20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λίγα λόγια για τη χιτλερική αφίσα στο γραφείο του εθνικού κατασκευαστή μάσκας Αχ. Νταβέλη

Ημερομηνία:

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Στη σύγχρονη ιστορία του αθλητισμού έχουν πραγματοποιηθεί 28 ολυμπιακοί αγώνες (51 αν συμπεριλάβουμε και τους χειμερινούς) για τους οποίους δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες διαφορετικές αφίσες. Μια από αυτές σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ.

Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι την επέλεξε για να διακοσμήσει το γραφείο του ο Αχιλλέας Νταβέλης, ένας εκ των δυο επιχειρηματιών και στενών φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη, που θα αναλάβουν την μαζική παραγωγή μασκών για τον κορονοϊό.

Την περίφημη αφίσα των ολυμπιακών αγώνων του Χίτλερ του 1936 φιλοτέχνησε ο Franz Würbel. Παρά το γεγονός ότι η ανάθεση των αγώνων είχε αποφασιστεί πριν από την άνοδο των ναζί στην εξουσία, η συγκεκριμένη αφίσα συμπυκνώνει το πνεύμα της ναζιστικής προπαγάνδας που θέλησε να εμφυσήσει στη διοργάνωση ο Χίτλερ.

διαγωνισμός για το σχεδιασμό της αφίσας προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 1934, κανένα από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν όμως δεν ικανοποίησε τους υπευθύνους του ναζιστικού καθεστώτος. Ύστερα από αναζήτηση αρκετών μηνών η επιτροπή διοργάνωσης κατέληξε στο σχέδιο του Würbel, το οποίο περιελάμβανε το περίφημο Quadriga (τέθριππον) από την πύλη του Βραδεμβούργου και έναν δαφνοστεφανομένο αθλητή που πραγματοποιεί το χαιρετισμό των ολυμπιακών αγώνων – ή μήπως το ναζιστικό χαιρετισμό;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο συγκεκριμένος χαιρετισμός των αγώνων εγκαταλείφθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθώς παρέπεμπε άμεσα στο ναζιστικό χαιρετισμό.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι η ανθρωπότητα προσπαθεί έκτοτε να ξεχάσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση και την αφίσα της. Εξαίρεση αποτελούσε παλαιότερα το πνευματικό τέκνο του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στα φασιστικά νιάτα του είχε φωτογραφηθεί μαζί της.

Βορίδης

Από τότε ξαναείδαμε την αφίσα μόνο στο γραφείο του Αχιλλέα Νταβέλη της εταιρείας Animus. Ο επιχειρηματίας μάλιστα την χρησιμοποιεί ως φόντο για την προσωπική φωτογραφία του στο ste της εταιρείας.

Άραγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα τον επισκεφθεί τη Δευτέρα θα φωτογραφηθεί μαζί του στο γραφείο του;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...