16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κόβουν το κοινωνικό μέρισμα σε 8 από τους 10 Έλληνες, αλλά… Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 600.000 ευρώ σε Βουλευτές και δημοσιογράφους

Ημερομηνία:

Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα βρεθούν εφέτος 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι έλαβαν πέρυσι τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά», καθώς η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.

Ο λόγος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, κι έτσι ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι αισθητά μειωμένος. Θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ το 2018.

Αυτή η μείωση του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 75% έχει ως συνέπεια να μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων σε ανάλογο βαθμό.

Το κοινωνικό μέρισμα λοιπόν κόβεται για 8 στους 10 Έλληνες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν κάποια χρήματα που μπορούν να δοθούν.

Χριστουγεννιάτικο μποναμά ύψους 600.000 ευρώ, δίνει-με απόφαση του προέδρου της Κώστα Τασούλα-η Βουλή σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, και διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για την αγορά νέου τηλεπικοινωνιακού υλικού και εξοπλισμού πληροφορικής (λάπτοπ, κινητό, τάμπλετ κλπ).

Με άλλα λόγια η Βουλή «επιδοτεί» με 1500 ευρώ, τους παραπάνω, για να αγοράσουν καινούρια είδη τεχνολογίας για να ασκούν με αποτελεσματικότερο τρόπο τα καθήκοντα τους.

Σύμφωνα με το Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές αλλά και οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες μπορούν να αγοράσουν είτε επιτραπέζιο είτε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε επιτραπέζιο είτε φορητό εκτυπωτή, πολυμηχάνημα (σαρωτή, φωτοαντιγραφικό, εκτυπωτή) ή και σαρωτή ή tablet.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση για έναν βουλευτή με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2018 είναι στα 5.135 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό  προστίθενται:

τα έξοδα κίνησης που είναι από 291 έως 389 ευρώ,

τα ταχυδρομικά τέλη 909 ευρώ

και το επίδομα οργάνωσης γραφείου που φτάνει από 664 έως 831 ευρώ.

Επομένως, στην τσέπη του βουλευτή μπαίνουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Ξεχωριστή είναι η αμοιβή για συμμετοχή στις επιτροπές που είναι 75 ευρώ τη συνεδρίαση ποσό, το οποίο φορολογείται.

Αφαιρώντας το ποσό που κρατάει το κόμμα αλλά και τις διάφορες εισφορές, το καθαρό πληρωτέο ποσό το μήνα για έναν βουλευτή μπορεί να φτάσει στα 4.075 ευρώ ή στα 4.972 ανάλογα και με τις εισφορές που πληρώνει.

"google ad"

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας “Έθνος” οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών φτάνουν τα 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...