«Κρητική λαϊκή ποίηση. Τραγούδια, ρίμες, μαντινάδες»

Κανένα σχόλιο

Η έκδοση μιας συλλογής κρητικών δημοτικών τραγουδιών από τον Σταύρο Εμμ. Φωτάκη δεν εκπλήσσει εκείνους που καταπιάνονται με τα κρητολογικά γράμματα.

Είναι η φυσική εξέλιξη μιας μακρόχρονης, σταθερής και συνεπούς πορείας στον αγώνα του για την καταγραφή της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού της γενέτειράς του, του Άι Γιάννη του Χλιαρού, και της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, του νοτιοανατολικού τμήματος του νομού Ρεθύμνης, που απλώνεται στους ορεινούς όγκους δύο βουνών, του Ψηλορείτη και του Κέντρους.

Δεν είναι τυχαία, επίσης, η επιλογή του θέματος που πραγματεύεται στο νέο του πνευματικό του πόνημα, το κρητικό δημοτικό τραγούδι. Ο ίδιος είναι λάτρης της κρητικής δημοτικής μουσικής και συμμετέχει με ρόλο ηγετικό στην «Αμαριώτικη παρέα», μια συντροφιά συντοπιτών που συντηρούν και καλλιεργούν την αμαριώτικη παράδοση στο κρητικό δημοτικό τραγούδι.

"Sponsored links"

Το βιβλίο του Σταύρου Φωτάκη «Κρητική λαϊκή ποίηση. Τραγούδια, ρίμες, μαντινάδες» έρχεται να διεκδικήσει επάξια τη θέση του στο χώρο των εκδόσεων που επικεντρώνουν το αντικείμενό τους στον κρητικό λαϊκό πολιτισμό, καλύπτοντας μια διαδρομή αιώνων της κρητικής λαϊκής ποίησης : από την εποχή των ακριτών ως το σήμερα, αποδείχνοντας πως η κρητική ψυχή καλά κρατεί, σε πείσμα μιας εποχής που καλλιεργεί τη λήθη.

Ανδρέας Λενακάκης
Φιλόλογος-λαογράφος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις