14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κυριάκος Πιερρακάκης: Aν πέσει πολύ η ταχύτητα του ίντερνετ και δε μπορεί να γίνει τηλε-εργασία θα πάρουμε μέτρα

Ημερομηνία:

Το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι το πιο ακριβά στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αργά. Παρά τις ακριβές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι εταιρείες δεν έχουν κάνει τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες και που θα έπρεπε να έχουν γίνει και στη χώρα.

Τώρα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, που η χρήση του ίντερνετ έχει εκτοξευθεί και που πέρα από διασκέδαση, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν και για τις ανάγκες της εργασίας, αφού εργάζονται από απόσταση, τα δίκτυα δε μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε πρόσφατο άρθρο μας, και στα Χανιά η κατάσταση είναι δραματική με το ίντερνετ να …”σέρνεται” αφού οι υποδομές στην πόλη είναι χαμηλού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, πέραν της ταλαιπωρίας των χρηστών χάνονται και χιλιάδες εργατοώρες αφού πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά από απόσταση.

Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα δίκτυα που ήδη λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί είχαν υπερφορτωθεί και για ένα άλλο λόγο, επειδή χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού Fortnite κατέβαζαν την τελευταία αναβάθμιση!

Στο ζήτημα αν το ίντερνετ μπορεί “να πέσει” και κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα είναι λειτουργικό για τους σκοπούς της τηλεργασίας απάντηση έδωσε στο iefimerida.gr ο Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης αφού απ’ ότι φαίνεται είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γνώση στην κυβέρνηση.

«Το internet δεν μπορεί να πέσει. Δεν είναι ένα πράγμα το ίντερνετ. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές είναι ότι πέφτει πολύ η ταχύτητα» καθησυχάζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να βάλει όμως αμέσως μετά μια σημαντική παράμετρο. «Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να μην πέσει τόσο η ταχύτητα ώστε να μην μπορεί να υπάρξει τηλεργασία. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέτρα. Αν δείτε τι συνέβη τις πρώτες μέρες, ο επίτροπος ψηφιακής πολιτικής Τιερί Μπρετόν επικοινώνησε με το Netflix και ζήτησε να κατεβάσει την ανάλυσή της από high σε  standard definition. Αν δεν το είχε κάνει ο επίτροπος Μπρετόν θα βρίσκαμε έναν μηχανισμό να το κάνουμε μόνοι μας», λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, στις σχεδόν καθημερινές συσκέψεις του υπουργού και του Αντώνη Τζωρτζακάκη, γ.γ. τηλεπικοινωνιών με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών που γίνεται στις 12 το μεσημέρι. «Βλέπουμε κάθε μέρα τα στοιχεία της κίνησης, τι συμβαίνει και γιατί. Αν δούμε να αυξάνεται υπερβολικά η κίνηση θα πάρουμε κάποια μέτρα αν χρειαστεί», λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Περιγράφει αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα με την αλλαγή στην ανθρώπινη επικοινωνία ως ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα. «Πέρα από το ότι αλλάζει πολλούς όρους της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δημιουργεί και μια τεράστια τεχνική πρόκληση. Τα δίκτυα πρέπει να ανταποκριθούν στο πείραμα, να διεκπεραιώσουν την εργασία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία» υπογραμμίζει ο υπουργός. Hδη από τις 16 Μαρτίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εκδώσει οδηγίες για την υπεύθυνη χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών.

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ