Κυστική ίνωση: μια ύπουλη ασθένεια-για την Κρήτη δεν υπάρχει ούτε γιατρός!

Κανένα σχόλιο

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς της κυστικής ίνωσης, ενώ εκτιμάται ότι περίπου δύο παιδιά γεννιούνται κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα, τα οποία φέρουν το γονίδιο που προκαλεί την πάθηση αυτή.

Όπως τόνισε, σήμερα, η αντιπρόεδρος του συλλόγου για την κυστική ίνωση, κα Κ. Κατσιωρίδου, με αφορμή την 2η ευρωπαϊκή εβδομάδα για την κυστική ίνωση, η νόσος μπορεί να προληφθεί με τον προγεννητικό έλεγχο ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός ακόμη στην χώρα μας.

Η κ. Κατσιωρίδου αναφερόμενη στα οικονομικά μεγέθη τόνισε ότι θα μπορουσαν να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ αν γινόταν σωστά η πρόληψη καθώς τα έξοδα ανά ασθενή με κυστική ίνωση, ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Επίσης, τόνισε ότι οι εξειδικευμένοι γιατροί στη νόσο είναι ελάχιστοι και επεσήμανε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μακεδονία, όπου δεν υπάρχει ούτε γιατρός ή μονάδα προκειμένου να απευθυνθούν οι ασθενείς, οι οποίοι κατά μέσο όρο ζουν μέχρι τα 35 έτη τους με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία.

"Sponsored links"

Η νόσος, αξίζει να σημειωθεί, ότι πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας και ταλαιπωρεί τους ασθενείς με λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν και τα υπόλοιπα όργανα του ασθενούς.

Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική, θανατηφόρος νόσος στην Ευρώπη. Εξαιρετικά κολλώδης και παχύρρευστη βλέννα φράσσει τους πνεύμονες και το πάγκρεας, προκαλώντας συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και παγκρεατική ανεπάρκεια, ενώ σοβαρά πλήττονται όλα σχεδόν τα όργανα του ανθρώπου, οδηγώντας τον ασθενή στο θάνατο σε νεαρή ηλικία. Ο μέσος όρος ζωής των ασθενών είναι περίπου 35 έτη, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος.

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Κανένα σχόλιο

  1. Ε. Λιναρδάκη

    Στην Κρήτη υπάρχει εξειδικευμένη παιδίατρος στην Παιδιατρική κλινική στο ΠΑΓΝΗ που ασχολείται με έλεγχο και παρακολούθηση περιστατικών Κυστικής Ίνωσης.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις