21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κ. Ήσυχος: Αρνούμαστε νέο μνημόνιο – Τα διεθνή «ανοίγματα» είναι διαπραγματευτικό όπλο

Ημερομηνία:

«Στο τραπέζι έχουμε και σχέδιο ρήξης, οι δανειστές το ξέρουν» τόνισε, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο,  ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Ο κ. Ήσυχος αναφέρθηκε τόσο στο «δια ταύτα» των συναντήσεων  που είχε προσφάτως ο πρωθυπουργός με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, όσο και στο επικείμενο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Πετρούπολη, όπου θα διεξαχθεί το Οικονομικό Φόρουμ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στη Λατινική Αμερική παρατηρείται μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, μια συμπάθεια που – όπως είπε- μπορεί να οδηγήσει και σε επωφελείς οικονομικές συνεργασίες και συμπράξεις.

Ως παράδειγμα ανέφερε:

«Η Βραζιλία δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πολιτική και πολεμική αεροπορία, καθώς η κρατική εταιρεία της, η Embraer, αναζητά συνεργασίες (…). Θα μπορούσαν τέτοιες συμπράξεις να αναζωογονήσουν ελληνικές εταιρείες, όπως η ΕΑΒ».

Πρόσθεσε ο κ. Ήσυχος:

«Επίσης, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες. Προτού υποθέσει κανείς ότι τέτοιες υποψηφιότητες απλώς θα συμπλήρωναν τον φάκελο, τονίζω ότι η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο στην τεχνολογία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε βάθη άνω των 6.000 μέτρων».

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα – μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης – θα μπορούσε να αξιοποιήσει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά και κληθείς να σχολιάσει τη δυσπιστία που συμπυκνώνεται στη διαπίστωση πως «η Ρωσία δανείζεται η ίδια με επιτόκια 12 -13%», ο υπουργός τόνισε ότι η πολυδιάστατη εξωτερική και εμπορική πολιτική βοηθά τη χώρα στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κ. Ήσυχος σημείωσε ότι δεν αποκόμισε κανένα κέρδος η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που «δεν είχαν ανοιγμένη τη βεντάλια» των διεθνών σχέσεων της χώρας, της οποίας η γεωπολιτική θέση είναι, όπως είπε, πολύ σημαντική.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει στο τραπέζι και σχέδιο ρήξης, κάτι που οι δανειστές ξέρουν». Διαβεβαίωσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

«Στόχος είναι να βγούμε από τη μέγγενη του δανεισμού» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα δεν είναι δυνατόν να δανείζεται συνεχώς  για να εξοφλεί τα προηγούμενα δάνεια. Χρειάζεται αναπτυξιακό πακέτο, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται, ανέφερε ο κ’ Ήσυχος, και οι διεθνείς οικονομικές συμπράξεις της Αθήνας, οι οποίες – διευκρίνισε- θα βασίζονται και στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...