15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κυκλοφόρησε η ποιητική ανθολογία «Γράμματα της Ποίησης» από τις εκδόσεις Ατέχνως με τη συμμετοχή 3 Κρητών ποιητών – Παρουσιάστηκε στο Polis Art στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Δκαεννιά  ποιητές -νεότεροι και παλαιότεροι- επιχειρούν με τα ποιήματά τους να προσεγγίσουν και να αναδείξουν στιγμές της ανθρώπινης κατάστασης και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Από κοινού, κι ο καθένας από το δικό του μετερίζι, συνδιαλέγονται στην Ανθολογία με την επικαιρότητα, με την ιστορία και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι η… σιωπή δεν είναι δέουσα στάση για το δημιουργό. Πονούν, αγαπούν, θέλουν, μιλούν και ο λόγος τους μπολιάζεται με την ανθρώπινη ανάσα.

Ποιήματα και καταθέσεις ψυχής, άλλοτε οργισμένες και εξεγερμένες, άλλοτε περισσότερο ή λιγότερο προσωπικές που όλες μιλούν για χαμένες κι ανανεωμένες ελπίδες και για αγώνες.

Στην έκδοση συμμετέχουν οι Κρήτες ποιητές: Καρακατσάνη Βαγγελιώ, Βερίγου Χαρούλα και Μαράκης Ειρηναίος καθώς και οι: Αντωνόπουλος Παναγής, Αποστολίκα Ειρήνη, Βαλαής Δημήτρης, Δημούλας Χρήστος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζαμπαθά – Παγουλάτου Φαίδρα, Ζαχαράτος Σπύρος, Ζήκος Χρήστος, Ιχτιάρ Ατζέρ Καλαμποκά Γεωργία, Κουτούφαρη Δέσποινα, Μπιρμπίλη Ανδριάνα, Μπουντούρης Αντώνης, Σαρίδης Άριξ, Στρατωνίου Ηλέκτρα, Χατζηκώστας Αλέκος

«Γράμματα της ποίησης» ο τίτλος της Ανθολογίας. Κάθε γράμμα μοναδικό, κάθε γράμμα και μία ιστορία. Κάποια ακούγονται ψιθυριστά ή αδύναμα, άλλα ευδιάκριτα και καθαρά… Παντού και πάντοτε στην υπηρεσία του ανθρώπου, να μεταδίδουν τις πιο κρυφές του σκέψεις, τα πιο λεπτά του συναισθήματα, τις αγωνίες, τα όνειρά του… Όπως ακριβώς συμβαίνει με την ποίηση και τους ποιητές.

Η ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» των εκδόσεων Ατέχνως παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο και κατάμεστο Polis Art Cafe στην Αθήνα. Περισσότεροι από 200 φίλοι της ποίησης γέμισαν το χώρο που πλημμύρισε από ποίηση. Όλη η παρέα “μεθύσαμε” με ποίηση…

Σε μια ημέρα που κάποιοι γιόρταζαν τον λεβαντίνο άγιο, το Polis φιλοξένησε μια όμορφη ποιητική βραδιά με πρωταγωνιστές νέους δημιουργούς που έκαναν το πρώτο τους βήμα μαζί, δίπλα σε ώριμους και καταξιωμένους ποιητές, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

Ευτυχής συγκυρία η ταυτόχρονη έκθεση έργων του εικαστικού και ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου, ένας εκ των 19 ποιητών που συμμετέχουν στην ανθολογία και αναδεικνύουν  με ξεκάθαρο τρόπο ότι η… σιωπή δεν είναι δέουσα στάση για το δημιουργό κι ότι «απέναντι στα κλειστά σύνορα της καρδιάς και των κρατών κανείς δεν μπορεί να είναι και να μένει απαθής».

Όπως έγραψε η διακεκριμένη κιθαρίστρια Εύα Φάμπα: «Ήταν πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη ποίηση, ζεστασιά, αγωνία, αλλά κ αισιοδοξία για τη ζωή και τους ανθρώπους»

Οι: Ανδριάνα Μπιρμπίλη, Αντώνης Μπουντούρης, Ατζέρ Ιχτιάρ, Γεωργία Καλαμποκά, Δέσποινα Κουτούφαρη, Ειρήνη Αποστολίκα, Ηλέκτρα Στρατωνίου, Κώστας Ευαγγελάτος, Παναγής Αντωνόπουλος, Σπύρος Ζαχαράτος, Φαίδρα Ζαμπαθά, Χρήστος Δημουλάς, Χρήστος Ζήκος, μεστοί στο λόγο τους, συνέβαλαν τα μάλλα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Οι Αλέκος Χατζηκώστας, Άριξ Σαρίδης, Βαγγελιώ Καρακατσάνη, Δημήτρης Βαλαής, Ειρηναίος Μαράκης και η Χαρούλα Βερίγου που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, ήταν «ωσεί παρών».

Την εκδήλωση «έντυσαν» με τις απαγγελίες οι ηθοποιοί Αλεξία Γαβρίλη και Δώρα Γιαννακοπούλου.

Ο Γιώργος Ηρακλέους, Φιλόλογος, -DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Λιέγης – Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργατικής & Λαϊκής Επιμόρφωσης ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «Δημήτρης Γληνός, έκανε μια αρχική προσέγγιση στο θεματικό, αισθητικό και ιδεολογικό υλικό των ποιημάτων σε μια συλλογή όπου συναντόνται 19 διαφορετικοί ψυχικοί κόσμοι και προσπάθησε να βρει την κόκκινη κλωστή που συνδέει διαφορετικές γενιές ποιητών στην έκδοση.

"google ad"

Αναφέρθηκε στο θέματα, την αισθητική και το ιδεολογικό πλαίσιο των ποιημάτων της συλλογής:

Κοινά θέματα:

– Ταξίδι και νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια, μνήμες που λειτουργούν σαν καταφύγιο λυτρωτικό και αίσθηση της απώλειας

– Οι μορφές του πατέρα και της μάνας με άλλο κάθε φορά ρόλο παιδικά παιχνίδια που χάθηκαν

– Αναδεικνύεται η ιστορικότητα της ποίησης

– Σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα π.χ. το προσφυγικό, η κρίση και οι συνέπειές της ο καταναλωτισμός, το παλαιστινιακό κ.ά.

– Ο έρωτας, το ψύχος του χωρισμού, το ανεκπλήρωτο

– Η ονειρική εφιαλτική απεικόνιση

Αισθητική:

– Συνύπαρξη παραδοσιακής γραφής και ελεύθερου στίχου.

– Ένας υγιής ρομαντισμός – δεν ξεχειλίζει το συναίσθημα

– Συμβολισμός ακατέργαστος απλός κατανοητός

– Κοινωνικός ρεαλισμός της καθημερινότητας

– Απλή περιγραφή της πραγματικότητας

Η επιβίωση γίνεται με εικόνες ρεαλιστικές από την καθημερινότητα και ταυτόχρονα συμβολιστικές. Και τέλος, σουρεαλιστικές εμβόλιμες εικόνες

Ιδεολογικά:

– Κοινωνικά προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύση όχι μόνο περιγραφή αλλά και αποκάλυψη των αιτιών τους και των ενόχων της σύγχρονης κόλασης της καπιταλιστικής κοινωνίας.

– Προτείνονται τρόποι δράσης ατομικής και συλλογικής ερμηνεύονται διαλεκτικά και κοινωνικά οι ανθρώπινες σχέσεις

– Όλα αυτά μέσα από το φακό μιας μαρξιστικής θεώρησης, λίγο άπειρης και παρορμητικής ωστόσο: παραστατικής και αφυπνιστικής.

Καταλήγοντας και απευθυνόμενους τόσο στους νέους δημιουργούς όσο και στους παλαιότερους ποιητές θύμισε την απάντηση του Θεόκριτου στο νέο ποιητή:

«(…)

Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει

νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.

Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·

τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.

Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο

πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.

Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι

πολίτης εις των ιδεών την πόλι.

Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι

και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.

Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας

που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.

Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·

τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

(Το πρώτο σκαλί, Κ.Π. Καβάφη)

~

Μπορείτε να παραλάβετε το βιβλίο όπου εσείς μας υποδείξετε χωρίς επιπλέον κόστος.

?  Στείλτε μήνυμα με τη διεύθυνση παραλαβής στο: EkdoseisAtexnos@gmail.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ