Κρήτη: Ψαράδες καθαρίζουν από χιλιάδες κιλά πλαστικό τον βυθό στη Σούδα!

Κανένα σχόλιο

Δυστυχώς χιλιάδες κιλά πλαστικού βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας του Κρητικού Πελάγους. Πέντε μηχανότρατες από το λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Σούδας αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τον βυθό, ενώ ταυτόχρονα σταθμοί συλλογής χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών θα εγκατασταθούν στη Σούδα, στο ενετικό λιμάνι και στο λιμανάκι της Νέας Χώρας. Η δράση θα γίνει στα πλαίσια ενός προγράμματος που έχει ήδη καθαρίσει τους ελληνικούς βυθούς από 42 τόνους απορριμμάτων.

Το υλικό που θα συλλέγεται, χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα ανακυκλώνονται και θα μετατρέπονται σε μπλουζάκια.

Οι ενδιαφέρουσες αυτές δράσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Mediterranean Cleanup”, που πραγματοποιείται ήδη σε έντεκα λιμάνια όλης της χώρας, και στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”.

"Sponsored links"

Στόχος είναι ο υποθαλάσσιος καθαρισμός της Μεσογείου με τη συνδρομή του δικτύου των επαγγελματιών αλιέων και την επανένταξη των απορριμμάτων που συλλέγονται στην κυκλική οικονομία.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων κ. Μιχάλης Τσουπάκης υπογράμμισε μιλώντας στη Νέα Κρήτη, τη σπουδαιότητα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «υπολογίζεται πως το 2050 τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ανατρέψουμε τη θλιβερή αυτή πρόβλεψη. Έχει νόημα να υπογραμμίσουμε πως ο καθαρισμός αυτός θα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mediterranean Cleanup”».

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος στα Χανιά αναμένεται να έχει η “Εναλεία”, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και ήταν η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί μια κοινωνική επιχείρηση με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο.

Ενδεικτικά της καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι όσα αναφέρει, για την αφορμή της δράσης της, η ομάδα της “Εναλείας”.

«Με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τον κλάδο της αλιείας, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε κάποια αλιευτικά ταξίδια.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας ταξιδιού με μια μηχανότρατα, συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι αλιείς στα δίχτυα τους, πέρα από τα ψάρια, έπιαναν και μεγάλες ποσότητες πλαστικών – και μη – απορριμμάτων, τα οποία έριχναν πίσω στη θάλασσα. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν πήραμε ένα κουτάκι αναψυκτικού από τα δίχτυα, του οποίου η ημερομηνία λήξης ήταν το 1987, το οποίο ο ψαράς ξαναπέταξε στη θάλασσα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας».

Μάζεψαν 42 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων σε 7 μήνες!

Η ομάδα της “Εναλείας” άρχισε πρώτα να εκπαιδεύει αλιείς στον Πειραιά, ώστε να συλλέγουν τα θαλάσσια απορρίμματα και να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του “Mediterranean Cleanup”.

Την πρώτη περίοδο υλοποίησής του, το 2018-2019, ανασύρθηκαν 16.000 κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας. Επεκτείνοντας το δίκτυο των αλιέων, με 35 μηχανότρατες-ανεμότρατες από τέσσερα ακόμα λιμάνια της Ελλάδας (Κερατσίνι, Λαύριο, Πάτρα, Χαλκίδα), την περασμένη αλιευτική περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 έως τον Μάιο του 2020, καθαρίστηκαν 42 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες, από τους οποίους οι 35 τόνοι ήταν πλαστικό, ενώ ταυτόχρονα περισυνελέγησαν και δέκα τόνοι χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών.

"Sponsored links"

Τη φετινή αλιευτική περίοδο συμμετέχουν στη δράση 100 μηχανότρατες από 12 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους τα λιμάνια των Χανίων και του Αγίου Νικολάου.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις