ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15/09/2019 - Δικαιωματισμός, η γεροντική αρρώστια των κοινωνικών κινημάτων
15/09/2019 - Κρήτη: Ξεκινάει η χορήγηση δωρεάν πρωινών σε μαθητές
15/09/2019 - Κρήτη: Δημόσια εκσκαφή για το πρώτο νέο είδος χελώνας που έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα
15/09/2019 - Κρήτη: Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο
15/09/2019 - Στις 19 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος κύκλος του “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” στην Κρήτη
15/09/2019 - Κρήτη: Στα «χαρτιά» έμεινε το μεταφορικό ισοδύναμο!
15/09/2019 - Κρήτη: Φορτηγό μετέφερε 4 καλάσνικοφ και πάνω από 122.000 σφαίρες
15/09/2019 - «Θα είχα το τέλος της Σούζαν Ιτον…»: Σε άλλες δύο γυναίκες είχε επιτεθεί ο 50χρονος που επιχείρησε να στραγγαλίσει γυναίκα στο Ηράκλειο που την έσωσε ο 12χρονος γιος της
15/09/2019 - Χρήστος Φερεντίνος: Ερχόντουσαν στο Deal για να βγάλουν λεφτά να πληρώσουν τη ΔΕΗ για να μην τους κόψουν το ρεύμα
15/09/2019 - Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Παραπέμπονται έξι για θανατηφόρο σωματική βλάβη
15/09/2019 - Κοντά σε συμφωνία ΕΙΙΡΑ-Αυτοδιαχείριση για τα πνευματικά δικαιώματα
15/09/2019 - Στ Αρναουτάκης: Τιμή και δόξα στους 461 εκτελεσθέντες – Όλοι ενωμένοι στις διεκδικήσεις για δικαίωση του αγώνα και την καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία
15/09/2019 - Ο Γιάννης Πρετεντέρης νέος πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών;
15/09/2019 - Εκτός του Γαβρά και ο Κεν Λόουτς ήθελε να κάνει ταινία τον Βαρουφάκη
15/09/2019 - Τσίπρας: Το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη έχει μόνο 1/3 πραγματικά γεγονότα
15/09/2019 - 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Κρήτης 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο
15/09/2019 - Κ. Καραμανλής: “Εξετάζουμε οριστική λύση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ”
15/09/2019 - Κοσμοπλημμύρα στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Προμαχώνα San Salvatore – Συνεχίζεται σήμερα με συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου
15/09/2019 - Αυγενάκης: «Να γίνει η Κρήτη το σπίτι των Εθνικών ομάδων»
15/09/2019 - Ο ψήστης που στην προσπάθειά του να ψήσει αντικριστό παραλίγο να κάψει 3 χωριά στην Κρητη
Αγώνας της Κρήτης

Κυβέρνηση και Eldorado ανοίγουν πάλι το «χρυσό» μέτωπο της Θράκης

Κανένα σχόλιο

Τις, μέχρι σήμερα χαμένες, ελπίδες της «Ελληνικός Χρυσός» να πατήσει «πόδι» και στην Θράκη «ανάστησε» η κυβέρνηση, παρά και ενάντια στη δηλωμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Μετά την υπόσχεση για αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων της Χαλκιδικής στην «Ελληνικός Χρυσός», μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ακόμη περισσότερο, βάζοντας στο «κάδρο» και τη Θράκη: «Συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε – ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας- να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη».

Την παραπάνω δήλωση η μητρική «Eldorado» την περίμενε καιρό. Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, στη Θράκη η Eldorado έχει δύο κατά 100% θυγατρικές, τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» και τη «Μεταλλευτική Θράκης», που τις απέκτησε εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες οι οποίες προσπάθησαν να αναπτύξουν μεταλλεία χρυσού στην περιοχή και απέτυχαν. Αυτό που ονομάζει «νέα επένδυση» ο Κ. Μητσοτάκης, μόνο νέα δεν είναι. Και τα δύο «έργα χρυσού», Πέραμα και Σάπες, έχουν πίσω τους 20 χρόνια δυναμικών αγώνων των κατοίκων των νομών Ροδόπης και Έβρου, με μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν δει ποτέ οι δύο νομοί. Τόσο το Πέραμα όσο και οι Σάπες έχουν ακυρωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ (τις 2315/2008 και 2170/2006 αντίστοιχα).

"Sponsored links"

Σήμερα, το έργο των Σαπών έχει υποβιβαστεί από την εταιρεία σε απλό «ερευνητικό project» και είναι πολύ μακριά από οποιαδήποτε έναρξη δραστηριότητας. H αίτηση της Μεταλλευτικής Θράκης για ερευνητικό πρόγραμμα στον μισθωμένο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Ε5 Ροδόπης, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο 2018 με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Η προσφυγή της εταιρείας κατά αυτής της απόφασης εκδικάστηκε από το ΣτΕ στις 5 Ιουνίου.

Το έργο για το οποίο η Eldorado επιδιώκει να πάρει έγκριση είναι το Πέραμα. Η Μετά την ακύρωσή του από το ΣτΕ, η «Χρυσωρυχεία Θράκης» – θυγατρική πλέον της Eldorado – υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία τέθηκε στην τοπική κοινωνία για γνωμοδότηση τον Οκτώβριο του 2012. Το αποτέλεσμα ήταν πανωλεθρία για την εταιρεία: τρεις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών και σχεδόν ομόφωνα αρνητική, με μία μόνο θετική ψήφο, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. H τελευταία αναλαμπή των ελπίδων της εταιρείας ήταν το Φεβρουάριο 2013: όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε στην Eldorado «άδειες για το Πέραμα μέσα σε 10 μέρες». Οι Θρακιώτες απάντησαν με μεγάλα συλλαλητήρια και ένα ομόφωνο «ΟΧΙ» που δεν άφησε κανένα περιθώριο για έκδοση αδειών. Έκτοτε η ΜΠΕ θάφτηκε βαθιά στα συρτάρια όλων των κυβερνήσεων.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η Eldorado ανακοίνωσε στα ξένα χρηματιστήρια ότι θα επιχειρήσει ξανά να πετύχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για το μεταλλείο του Περάματος και απόληψη χρυσού με κυάνιο.

Μπορεί τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης να «διαβεβαιώνουν» ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο και μόνο η ανακίνηση ενός θέματος που έχει ήδη κλείσει καθιστά αυτές τις διαβεβαιώσεις υποκριτικές. Διότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας έχει εκφρασθεί σαφώς τα τελευταία 20 χρόνια και περιλαμβάνει μια ατέλειωτη σειρά αρνητικών προς αυτά τα σχέδια αποφάσεων, ψηφισμάτων, αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, τοπικές μητροπόλεις, επιμελητήρια και νομαρχιακές επιτροπές όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Ιουνίου, το ζήτημα του χρυσού ήταν ξανά ένα από τα κύρια διακυβεύματα. Το Πέραμα ανήκει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με τμήμα του έργου να εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών. Και οι δύο νέοι Δήμαρχοι, Ζαμπούκης στην Αλεξανδρούπολη και Χαριτόπουλος στις Σάπες – όπως και οι προκάτοχοί τους – απηχώντας την κοινή γνώμη των κοινωνιών που τους εξέλεξαν, έχουν δηλώσει τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά την απόλυτη αντίθεσή τους σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Η ανατροπή αυτών των δεδομένων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση – αλλά οι καιροί είναι πονηροί και επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και «Χρυσωρυχείων Θράκης» δεν υπάρχει σύμβαση κυρωμένη με νόμο από τη Βουλή όπως υπάρχει στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός. Με τα σημερινά δεδομένα, η «Χρυσωρυχεία» υποβάλλει το επενδυτικό της σχέδιο για το Πέραμα ως κάτοχος των Μεταλλευτικών Παραχωρήσεων, όπως προβλέπεται από το Μεταλλευτικό Κώδικα. Η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να το εγκρίνει ή να το απορρίψει. Η υπογραφή μιας σύμβασης που θα δεσμεύει το Δημόσιο να εγκρίνει το σχέδιο και θα περιλαμβάνει ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη έγκρισης για οποιονδήποτε εύλογο λόγο, εκθέτει το Δημόσιο σε αγωγές αποζημιώσεων και φαίνεται να συμφέρει μόνο την εταιρεία. Ακόμα χειρότερα, μια ενιαία σύμβαση (ίσως με ενοποίηση θυγατρικών;) που θα περιλαμβάνει και το Πέραμα και το σύνθετο έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, θα θεωρείται ότι παραβιάστηκε σε περίπτωση αποτυχίας ενός από τα δύο ή ακόμα και ενός υποέργου του δεύτερου. Το πάθημα της Ελληνικός Χρυσός με την αδυναμία έγκρισης της μεταλλουργίας χρυσού θα έπρεπε να χτυπάει καμπανάκια στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα