20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

κ. Χαρδαλιά, στην Κρήτη δεν είχαμε κρούσματα για 1 μήνα. Κι εδώ φταίνε οι “ανεύθυνοι πολίτες”; – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ημερομηνία:

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η διαπίστωση Χαρδαλιά ότι για την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα δε φταίνε οι τουρίστες, ούτε τα πολιτικά λάθη της κυβέρνησης αλλά οι ανεύθυνοι Έλληνες. Για να υποστηρίξει αυτό που είπε τόνισε ότι “το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια” ενώ πρόσθεσε ότι – παρά τις καταγγελίες – δεν απροκρύπτονται στοιχεία όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.

“Τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και εμφανίστηκαν εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού. Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Ένας τρόπος να πεις ένα ψέμα είναι να πεις μερικές αλήθειες. Και ο κ. Χαρδαλιάς, στην περίπτωση αυτή είπε ψέμματα. Για την άνοδο των κρουσμάτων στην Ελλάδα οπωσδήποτε ευθύνη έχουν και τα φαινόμενα συνωστισμού και η μη τήρηση των μέτρων όμως το κακό παράδειγμα της μη τήρησης των μέτρων το έδωσε πρώτη η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Αν αυτό είναι το ένα σκέλος της αύξησης των κρουσμάτων, αυτό δεν αναιρεί ότι παρά τα όσα λέει ο υπουργός, το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό με τον τρόπο που έγινε οπωσδήποτε συντέλεσε στην μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων. Και αυτό δεν είναι πιο εμφανές παρά στην Κρήτη και στα Χανιά.

Στην Κρήτη, για 1 ολόκληρο μήνα δεν είχαμε κρούσματα. Στις 6 Μαϊού η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Λένα Μπορμπουδάκη διαπίστωνε ότι αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη αλλά καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί.

Στις 24 Μαϊού είχαμε μόλις 17 κρούσματα στη Κρήτη. Eξ αυτών των 17 μόλις 2 ήταν στα Χανιά.

Στο άνοιγμα του τουρισμού στην Κρήτη στις 1 Ιουλίου είχαμε 19 κρούσματα. Και από τότε αρχίζει η μεγάλη αύξηση.

Στις 18 Ιουλίου είχαμε 37 κρούσματα.

Στις 5 Αυγούστου είχαμε 64 κρούσματα.

Στις 16 Αυγούστου φτάσαμε τα 129 κρούσματα

Στις 18 Αυγούστου είχαμε 138 κρούσματα.

Για να φτάσουμε στις 19 Αυγούστου στα 145 κρούσματα.

Δηλαδή, μέσα σε 40 μέρες στην Κρήτη από τα 19 κρούσματα (σε διάστημα 5 μηνών) φτάσαμε στα 145.

Για τον ρόλο που έχει παίξει ο τουρισμός στην έκρηξη των κρουσμάτων στην Κρήτη αρκεί να δούμε ένα επιπλέον στοιχείο. Ενώ η αναλογία των εισερχόμενων κρουσμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι περίπου 1 στους 10, στην Κρήτη η αναλογία είναι περίπου 2 στους 5. Από τα 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις 18 Αυγούστου, τα 50 ήταν επισκέπτες του νησιού.

"google ad"

Αν προσθέσουμε σε αυτούς και το προσωπικό ξενοδοχείων που έχει αρρωστήσει ο αριθμός φτάνει περίπου στους 1 στους 2.

Βεβαίως, ο ιός εξαπλώνεται και γι’ αυτό και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων του νησιού πλέον νοσεί. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι εγχώρια δε σημαίνει ότι δε φταίει ο τουρισμός αλλά ότι ο ιός επεκτάθηκε και λόγω της μη τήρησης μέτρων. Όμως, είναι τραγικό η κυβέρνηση να ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης για τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει στις πλάτες των πολιτών και κυρίως των νέων.

Τα στοιχεία από την Κρήτη είναι ξεκάθαρα και δε χωρούν αμφισβήτησης. Το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε “κοκκίνησε” το νησί οδηγώντας σε νέο γύρο περιοριστικών μέτρων με νέες τραγικές συνέπειες στην οικονομία τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.

Δε φταίνε οι τουρίστες, φταίει η κυβέρνηση που επέλεξε να ανοίξει τις πύλες της χώρας δίχως τεστ και δίχως να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την σχεδόν αυταπόδεικτη αύξηση των κρουσμάτων που θα προέκυπτε λόγω της μη πραγματοποίησης τεστ.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να πράξει τα δέοντα για την προάσπιση των πολιτών από τις συνέπειες και των δικών της λάθος ενεργειών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...