Κυρ. Βελόπουλος: «Μνημεία χρήζουν προστασίας στον ορεινό Καμπανό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου»

Κανένα σχόλιο

Με ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος ζητά την προστασία μνημείων στο χωριό Καμπανός του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,

"Sponsored links"

Μοναδικά θρησκευτικά μνημεία κρύβει ο ορεινός Καμπανός, στον Δήμο Καντάνου- Σελίνου, της Π. Ε. Χανίων. Ένα από αυτά είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Ονουφρίου, του 1488, με σπάνιες αγιογραφίες, του Γεωργίου Προβατόπουλου, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται άμεσα συντήρηση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς, στον άνω κλειστό χώρο υπάρχει έντονη υγρασία. Μάλιστα, στον εν λόγω Ι. Ναό υπήρχε κτητορική επιγραφή, που καταστράφηκε, αλλά πρόλαβε να την αποτυπώσει ο Giuseppe Gerola (Γκιουζέππε Γκερόλα), στο “Monumenti Veneti dell’isola di Creta”. Στην επιγραφή που υπήρχε ημικατεστραμμένη, το 1900-1902, όταν ο Γκιουζέππε Γκερόλα επισκέφτηκε την Κρήτη, αναφέρονται ονόματα οικογενειών, που δεν υπάρχουν πια στον Καμπανό. Συντήρηση και ανάδειξη χρειάζεται, επίσης και ο Ι. Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, που χρονολογείται στο 1610, καθώς, ο εν λόγω στο εσωτερικό του φέρει ενετικό θυρεό, οικόσημο βενετσιάνικης οικογένειας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η ανάπλαση και αποκατάσταση των ως άνω θρησκευτικών μνημείων, της Π.Ε. Χανίων, ώστε να αναδειχθούν τα εν λόγω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σεβασμό στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, γεγονός που θα προσδώσει υπεραξία στον τόπο, συντελώντας στην ανάκαμψη της τοπικής μικρο-οικονομίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις