22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λέσβος: Αντί να δώσουν λύσεις, απαγόρευσαν τη φωτογράφιση των προσφύγων στην παγωμένη Μόρια

Ημερομηνία:

Ισχυρή είναι η χιονόπτωση που πλήττει και σήμερα τη Λέσβο, δημιουργώντας προβλήματα στο νησί και δυσχεραίνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας.

Στο μεταξύ, οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, με τις σκηνές των προσφύγων να έχουν σκεπαστεί από το χιόνι, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα, χθες στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέρα ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω.

Η κίνηση αυτή ωστόσο των αρμόδιων αρχών να απαγορεύσουν τη φωτογράφιση του καταυλισμού δεν διευκολύνει τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες οι οποίοι για τρίτη μέρα είναι έκθετοι στον χιονιά και το δριμύ ψύχος.

Δείτε τις φωτογραφίες από τη Μόρια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες Κυριακή, γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεστάθηκαν σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, είχαν αρχίσει να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκαλα λόγω του έντονου ψύχους.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, δεν αποκλειόταν και το γεγονός να προκληθούν και ορθοπεδικά περιστατικά μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές. Φυσικά κάτι τέτοιο, η κατάργηση δηλαδή των καλοκαιρινών σκηνών δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο, εγκαταστάθηκαν ξανά ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούσαν να ζεσταθούν. Μέσα δε στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Φωτογραφίες: lesvosreport.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...