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

Γ.Ξ.

cretapost.gr

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today