Κ. Ήσυχος για γερμανικές αποζημιώσεις: Καλούμε τις γερμανικές αρχές να αρθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών τους

Κανένα σχόλιο

Δηλώσεις έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Ήσυχος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Ήσυχος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις για τις γερμανικές οφειλές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε τα εξής:

«Χαιρετίζομαι το γεγονός ότι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίκμαρ Γκάμπριελ με δηλώσεις του (7/4/2015) αναγνωρίζει, έστω και με έμμεσο και άκομψο τρόπο, ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κλείσει. Παραδέχεται πως “δεν μπορούμε στην Γερμανία στο ορατό μέλλον να δώσουμε ένα τέλος στην συζήτηση για την ευθύνη που απορρέει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

"Sponsored links"

Καλούμε τις γερμανικές αρχές να αρθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών τους και να συμβάλλουν στο να κλείσουμε μαζί τις πληγές του παρελθόντος. Να θωρακίσουμε τη σημερινή Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο νεκρανάστασης φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων. Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει το υπόβαθρο για την αναχαίτισή τους.

Για εμάς, το ζήτημα, πρώτα απ’ όλα, είναι ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζουμε το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕλλάδαΤο θέμα των οφειλών είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας-Γερμανίας.

Η αποκατάσταση της Ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται με λογιστικές πράξεις και με πράξεις λογιστικού συμψηφισμού. Μας λυπεί, λοιπόν, πολύ η εκτίμηση του αντικαγκελαρίου πως “είναι βλακώδεις οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις αποζημιώσεις”. Ωστόσο, έστω και με τον άκομψο και τον προσβλητικό τρόπο που το έθεσε επιβεβαιώνει αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της δική μας διεκδίκησης, πως το θέμα δεν έχει κλείσει.

Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμα λεκτικό πόλεμο αλλά πολιτική συνεννόηση για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Πολύ περισσότερο δεν αντιδικούμε με τον γερμανικό λαό. Πρέπει οι κυβερνήσεις μας να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που θα κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Να ανοίξουμε μαζί τους δρόμους της δημιουργίας, της αμοιβαίας  κατανόησης και της  αλληλεγγύης, σε μια Ευρώπη που θα πρέπει να ξαναβρεί μέσα από την μεγάλη παρακαταθήκη της, τις αξίες που ταιριάζουν στην εποχή μας. Η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει όλους για να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος».

left.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις