21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Κραυγή αγωνίας” από τον Σύλλογο Εστίασης Χανίων: “Δεν γίνεται συνεχώς να τρώμε τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη και να λέμε και συγνώμη από πάνω”

Ημερομηνία:

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων αναφέρει:

“Πέντε μήνες σχεδόν μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας στη χώρα, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο κακό έργο θεατές. Η εστίαση και οι επαγγελματίες της για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα αντί να εξετάσουν ποιές επιλογές μας έφεραν σε αυτό το σημείο και πώς θα ανακοπεί επι της ουσίας το νέο κύμα πανδημίας, προχωρούν στην ίδια καταστροφική συνταγή.

Επιπλέον συμπίεση και περιορισμός της λειτουργείας της εστίασης. Με ένα μέτρο που πραγματικά δοκιμάζει τα όρια της σοβαρότητας (απαγόρευση λειτουργείας 12-7), πιστεύει η κυβέρνηση οτι θα αλλάξει κάτι οσο αφορά το συνωστισμό. Τον πιο παραγωγικό μήνα του καλοκαιριού, μπορεί και όλου του χρόνου, επι της ουσίας μας βάζει λουκέτο! Με πρόσχημα την χαλάρωση της νεολαίας και με σημαία την ατομική ευθύνη η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την διαχείρηση της κατάστασης.

Με δηλώσεις που φάσκουν και αντιφάσκουν, με επιχειρήματα που αναιρούν αυτά που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πριν ενα μήνα, μας κουνάνε το δάχτυλο λες και εμείς σαν εστίαση ανοίξαμε ανεξέλεγκτα τα σύνορα, λες και εμείς γεμίσαμε αεροπλάνα και πλοία κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολα, λές και εμείς στοιβάξαμε τον κόσμο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις και άλλα πολλά.

Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε όμως εμπιστοσύνη σε ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος ενώ σφυράει αδιάφορα μπροστά σε ναυτιλιακές, αεροπορικές εταιρίες και μεγάλα ξενοδοχεία, εξαντλεί την «αποφασιστικότητα» του σε εμάς.

Λέμε όμως το εξής: Δεν γίνεται συνεχώς να τρώμε τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη και να λέμε και συγνώμη απο πάνω! Η εστίαση είναι ένας κλάδος που εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον δέχεται τον ένα φόρο μετά τον άλλο και το ένα μέτρο μετά το άλλο. Δεν είναι οτι πρίν την πανδημία ήταν όλα τέλεια. Υψηλό ΦΠΑ, κανένα αφορολόγητο, αυτόφορα για μουσική και πνευματικά δικαιώματα, υπέρογκα τιμολόγια ενέργειας, υψηλά δημ.τελη, ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό χαράτσια. Σε αυτό το περιβάλλον καλούμασταν να δουλέψουμε.

Μετά απο 2μιση μήνες κλειστά ,πήραμε τα επιδόματα κοροιδίας, δεχτήκαμε οτι η σεζόν είναι χαμένη, ανοίξαμε με την ψυχή στο στόμα,  τηρήσαμε και τηρούμε τις προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και μην έχει κανέις την αμφιβολία οτι και πάλι δουλεύουμε κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση μείον 40 % λειτουργικότητας είμαστε όλοι. Και αποστάσεις και μάσκες και αντισήπτικά και όλα τα πρωτόκολα ακολουθήσαμε. Αποτέλεσμα? Η Κυβέρνηση μας κλείνει στις 12, αφήνει ανεξέλεγκτα κόσμο να συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες και βγάζει την ΕΛΑΣ έξω να μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε εγκληματίες γιατι στις 12:15 δεν εχουμε μαζεψει, καθαρίσει, πλύνει τα μαγαζία μας…

Καλύπτονται μήπως με τα μέτρα στην εστίαση οι ελλέιψεις 30.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών? Καλύπτονται οι εκαντοντάδες ΜΕΘ ή αυτές που διαφημίζονται (8) και  δεν λειτουργούν καν  στα Χανιά? Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του Ν. Χανίων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και υγειονομικοί φορείς όλης της χώρας που φωνάζουν μήνες τώρα για την τραγική κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας δεν ακούγονται από την κυβέρνηση. Η κραυγή αγωνίας χιλιάδων επαγγελματιων που είναι με το λουκέτο στο χέρι δεν ακούγεται. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγεινομικό υλικό και οι υποστελεχωμένες υγειονομικές υπηρεσίες δεν ενοχλούν την κυβέρνηση. Η «ανευθυνη» νεολαία την ενοχλεί. Η νεολαία που σπάει τα χέρια της και τα πόδια της στα ξενοδοχεία και η νεολαία που δουλεύει μαζί μας και κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο της ανεργίας δεν την ενοχλεί…

Δεν είναι η εστίαση ένα ενιαίο πράγμα να παίρνονται μέτρα έτσι γενικά και αόριστα. Διαφορετικά μεγέθη και είδη, διαφορετικός αριθμός προσωπικού, αλλοι λειτουργουν όλο το χρόνο άλλοι σεζόν σε τουριστικές περιοχές. Αυτά φυσικά είναι αδιάφορες λεπτομέρειες για την κυβέρνηση.

Καταλήγουμε στο εξής: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθούμε άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελαφρυνσης οδηγούμαστε σε αφανισμό. Και δεν θα φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Θα ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα. Μια πολιτική που στους μεγάλους ομίλους δίνει αέρα χρήμα και διευκολύνσεις όποτε αυτοί θέλουν και τους μικρούς επαγγελματίες τους στέλνει στην καλύτερη των περιπτώσεων να δανειστούν και να χρεωθούν στις τράπεζες που εχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Μια πολιτική που για χάρη μεγάλων κεφαλαίων μετατρέπει την χώρα σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο σβήνοντας την εστίαση απο το χάρτη. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΜΕΙΣ.

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή και από τις δημοτικές αρχές να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας απέναντι στην κυβέρνηση:

  • Άμεση ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος σύστημα υγείας. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή, υγειονομικό προσωπικό, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας.
  • Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, στο 6% στα τρόφιμα και 13% στα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του κλάδου Εστίασης στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
  • Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων του κλάδου Εστίασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30/04/2021 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές.
  • Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων του κλάδου Εστίασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30/04/2021 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
  • Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
  • Αναστολή όλων των δανειακών μας υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τέλος του χρόνου. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι 30/4/2021.
  • Κατοχύρωση δικαιώματος λήψης του Επιδόματος Ανεργίας από τους εργαζόμενους στην Εστίαση με κατώτατο όριο τα 50 ένσημα ώστε να επωφελούνται τον προσεχή χειμώνα από το Ταμείο Ανεργίας και παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου της επιδότησης των ανέργων του κλάδου από 3 μήνες σε 5 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι 30/4/2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...