Λίγα λόγια για το φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης”, μια καλοκαιρινή μουσική – πολιτιστική πανδαισία

Κανένα σχόλιο

Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου

Μια σε συνέχεια της περσινής που άφησε αίσθηση και “έγραψε ιστορία” , Καλοκαιρινή Μουσική – Πολιτιστική Πανδαισία αναμένεται να ζήσουν από 25 – 30 Ιουλίου η Κρήτη σαν κυρίως “Πολιτιστική Μεγαλόνησος” και θεματοφύλακας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Ιδιαίτερα τα Χανιά και οι Έλληνες και Αλλοδαποί – τουρίστες / επισκέπτες τους σε αυτή την περίοδο.

Με ανοιχτές – δημόσιες Συναυλίες και Εκθέσεις του υπό καθιέρωση πια “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης”, από τον “Γαλατά” ( πατρικό των “Θεοδωράκηδων” ), μέχρι το “Ενετικό Λιμάνι”, το “Θέατρο Ανατολικής Τάφρου”, τον “Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος»” και στους χώρους του “Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι”.

"Sponsored links"

Πέρα από τη “νομοτελειακή συμμετοχή” στη συνδιοργάνωση των πολιτιστικών θεσμών του Δήμου Χανίων – ΨΥΧΗ και εμπνευστής των εκδηλώσεων αυτών είναι ο “Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη” με τον πρόεδρο του Γιώργο Αγοραστάκη και τα λίγα, αλλά πολύ ενεργά μέλη του. Όπως επίσης και ο καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι για τις εκδηλώσεις, ο Κώστας Κεχράκος από το μουσικό σύνολο “Βάμος” («Vamos Ensemble»), τ΄οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται με ιδιαίτερη παρουσία και στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων σε σύμπραξη με την “Ιωάννα Φόρτη” θα αναδείξει μια ιδιαίτερη πτυχή από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αυτό που έγραψε για τον “Κινηματογράφο”, αλλά και οι Γιάννης Γιαννακάκης και ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του Φεστιβάλ είναι και η συμμετοχή του “Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης” με την προβολή τριών ταινιών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Οι οποίες θεωρούνται μοναδικές στιγμές για την “παγκόσμια μουσική κληρονομιά” που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο Μίκης Θεοδωράκης ( “Ηλέκτρα”, “Ιφιγένεια”, “Τρωάδες” ).

Όλοι οι Συντελεστές ,ιδιαίτερα ο “Σύλλογος Φίλων του Μ. Θ.”, από κοινού πασχίζουν όχι μόνο ν΄ αναδείξουν και ν΄αναζωογονήσουν το τεράστιο μουσικό έργο του μεγάλου μας συνθέτη , αλλά και να διασώσουν και προβάλουν τις πολιτικοφιλοσοφικές του απόψεις για την Αναγέννηση της Ελλάδας και του λαού της μέσω μιας “Μεγάλης Πολιτιστικής Επανάστασης” σε αυτή τη γωνιά της Γης , όπου ένας Μικρός Λαός – εδώ και χιλιετίες – “Πολεμά κυρίως με τη ψυχή και το ελεύθερο πνεύμα του, δίχως Σπαθιά κ΄ Άρματα”.

Αλλά … , στη Κρήτη το γνωρίζουν καλύτερα αυτό, επειδή εδώ σε αυτό τον τόπο, όπως και σε όλο τον Ελλαδικό Χώρο από “αρχαιοτάτων χρόνων” – συμπληρώθηκε η έννοια του “κατοίκου κ΄παραγωγού” με αυτή του Πολίτη – Αυτός ο λαός πολεμά ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΑΘΙΑ Κ΄ΑΡΜΑΤΑ , όταν το απαιτεί η ανάγκη υπεράσπισης των πηγαίων Αξιών της Ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος Αυτοδιάθεσης των Πολιτών σε κάθε Τόπο κ΄Χώρα, όπως συνέβη και στην αμέσως “προηγούμενη” Γερμανική Κατοχή.

Εδώ σε αυτό το “Μεταίχμιο και Σταυροδρόμι των Ανθρώπινων Πολιτισμών” , στο “Κέντρο της Γης” ( στη “Μεσόγειο” και στο “Αρχιπελάγους του Αιγαίου” μεταξύ “Τριών Ηπείρων κ΄ Πέντε Θαλασσών” ) Αγωνίζεται ένας Μικρός Λαός να διασώσει και να ενώσει – χωρίς να χάνει τη ταυτότητα του – τους πολιτισμούς, τη “θεά ουσία” όλων των γύρων λαών της ευρύτερης περιοχής μας, γεγονός που αποτελεί τη θαυμαστή ιστορία της “Ελληνικής Ιδιαιτερότητας” στον παγκόσμιο πολιτισμό, η οποία σε πολλές ιστορικές στιγμές κινδύνεψε και κινδυνεύει ακόμα να χαθεί η να ισοπεδωθεί κάτω από τις Σειρήνες ενός κάλπικου “οικουμενισμού” της Αποικιοκρατίας των επεκτατικών “παγκοσμιακών” δυνάμεων.

Υ.Γ. Λόγω των γνωστών οργανωτικών “αδυναμιών του γένους”, ευχή μας είναι να υπάρχει η μέριμνα , ώστε παρά την αναμενόμενη κοσμοσυρροή , όπως συμβαίνει σε ανοιχτές χωρίς προσωπικό κόστος συμμετοχής πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και μάλιστα επιπέδου της συγκεκριμένης , να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τις απολαύσουν. Να πετύχουν δηλαδή αυτό που προορίζεται να είναι , μια “μυσταγωγία και ανάταση”, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ηλικιωμένους , παιδιά και οι αδύναμους -χώρο και θέση , για να μην υπάρξουν ενοχλητικοί “συνωστισμοί” και το “βουητό του πήγαινε – έλα” που θα προκαλούν “δυσφορία” στον κόσμο και θα περιορίσουν την απόδοση των καλλιτεχνών και όλων των συντελεστών σε αυτές τις όμορφες τρις βραδιές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά όπως δημοσιεύτηκε στον “Α.τ.Κ.”:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ, Στο πατρικό των Θεοδωράκηδων, Γαλατάς, Ώρα έναρξης: 20.30

Μαζευόμαστε στο πατρικό των Θεοδωράκηδων στο Γαλατά, γινόμαστε μια παρέα και συζητάμε για τον Μίκη. Ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα μας ταξιδέψει μουσικά με τις μελωδίες του Μίκη. Θα προβληθούν επίσης οι μικρού μήκους ταινίες: «Το σπίτι είχε τη δική του ιστορία» και «Μια γρήγορη ματιά» – Οι ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

"Sponsored links"

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ, Συναυλία: Ο Μίκης στον κινηματογράφο

Θέατρο Ανατολικής Τάφρου Χανιών «Vamos Ensemble»  Ώρα έναρξης: 21.30

Τη γενέθλια ημέρα του Μίκη το ραντεβού μας είναι στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» συμπράττει με την Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι σε μια βραδιά αφιερωμένη σε τραγούδια και μελωδίες που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο πεδίο δημιουργίας για τον Μίκη. Μελωδίες που συνδέθηκαν με μοναδικές ταινίες. Μελωδίες που αυτονομήθηκαν από το κινηματογραφικό τους ταίρι και ακολουθήσαν και παράλληλη πορεία. Μελωδίες και τραγούδια που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη δημιουργική έκφραση του Μίκη με μελωδίες και τραγούδια γραμμένα για τον κινηματογρά­φο προσεγγίζει η βραδιά που αποτελεί παραγωγή του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2017.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ – Είμαστε 1013

Ενετικό Λιμάνι Χανιών, Ώρα έναρξης: 19.30

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί συγκεντρώνο­νται και τραγουδάνε για πρώτη φορά μαζί ένα σύντομο πρόγραμμα διάρκειας 30′, με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και με τα πλέον αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Δημιουργούμε μια μοναδική μουσική εμπειρία, μια ανάμνηση ζωής που εκπέμπει δύναμη, πο­λιτισμό και αισιοδοξία.

25, 26 & 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μίκη

Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος», Ώρα έναρξης: 21.30

Η εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο αποτυπώνεται με την προβολή τριών ταινιών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Μοναδικές στιγμές για την παγκόσμια μουσική κληρονομιά που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο μεγάλος συνθέτης μας.

Τρίτη 25 Ιουλίου: Ηλέκτρα Τετάρτη 26 Ιουλίου: Ιφιγένεια Πέμπτη 27 Ιουλίου: Τρωάδες

Οι προβολές γίνονται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και της Εταιρείας Διανομής FeelGood Entertainmentμε τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών / Chania Film Festival.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 – ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, Έκθεση     

Ζορμπάς για πάντα!

Έκθεση αρχειακού  υλικού & αφίσας, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι

Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 20.30

Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00 & 18.00-22.00

Αφιέρωμα φέτος στη Μουσική του Μίκη για τον Κινηματογράφο. Και πώς θα μπορούσε να λείπει από τούτο το αφιέρωμα μία έκθεση με αφίσες της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας, μια ταινία κινηματογραφικός μύθος, ένα συρτάκι που έγινε διεθνώς το σάουντρακ της χώρας μας σε μια από τις πιο ανθεκτικές διαφημιστικές καμπάνιες, που κρατάει τώρα 5 και πλέον δεκαετίες. Η έκθεση περιλαμβάνει 51 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, απ’ όλο τον κόσμο, φιλοτεχνημένες από μεγάλους καλλιτέχνες. Η συλλογή και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Χανιώτη ηθοποιό Λεύτερη Λαμπράκη.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις