19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια

Ημερομηνία:

Στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου «Συνεργασία για την Εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια του Διασυνοριακού Τόξου Ελλάδας Κύπρου», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.

Στο έργο συμμετέχουν 6 εταίροι, η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑΚ), το Υπουργείο Ενέργειας – Εμπορίου – Βιομηχανίας – Τουρισμού της Κύπρου, Αναπτυξιακή Εταιρία της Λευκωσίας, ο Δήμος Χερσονήσου, ο Δήμος Ρόδου, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Οι στόχοι του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια και είναι συμβατοί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης, και της Πολιτικής Συνοχής. Επίσης με τους στόχους και υποχρεώσεις των κρατών – μελών για την ενέργεια και το κλίμα του 2020 και 2030 και ειδικότερα με τις δεσμεύσεις για την προτεραιότητα της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικότερα για το νησί μας το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης θα συνδέσουν το έργο με τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης και το Περιφερειακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής , με την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στον τομέα της Εξοικονόμησης Ενέργειας, με τις προτεραιότητες του ΠΕΠ Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια καθώς και με τις αντίστοιχες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ στην Κρήτη.

Επίσης θα επιδιωχθούν συνέργειες με άλλα αντίστοιχα προγράμματα ευρωπαϊκής  συνεργασίας που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια που υλοποιούν η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι της Κρήτης και άλλοι Οργανισμοί. Το Περιφερειακό Ταμεία Ανάπτυξης Κρήτης θα εφαρμόσει ένα σχέδιο Δημοσιότητας και Πληροφόρησης για την Κρήτη, θα διοργανώσει ημερίδες και επιμορφωτικές συναντήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και ημερίδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας καθώς και συναντήσεις  ανταλλαγής εμπειριών με τους εταίρους του έργου, θα δημιουργήσει και θα διανείμει ειδικό υλικό προώθησης και πληροφόρησης, θα διοργανώσει διαγωνισμούς μαθητών με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια κτίρια και θα συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια με θέμα την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Επίσης το ΠΤΑΚ θα συνεισφέρει στην διαμόρφωση και συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων που αφορούν σε τεχνικά διαχειριστικά και οργανωτικά δεδομένα Δημοσίων και Δημοτικών Κτιρίων της Κρήτης τα οποία θα χρησιμεύσουν να διαμορφωθεί μια κοινή και ειδικότερη προσέγγιση για την Διαχείριση δημοσίων Κτιρίων στην Ελλάδα και Κύπρο σ’ ότι αφορά στην Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Τέλος το ΠΤΑΚ σε συνεργασία με το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης θα συνδέσουν αυτό το έργο με το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και το «Σύμφωνο των Νησιών» καθώς και με άλλα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημόσια / Δημοτικά κτίρια. Στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Γ. Παντελάκης και η κ. Β. Μεσσαριτάκη στελέχη του ΠΤΑ Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...